Comedie neagră – zâmbete în întuneric
https://www.ziarulmetropolis.ro/comedie-neagra-zambete-in-intuneric/

,,Comedie neagră” este un spectacol neobişnuit care prinde cu putere spectatorul încă de la primele replici şi nu-i dă drumul decât la final.

Un articol de Elena Simion|24 august 2013

„Comedie neagră“ este un spectacol neobișnuit care prinde cu putere spectatorul încă de la primele replici și nu-i dă drumul decât la final.

De ce? Pentru că avem farsă într-un act după un text scris de  Peter Shaffer în 1965, un regizor cu viziune, plus șapte actori talentați.

Acțiunea se petrece într-un apartament din Londra, în timpul unei pene de curent. Miller Brindsley (Istvan Teglaș) este un tânăr sculptor fără noroc și fără bani care speră să-și vândă operele unui domn bogat, dar și să-l impresioneze pe tatăl logodnicei sale, Carol Melkett (Alina Popescu). Din acest motiv, mută mobilierul  și obiectele de valoroase ale vecinului lor Harold Gorrringe (Mihai Smarandache), fără știrea acestuia. Planul este stricat de o pană de curent și de apariția unor musafiri neașteptați.

Regizorul Cosmin Alexandru Purice folosește un articiu inedit: un joc de lumini pe dos. Spectatorii vor vedea totul ca în oglindă. Câtă vreme în apartament e lumină, din sală scena se vede cufundată în întuneric. Când se întrerupe curentul, spectatorii văd pe scenă lumină. Iar convenția este respectată de-a lungul spectacolului ori de câte ori se aprinde un băț de chibrit sau o lanternă.

„Textul lui Peter Shaffer m-a amuzat de la prima lectură. Situațiile sunt atât de bine construite, umorul propus este de calitate și bucuria mea a fost că am putut să lucrez cu o distribuție ideală. Noi am repetat spectacolul la Godot Cafe Teatru noaptea târziu și, neputând să facem întuneric complet în sală mai devreme, am propus să-l și jucăm într-un concept de teatru de noapte, numai de la ora 22.00. La Festivalul Undercloud este pentru prima dată când jucam acest spectacol în alt spațiu și este o provocare pentru noi să adaptăm spectacolul de sâmbăta într-o sală atât de mare.“

Cosmin Alexandru Purice,
regizor

Punctarea jocului prin lumini nu-i este deloc străină protagonistului piesei, actorul Istvan Teglaș. În „Deseori neobservat”, adaptare subtilă și zguduitoare după  romanul „Leagănul respirației” de Herta Muller, lumina prezentă sau absentă are rolul de a puncta și de a adânci zbuciumul sufletesc. Însă în „Comedie neagră”, jocul întuneric/lumină dă o notă de mister și sporește umorul scenelor.

Chiar dacă a devenit parte a distribuției mai târziu, rolul sculptorului i se potrivește perfect carismaticului actor, Istvan Teglaș care spune despre textul piesei „Comedie neagră”: ,,Eu când citesc un text, mai ales dacă e un text foarte bine scris cum este și Comedia neagră, simt imediat cum ar trebui să sune. Acest lucru mi se întâmplă doar când citesc un text bun, fiindcă știu care sunt cerințele de a face un text de genul acesta. Nu mă refer la cerințele sistemului de a face un spectacol,  dar știu că fiind scris într-un anumit mod, textul acela trebuie să sune într-un fel.“

Istvan Teglas

„Comedie neagră“ se joacă astăzi, pe 24 august, de la ora 19.30, în sala Horia Bernea a Muzeul Țăranului Român, în cadrul Festivalului de Teatru Independent UnderCloud.

Foto credit: Cătălina Flamînzeanu, Elena Simion

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.