Colegiul „Spiru Haret” din Bucureşti participă la un proiect european provocator
https://www.ziarulmetropolis.ro/colegiul-spiru-haret-din-bucuresti-participa-la-un-proiect-european-provocator/

Începând cu sfârşitul lunii septembrie, 24 de elevi de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Bucureşti, coordonaţi de doi profesori, şi-au propus să se implice într-un proiect european interesant şi provocator: acela de a „identifica personalităţi sau chiar persoane obişnuite, care au reuşit să aibă un parcurs demn şi frumos în viaţă prin educaţie şi/sau învăţarea şi practicarea unei meserii”.

Un articol de Liliana Matei|23 octombrie 2019

Mai mult, elevii trebuie să realizeze o campanie de informare și de conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației pentru reușita în viață.

Parlamentul European a creat un program, „Euroscola”, pentru a-i informa pe tineri despre procesul de integrare europeană şi pentru a promova participarea lor la construcţia Uniunii Europene. Anul acesta, elevii au fost stimulați să consulte programul „Educaţie şi formare 2020” (ET 2020) ce asigură „cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale”.

Echipa „Euroscola” a Colegiului Național „Spiru Haret” a pornit campania pro educație în forță, atrăgând, printre susținători, personalități actuale care au reușit grație educației primite, după cum însuși au mărturisit copiilor. Este vorba despre: Florin Busuioc (PRO TV), Iuliana Tudor (TVR 1), Monica Davidescu (actriță, teantru național „i.L.Caragiale), Andrei Huțuleac (actor, teatrul Metropolis), Dragoș Bucur (PRO TV), Ileana Popescu (prorector, S.N.S.P.A.), Cornel Iorgulescu (cardiolog, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca) și, nu în ultimul rând, actrița Maia Morgenstern (Teatrul Evreiesc de Stat), al cărei mesaj a devenit motto-ul campaniei liceenilor: „Educația ne face liberi”.

Tinerii sunt extrem de entuziasmați. Pe lângă premiul pe care Parlamentul European îl oferă primelor zece echipe câștigătoare din fiecare stat membru al Uniunii Europene (o zi în PE de la Strasbourg, în care elevii devin membri ai acestuia), ei sunt motivați de personalitățile întâlnite.

„Am surprins-o pe doamna Iuliana Tudor la televiziune, radiind în jur un zâmbet cald, care ne-a fascinat. Mi-am dat seama, discutând cu dumneaei, că, de fapt, secretul reușitei unui om în viață este sufletul lui… Este incredibilă prin ceea ce simte și prin ceea ce face!” (Jessamine Murdzek, elevă)

„Cu unul dintre cele mai impunătoare, dar, în același timp, calde discursuri, Maia Morgenstern mi-a atras atenția către un lucru esențial pe care educația ni-l oferă: libertatea. În prezența puternică a Maiei Morgenstern, am realizat că determinarea pavează un drum frumos spre educație.” (Ana Marițiu, elevă)

Campania de informare și de conștientizare a celor de la „Spiru Haret” include numeroase activități de promovare și parteneriate, desfășurate fie în oraș, fie în mediul online. Mai multe detalii puteți afla și de pe pagina de Facebook/Instagram dedicată acestui eveniment – Euroscola2019 – C.N. „Spiru Haret”, București sau pe site-ul revistei liceului.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.