Compania Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”. Sincer şi curat
https://www.ziarulmetropolis.ro/compania-passe-partout-dan-puric-minunea-unui-copil-spectacol-de-craciun-sincer-si-curat/

Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creştină, am văzut cel mai frumos sincer şi curat spectacol de Crăciun adresat copiilor şi părinţilor, la ARCUB, sala Gabroveni, pus în scenă sub umbrela Companiei Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, în regia Alexandrei Neacşu, într-o sală plină cu pitici, mămici, bunici, tătici.

Un articol de Monica Andrei|23 decembrie 2015

De-a lungul timpului am văzut spectacole pentru copii și am plecat dezamăgită din sală, din cauza zgomotului, unde, şcolarii alergau și țipau prin sala de spectacol, profesoarele erau la cafea în foaier, iar actorii în lumea lor pe scenă, făceau și ei ceva acolo. Copilul face parte din categoria publicului capricios și sensibil. Actorul trebuie să joace la superlativ pe scenă, pentru ca în sală, copilul să stea în fotoliu, să privească până la capăt spectacolul.

„Minunea unui copil – spectacol de Crăciun” e altfel.

Ştefan are patru ani şi venise cu mămica şi fratele lui de doi ani la teatru. A stat lângă mine. În timpul spectacolului l-am urmărit, dacă se fâţâie pe scaun sau se plictiseşte, și mare mi-a fost uimirea să constat cât de atent era, iar la final mi-a spus sincer că i-a plăcut tot.

DSC_0401Am văzut un spectacol de o oră, cu lumina stinsă în sală, unde copii între 4 – 12 ani, ținuți departe de gadget-uri și de mall-uri, n-au zbierat, au râs atunci când trebuia, ca niște adulți bine educați. Copii au nevoie de atenţie, de afecţiune, de răspunsul adulților la întrebările lor, mai cu seamă la cele nespuse, iar prin mesajul unui spectacol de teatru pot afla enorm despre lume, viață, rituri și rosturi.

Dan Puric, proiectul său, despre care spunea că dorește să realizeze spectacole despre un “teatru creștin, care nu are legătură cu teatrul religios”, merită toată stima. Inițiativa sa e demnă de laudă, pentru că a făcut posibilă prezentarea unor valori culturale și morale, oferind un adevărat cadou spiritual celor mici și însoțitorilor lor, despre marea sărbătoare creștină. Actorii Adi Rădulescu, Alexandra Neacșu, Alexandru Iordache, Andreea Ghiţă, Nicu Banea, Rareș Zimbran, Sebastian Ghiță au dat viață poveștii pe scenă, iar Constatin Dinulescu l-a interpretat pe Moș Crăciun, un bătrân trecut prin viață care a fost de față în seara nașterii lui Iisus.

„Copiii noștri au nevoie de o salvare a nevoii lor de frumos și gingășie sufletească. Nu putem schimba lumea, dar o putem crește să devină puternică interior, să răsufle ușurată că mai poate crede în povești, că se mai pot întâmpla minuni. În noi <<cei mari>> stă puterea de a aduce minunile aproape de ei, și asta doar prin propria noastră rezistență de a crede în ele. Despre aceste lucruri vorbește spectacolul <<Minunea unui copil>>, trecând surprinzător de la joacă la dans, de la balet la step, de la cuvinte la imagini și, peste toate, multă imaginație!” a declarat Alexandra Neacșu, care a scris scenariul și a semnat regia spectacolului.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București