Colegiul „Spiru Haret” din Bucureşti participă la un proiect european provocator
https://www.ziarulmetropolis.ro/colegiul-spiru-haret-din-bucuresti-participa-la-un-proiect-european-provocator/

Începând cu sfârşitul lunii septembrie, 24 de elevi de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Bucureşti, coordonaţi de doi profesori, şi-au propus să se implice într-un proiect european interesant şi provocator: acela de a „identifica personalităţi sau chiar persoane obişnuite, care au reuşit să aibă un parcurs demn şi frumos în viaţă prin educaţie şi/sau învăţarea şi practicarea unei meserii”.

Un articol de Liliana Matei|23 octombrie 2019

Mai mult, elevii trebuie să realizeze o campanie de informare și de conștientizare a publicului larg cu privire la rolul educației pentru reușita în viață.

Parlamentul European a creat un program, „Euroscola”, pentru a-i informa pe tineri despre procesul de integrare europeană şi pentru a promova participarea lor la construcţia Uniunii Europene. Anul acesta, elevii au fost stimulați să consulte programul „Educaţie şi formare 2020” (ET 2020) ce asigură „cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale”.

Echipa „Euroscola” a Colegiului Național „Spiru Haret” a pornit campania pro educație în forță, atrăgând, printre susținători, personalități actuale care au reușit grație educației primite, după cum însuși au mărturisit copiilor. Este vorba despre: Florin Busuioc (PRO TV), Iuliana Tudor (TVR 1), Monica Davidescu (actriță, teantru național „i.L.Caragiale), Andrei Huțuleac (actor, teatrul Metropolis), Dragoș Bucur (PRO TV), Ileana Popescu (prorector, S.N.S.P.A.), Cornel Iorgulescu (cardiolog, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca) și, nu în ultimul rând, actrița Maia Morgenstern (Teatrul Evreiesc de Stat), al cărei mesaj a devenit motto-ul campaniei liceenilor: „Educația ne face liberi”.

Tinerii sunt extrem de entuziasmați. Pe lângă premiul pe care Parlamentul European îl oferă primelor zece echipe câștigătoare din fiecare stat membru al Uniunii Europene (o zi în PE de la Strasbourg, în care elevii devin membri ai acestuia), ei sunt motivați de personalitățile întâlnite.

„Am surprins-o pe doamna Iuliana Tudor la televiziune, radiind în jur un zâmbet cald, care ne-a fascinat. Mi-am dat seama, discutând cu dumneaei, că, de fapt, secretul reușitei unui om în viață este sufletul lui… Este incredibilă prin ceea ce simte și prin ceea ce face!” (Jessamine Murdzek, elevă)

„Cu unul dintre cele mai impunătoare, dar, în același timp, calde discursuri, Maia Morgenstern mi-a atras atenția către un lucru esențial pe care educația ni-l oferă: libertatea. În prezența puternică a Maiei Morgenstern, am realizat că determinarea pavează un drum frumos spre educație.” (Ana Marițiu, elevă)

Campania de informare și de conștientizare a celor de la „Spiru Haret” include numeroase activități de promovare și parteneriate, desfășurate fie în oraș, fie în mediul online. Mai multe detalii puteți afla și de pe pagina de Facebook/Instagram dedicată acestui eveniment – Euroscola2019 – C.N. „Spiru Haret”, București sau pe site-ul revistei liceului.

11
/10
/23

Toamnă cu surprize de la Teatrul Apropo: nu mai puțin de șapte comedii, dintre care două în premieră îi așteaptă pe bucureșteni atât la Teatrul Apropo – sala din Pipera, cât și în noul spațiu al teatrului, de la Cinema Europa.

11
/10
/23

„Eu cred încă în catharsis”, a spus Thomas Ostermeier în cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, cu prilejul prezentării spectacolului „O istorie a violenței”, în cadrul X-FEST, organizat de Teatrul Excelsior.

10
/10
/23

Teatrul de Balet Sibiu a prezentat în weekend, spectacolul de dans contemporan „Romeo și Julieta. Rock story”, coregrafia Marcello Algeri, asistent coregrafie Sabrina Rinaldi, pe scena Festivalului Internațional de Balet Siracusa, Italia, festival ajuns anul acesta la ediția cu numărul 32.

10
/10
/23

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani va juca trei spectacole la Chișinău, între 13-15 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, organizat de Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.