Claudiu Mitcu pregătește un nou documentar! Tema: un iminent cutremur în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/claudiu-mitcu-pregateste-un-nou-documentar-tema-un-iminent-cutremur-in-romania/

Regizorul Claudiu Mitcu se află, în această perioadă, în pre-producţia unui nou documentar despre problematica unui iminent cutremur în România, cu consecinţe catastrofale, în special, în Bucureşti.

Un articol de |21 iulie 2017

Pentru noul proiect, regizorul Claudiu Mitcu lucrează împreună cu Ilinca Micu și Ileana Bîrsan, cu care a realizat și cel mai recent documentar, „Procesul” (2017), producție ce a avut premiera mondială, luna trecută, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Documentarul va încerca, pe de-o parte, conștientizarea pericolului real al unui astfel de dezastru, pentru unii bucureșteni o amenințare abstractă, pentru alții, însă, una terifiantă, pentru care deocamdată nu s-au găsit rezolvările adecvate și eficiente.

Pe de altă parte, documentarul va investiga, deopotrivă, demersurile autorităților responsabile pentru expertizarea clădirilor cu

Claudiu Mitcu

risc seismic, pentru prevenirea unei catastrofe de proporții, pentru diminuarea numărului victimelor și, nu în ultimul rând, pentru o eficientă intervenție a instituțiilor implicate în situații de urgență.

Reprezentanții municipalității raportează că, în București, există în acest moment 356 de clădiri încadrate în clasa I cu risc seismic (cele cu „bulina roșie”), din care 179 prezintă un real pericol public.

Alte 307 sunt încadrate în clasa II cu risc seismic, iar 1591 sunt încadrate în categorii de urgență, însă nu și într-o clasă de risc seismic corespunzătoare. În ultimii 10 ani, au fost consolidate doar 42 de cladiri din clasa I de risc seismic.

Claudiu Mitcu a realizat documentarele „Australia” (2009), „Circul vesel” (2010), „Noi doi” (2011), „Maria” (2013), ”Rețeaua”(2015).

Documentarul va fi produs de compania Wearebasca.

Foto: Claudiu Mitcu – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.