Coca Bloos – Premiul pentru Întreaga Carieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/coca-bloos-premiul-pentru-intreaga-cariera/

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actriţe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio şi va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2015

Coca Bloos – Premiul pentru Întreaga Carieră / Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc: Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Născută pe 1 octombrie 1946, la Râmnicu Vâlcea, Coca Bloos este una dintre cele mai prolifice actrițe de film, teatru și televiziune din România, în ciuda unui debut întârziat – înainte de a da la Actorie, ca urmare a întâlnirii cu Olimpia Arghir, actriță a Teatrului Național din Cluj, Coca Bloos a făcut Facultatea de Filosofie și trei ani de Jurnalism.

Dacă primele roluri în teatru i-au fost oferite de Alexandru Tocilescu, la Satu Mare, unde regizorul îşi dădea lucrarea de diplomă. debutul în cinema a venit cu un rol în penultimul film al regretatului Alexandru Tatos, Secretul armei secrete (1988).

Coca Bloos, în filmul Niki Ardelean, colonel in rezerva

Coca Bloos, în filmul Niki Ardelean, colonel in rezerva

Din acel moment, actrița a alternat teatrul – unde a jucat în piese montate de cei mai mari regizori români ai momentului – cu cinematografia unde, de asemenea, a avut partituri importante în câteva dintre filmele importante de după 1990,

Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti si Babel Communications.

Foto: Coca Bloos – Simion Buia, cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.