Classix Festival va avea loc la Iași în martie 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/classix-festival-va-avea-loc-la-iasi-in-martie-2021/

Cea de-a doua ediţie a Classix Festival va avea loc la Iaşi, în perioada 14 – 18 martie 2021. Fiind desfăşurat sub conceptul atemporalităţii, atât din punct de vedere artistic, dar şi din perspectiva liantului dintre mediul diplomatic, artă, cultură şi mediul de afaceri, Classix Festival 2021 marchează revitalizarea experienţelor artistice în contextul social curent pandemic.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2021

Festivalul de muzică clasică își deschide aripile într-o expunere hibrid (online și fizic), sub ideea renașterii muzicii, a artelor și a elementelor care constituie valorile societății europene moderne. Valori precum respectul reciproc, înțelegerea aproapelui, leadership, promovarea excelenței, disciplină profesională și colaborare internațională vor reprezenta întotdeauna fundamentul pe care este construită inovația artistică și conceptul a tot ceea ce înseamnă Classix Festival. 

Subiectele concertelor reunesc la Iași personalități internaționale ale muzicii clasice într-o celebrare a trăirilor umane autentice. Astfel, între 14 și 18 martie, vom putea descoperi o varietate impresionantă de opus-uri muzicale, soliști internaționali, ansambluri și arii semantice, explorând de la noțiunea timpului în eternitate, la mitologie africană, fuziunea dintre jazz și tango, și un binevenit iz enescian.

Seria de dialoguri educaționale Classix-in-focus va fi desfășurată în direct online cu participanți de marcă cu activitate la granița dintre cultură și business. Astfel, sesiunile deschise vor marca dialoguri cu entități precum Steinway & Sons, Network-ul Nordic-Baltic Act-in-Art, sau Fundația Dextra a DNB Sparebankstiftelsen, una dintre cele mai importante instituții bancare nordice, activ implicată în viața culturală scandinavă.

Classix Festival anunță debutul unei noi aventuri clasice contemporane în cea mai imprevizibilă perioadă a existenței noastre. Detaliile referitoare la program, artiști și locații, precum și la modalitatea de desfășurare vor fi publicate în curând, în tandem cu evoluția reglementărilor privind organizarea evenimentelor și a posibilității de a crea un spațiu sigur de desfășurare al concertelor. 

Festivalul este organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. 

Parteneri diplomatici și instituționali: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană-Română, Ambasada României în Norvegia, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez Iași, Centrul Cultural German Iași, Centrul Ceh, Academia Norvegiană din Oslo. 

***

Debutul festivalului a avut loc în luna februarie a anului 2020, iar cele 7 concerte de muzică clasică organizate în locații atipice și neconvenționale pentru audițiile interpretărilor camerale au avut un public de peste 3000 de persoane. 

Între activitățile festivalului s-au regăsit dezbateri pe teme culturale cu invitați de elită  precum: Peter Tornquist – rectorul Academiei Norvegiene de Muzică, Mats Granfors – producător și profesor la Academia de Științe Aplicate Novia din Finlanda și Andreas Sønning – director al programului cultural Telenor și profesor asociat al Academiei Norvegiene de Muzică. 

Concertele au avut ca interpreți tineri artiști cu cariere promițătoare: violoncelista Sandra Lied-Haga, pianistul sud-coreean Victor Lim, Cvartetul Soliștilor din Trondheim, Cvartetul Selini din Austria, violonistul Tudor Bolnavu, clarinetistul Daniel Paicu, pianistul Daniel Dascălu, violoncelistul Marek Bienkunski, violonista Ana Larisa Iordache, violonista Patrycja Blaszak, pianista Valeria Lapșin, precum și corul de copii al Centrului „Mia Casa” din Bârnova, dirijat de Elena Shvedchi.  

Parteneri instituționali: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană – Română, Ambasada României în Norvegia, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Academia Norvegiană din Oslo, Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez.

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Website: www.classixfestival.ro 

Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/

Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.