Coca Bloos, 69. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/coca-bloos-69-la-multi-ani/

Una dintre cele mai prolifice actriţe de film, teatru şi televiziune împlineşte 69 de ani. Anul acesta, Coca Bloos a primit trofeul Gopo pentru întreaga carieră.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2015

Născută pe 1 octombrie 1946, la Râmnicu Vâlcea, Coca Bloos a debutat târziu pe scenă. Înainte de a da susţine examenul de admitere la actorie, urmare a întâlnirii cu Olimpia Arghir, Coca Bloos a studiat filosofia şi jurnalismul.

Primele roluri în teatru i-au fost oferite de Alexandru Tocilescu, la Satu Mare, unde regizorul îşi dădea lucrarea de diplomă.

După alte stagiuni petrecute pe la Braşov şi Piatra-Neamţ, în 1987, Coca Bloos a început să facă naveta pentru un rol la Cătălina Buzoianu în „Uriaşii munţilor”, la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

Graţie intervenţiei lui Dinu Săraru, directorul Teatrului Mic, Coca Bloos a ajuns la Bucureşti, unde a devenit cunoscută ca actriţă.

Debutul în cinema a venit un an mai târziu, cu un rol în penultimul film al regretatului Alexandru Tatos, „Secretul armei secrete” (1988).

Eu nu am văzut teatru de mică. Eu am luat cunoştinţă cu teatrul auzindu-l la radio. Şi atunci se făcea linişte în casă şi era teatru. Ascultând piesele, mi le închipuiam gândindu-mă la personaje. Sigur că vocile mă impresionau şi le-am reţinut până în clipa de faţă – mă gândesc la meşterul Constantin Codrescu sau la inegalabila doamnă Olga Tudorache. Ei, şi după aceea m-am dus la facultate. Şi atunci, teatrul mi-a dat posibilitatea să mă desfăşor. – Coca Bloos

Din acel moment, actriţa a alternat teatrul, unde a jucat în piese montate de cei mai mari regizori români ai momentului, cu cinematografia unde, de asemenea, a avut partituri importante.

Foto: Co ca Bloos– facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.