Cocoşul albastru din Trafalgar Square provoacă indignare printre londonezi
https://www.ziarulmetropolis.ro/cocosul-albastru-din-trafalgar-square-provoaca-indignare-printre-londonezi/

Un uriaş cocoş albastru din fibră de sticlă a fost amplasat joi în Trafalgar Square din Londra, în cadrul unui proiect artistic care a generat deja un val de controverse.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

Un uriaş cocoş albastru din fibră de sticlă a fost amplasat joi în Trafalgar Square din Londra, în cadrul unui proiect artistic care a generat deja un val de controverse, întrucât cocoşul – un simbol al Franţei – a fost amplasat într-o zonă care marchează o victorie celebră asupra lui Napoleon.

Având o înălţime de 4,7 metri şi vopsit într-o nuanţă puternică de albastru, cocoşul din fibră de sticlă a fost realizat de artista germană Katharina Fritsch şi „va veghea” asupra celebrei pieţe londoneze în următoarele 18 luni.

Intitulată „Hahn/Cock”, statuia a fost inaugurată de primarul Londrei, Boris Johnson, care a declarat că se va abţine să facă orice comentariu cu „dublu sens” despre ridicarea unui cocoş uriaş (în limba engleză, „cock” înseamnă şi „penis”) în celebra piaţă londoneză.

Cocoşul albastru este cea mai recentă operă de artă care a fost amplasată pe „Fourth Plinth” – un soclu din Trafalgar Square, rămas liber, pe care sunt amplasate, temporar, diverse opere de artă. Katharina Fritsch, în vârstă de 57 de ani, spune că nu era la curent cu faptul că această pasăre – cocoşul – este unul dintre simbolurile neoficiale ale Franţei şi că intenţia ei a fost aceea de a reprezenta prin artă două concepte – forţa şi regenerarea.

„Există şi un efect secundar amuzant, să avem ceva francez într-un loc care celebrează victoria asupra lui Napoleon.“

Katharina Fritsch,
artist vizual

Trafalguar Square a fost denumită astfel după victoria repurtată de Marina Regală Britanică asupra flotelor franceză şi spaniolă în timpul Bătăliei de la Trafalgar din 1805, o bătălie-cheie din Războaiele Napoleoniene.

O sculptură excentrică

Cocoşul este amplasat pe soclul diametral opus aceluia pe care se află Nelson’s Column, un monument ridicat în memoria amiralului Horatio Nelson, un erou al marinei britanice, care a fost ucis în timpul acelei bătălii.

Un grup de conservaţionişti au încercat deja să scoată cocoşul în afara pieţei Trafalgar, considerând că sculptura este „total nepotrivită, oricât de excentrică şi de dramatică ar părea ea”.

katharina-fritsch cocosul albastru

În Trafalgar Square există patru socluri, pentru fiecare colţ al pieţei, iar pe trei dintre ele se află statui permanente. Cel de-al patrulea soclu ar fi trebuit să susţină o statuie escvestră comandată în 1841, însă din cauza finanţării insuficiente, aceasta nu a mai fost realizată.

Începând din 1998, cel de-al patrulea soclu din Trafalgar Square a fost folosit pentru expunerea temporară a unor opere de artă şi „a găzduit” până acum o serie de opere excentrice, precum un vapor uriaş într-o sticlă şi o statuie nud a artistei britanice Alison Lapper, care s-a născut fără braţe.

Text preluat în Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.