„Clasa noastră“, în zece replici
https://www.ziarulmetropolis.ro/clasa-noastra-in-zece-replici/

Spectacolul ,,Clasa noastră”, una dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, se joacă la Teatrul Foarte Mic pe 9 aprilie, de la ora 19:00.

Un articol de Elena Simion|7 aprilie 2014

Spectacolul a debutat în baraca din curtea UNATC, la sfârșitul anului 2012; au urmat multe reprezentații aplaudate îndelung, pe diferite scene.

Timp de două ore, veți urmări pe nerăsuflate, destinul a zece copii, de-a lungul a şaptezeci de ani de istorie. Este o piesă tulburătoare despre oameni, despre iubirea față de semeni și despre iubirea de sine, izvorâtă din dorința oarbă de trăi, dar și despre teamă şi despre puterea sentimentelor.

Cuvintele exprimă greu trăirile generate de lumea pe care o zugrăvesc tinerii actori. ,,Clasa noastră” înseamnă emoție la cote maxime, o lecție de viață și un avertisment de a învăța din greșelile trecutului nu foarte îndepărtat. Cel mai bine o pot defini, însă, chiar actorii:

Gabriela Sandu: „Clasa noastră” este spectacolul prin care ne-am format o intimă clasă a anului nostru. Este cadrul care mi-a permis să experimentez, să îmi explorez potențialul creator, să îmi accept greșelile și chiar să mă bucur de ele.

Mădălina Craiu: „Clasa noastră” a ajuns să fie ceva foarte personal pentru mine… un soi de școală. Încă învăț din fiecare spectacol.

Ioana Chițu: Lucrul în „Clasa noastră” este de fiecare dată revelator. Este fuziunea dintre raţiune şi afect, cunoaşterea sinelui şi apartenenţa la un grup de oameni deosebiţi.

Rareș Andrici: Prin „Clasa noastră” înțeleg, de fapt, cât de multă nevoie au oamenii unii de ceilalți.

Ilona Brezoianu: „Clasa noastră” pentru mine reprezintă ” spectacolul-mamă”, locul unde mă întorc tot timpul cu aceeași bucurie.

Alin Stan: „Clasa noastră” înseamnă pentru mine un examen al maturității și o purificare a sufletului

Dragoș Olaru: Există un singur cuvânt care rezumă în totalitate ceea ce înseamna „Clasa noastră” pentru mine: MULȚUMESC!

Costin Dogioiu: ,,Clasa noastra” este spectacolul în care care colegii-personaje și colegii-actori aleg să traiască împreună. Este un spectacol despre individualități care se luptă pentru acelasi scop – existența unică prin unitate

Alexandra Buză: ,,Clasa noastră” – Echipa. Lecții despre oameni. Maturizare. Pregătirea noastră pentru viață. Cu Dora , „colega mea de bancă din ultima zi de școală”, mă cert, mă bucur, plâng și învăț la fiecare întâlnire.

Ionuț Niculae: ,,Clasa noastră “ reprezintă pentru mine locul de joacă al unor oameni maturi, conștienți de faptul că datorită acestui spectacol vor rămâne mereu copii.

Citiți și: Clasa noastră – zece, Doamne, şi toţi zece!

„Clasa noastră“-  spectacol de licenţă al studenţilor anul III, Actorie, clasa prof. Adrian Titieni, UNATC -2013. Distribuție: Dora – Alexandra Buză / Gabriela Sandu, Zocha –  Ilona Brezoianu / Ioana Chiţu, Raselka – Mădălina Craiu, Jakub Katz – Ionuţ Niculae, Rysiek – Alin Stan, Menachem – Andrei Cătălin, Zygmunt – Costin Dogioiu, Heniek – Dragoş Olaru, Wladek – Rareș Andrici, Abram – Alecsandru Dunaev. Traducere şi adaptare – Simona Măicănescu, în colaborare cu Delia Herman şi Diana Herman. Scenografia – Ruxandra Manolovici. Muzică originală – Marius Sireteanu

Foto: Elena Simion

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte, marţi, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu, pentru o seară dedicată scriitorului italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, şi celebrului său roman Fiica papei în care face dreptate uneia dintre cele mai controversate figuri ale istorie, Lucrezia Borgia.

26
/09
/16

Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul își va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internațională filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

26
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" s-a încheiat duminică seara, la Ateneul Român, cu finala Secțiunii de Pian câștigată de tânăra solistă de 23 de ani Victoria Vassilenko (Bulgaria). Printre câştigători s-au aflat tineri soliști din Coreea de Sud, SUA, China, Italia și Bulgaria

26
/09
/16

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

25
/09
/16

La început de stagiune 2016-2017, Ziarul Metropolis vă recomandă zece premiere nou-nouțe, pentru care merită să vă faceți luntre și punte ca să ajungeți în sala de teatru. Regizori importanți, povești frumoase, spectacole promițătoare...

25
/09
/16

Astăzi are loc deschiderea oficială a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2016! Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara în perioada 25 - 30 septembrie 2016, cu susţinerea Ministerului Culturii şi al Primăriei Municipiului Timişoara.

25
/09
/16

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală lansează luni, 26 septembrie 2016, „Barometrul de Consum Cultural 2015. Preferințe, practici și tendințe”, cel mai important și mai amplu studiu de consum cultural din România.

25
/09
/16

Duminică, 25 septembrie, de la ora 18.00, are loc deschiderea Teen-Fest, festival de teatru pentru adolescenți organizat de Teatrul Excelsior, cu spectacolul Aproape de John Cariani, regia Vlad Cristache (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ).

23
/09
/16

Filmul laureatului premiului Oscar, Ron Howard, Inferno, va deschide cea de-a patra ediție a Dracula Film Festival, care va avea loc anul acesta în perioada 12 – 16 octombrie, la Brașov. Inferno( SUA, 2016), thrillerul bazat pe romanul cu același nume al lui Dan Brown, îi are ca protagoniști pe Tom Hanks, Felicity Jones, iar într-un rol secundar apare celebra actriță româncă Ana Ularu.

23
/09
/16

În avanpremiera deschiderii stagiunii 2016-2017 a Orchestrelor și Corurilor Radio România, pe 7 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio din București, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele și Corurile Radio România, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură prezintă Gala Aniversară „LEONTINA VĂDUVA 30”.

23
/09
/16

“Ţin minte şi acum prima cronică a filmului „Reconstituirea", semnată de Ecaterina Oproiu. Se numea «George Mihăiţă, un tânăr cu adolescenţa întârziată». N-am rămas tânăr, dar am rămas cu adolescenţa întârziată. Ca dovadă că, iată, am reuşit să studiez, într-un fel, fenomenul adolescentin prin ceea ce am făcut, să mă apropii şi să respir, de multe ori, ca un adolescent.” - George Mihăiţă. Îndrăgitul actor împlineşte astăzi 68 de ani.