Compania Sasha Waltz, cu 24 de dansatori în spectacolul „Continu“, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/compania-sasha-waltz-va-prezenta-24-de-dansatori-in-spectacolul-continu-la-festivalul-international-de-teatru-de-la-sibiu/

Compania Sasha Waltz & Guests prezintă vineri, 7 iunie, de la ora 21.00, spectacolul de dans „Continu“, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|8 mai 2013

Compania Sasha Waltz & Guests prezintă vineri, 7 iunie, de la ora 21.00, spectacolul de dans „Continu“, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a festivalului ce va avea loc anul acesta în perioada 7 – 16 iunie.

Un spectacol îndelung revizuit

În „Continu“, coregrafa Sasha Waltz readuce spectacolul la esenţa pură a mişcării, spaţiului şi muzicii, punctând cu brio mixul dintre imaginar şi dramatic. Spectacolul de la Sibiu reprezintă unul din punctele de referinţă ale ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi angrenează impulsuri primare pe care coregrafa le-a mai explorat în proiectele majore desfăşurate pentru muzee în anul 2009 – inaugurările artistice pentru David Chipperfield de la Neues Museum (Berlin) şi pentru Zaha Hadid de la Muzeul MAXXI (Roma).

24 de dansatori

De la premiera care a avut loc în 2010 la Schauspielhaus Zürich, „Continu“ a fost revizuit de mai multe ori, iar în vara lui 2011, la Salzburg, Sasha Waltz a prezentat versiunea finală, dezvoltată cu 24 de dansatori pe scenă. Începutul noii versiuni include soloul de percuţie „Rebonds B“ de Iannis Xenakis, pasaj care va fi interpretat live de către percuţionistul Robyn Schulkowsky. Opera simfonică „Arcana“ de Edgard Varèse reprezintă miezul muzical la care se adaugă compoziţii realizate de alţi artişti precum Iannis Xenakis şi Claude Vivier.

O femeie de succes, în lumea dansului contemporan

Recunoscută pentru înalta ţinută a creaţiilor sale coregrafice ce îmbină dansul cu teatrul şi muzica într-un concept cu totul original, Sasha Waltz este una dintre cele mai de succes femei din lumea dansului contemporan. Artista de origine germană a primit numeroase premii pentru creaţiile sale, printre care cea mai importantă distincţie culturală din Franţa – „Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor / Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres“, precum şi „Crucea Federală de Merit / Bundesverdienstkreuz am Bande“ a Republicii Federale din Germania.

 

Sasha Waltz a studiat dansul la Amsterdam şi New York, iar în 1993 fondează compania ce îi poartă numele. În perioada 2000 – 2005 a făcut parte din boardul artistic al Teatrului Schaubühne am Lehniner Platz, iar în prezent repertoriul companiei sale numără 18 creaţii prezentate pe cele mai importante scene ale lumii, precum şi un portofoliu de colaborări cu peste 250 de artişti şi ansambluri din 25 de ţări.

Preţul unui bilet la acest spectacol este de 20 de lei, respectiv 15 lei, cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari, în limita locurilor disponibile.

Biletele pentru acest spectacol vor fi puse în vânzare pe siteul oficial al evenimentului, sibfest.ro, la începutul săptămânii viitoare.

Foto credit:

Sebastian Bolesch

16
/10
/17

"Şi negru şi alb şi gri", de la Teatrul "Metropolis", "Soldatul de ciocolată" de la Teatrul "Odeon" şi "Don Juan" de la Teatrul de Comedie, toate din Bucureşti, sunt cele trei spectacole care au primit cele mai multe nominalizări, dar şi cele mai multe premii la ediţia a 29-a a Festivalului Naţional de Comedie, organizat de Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

15
/10
/17

Una dintre cele mai interesante apariții editoriale ale toamnei, „O istorie culturală a nebuniei. De la Biblie la Freud, de la casa de nebuni la medicina modernă”, semnată de Andrew Scull, sociolog şi istoric al medicinei, a fost publicată la Editura Polirom, în colecţia „Plural M”.

15
/10
/17

Joi, 19 octombrie, regizorul Cristian Mungiu va fi decorat de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, cu însemnele de Cavaler al Ordinului Național Legiunea de Onoare, recunoaștere din partea președintelui Republicii Franceze, a anunțat directorul Institutului Cultural Francez, Christophe Gigaudaut, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

13
/10
/17

Romanul „Arhipelagul altei vieți” (traducere din limba franceză de Daniel Niculescu) a fost publicat la Editura Polirom în 2017.

13
/10
/17

Omenirea nu mai are nevoie de Dumnezeu și ar putea, cu ajutorul inteligenței artificiale, să dezvolte o nouă formă de conștiință colectivă care va putea să îndeplinească rolul religiei, a declarat joi scriitorul american Dan Brown, autorul seriei literare "Codul lui Da Vinci". Romancierul american a făcut aceste declarații la Târgul de Carte de la Frankfurt unde își promovează noul său roman, "Origin".

13
/10
/17

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19 octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie).Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

12
/10
/17

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave și Nanni Moretti se numără printre invitații Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediție din 2017, organizată între 26 octombrie și 5 noiembrie, se dorește o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale și va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială.

12
/10
/17

Festivalul SoNoRo va avea loc anul acesta în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie și recomandă pentru cea de-a XII-a ediție un joc de-a HIDE&SEEK, în care muzica de cameră va fi acompaniatăde poezie, video art, fashion design și un quest labirintic princare festivalul își propune să-și poarte publicul. Orașele în care se vor desfășura concertele FestivaluluiSoNoRo sunt București, Timișoara, Cluj și Brașov.

12
/10
/17

„Publicul vine la teatru cu dorinţa de a se lăsa ademenit. În întunericul sălii un grup de oameni vrea să intre în contact cu alt grup de oameni şi aşa teatrul devine viaţă. Fără teatru mai mulţi necunoscuţi care se întâlnesc pentru un moment n-ar realiza mare lucru.” - Catrinel Dumitrescu.

11
/10
/17

Un nou album de benzi desenate dedicat personajului Asterix, intitulat "Asterix et la Transitalique", va fi lansat în premieră mondială pe 19 octombrie. Albumul, tradus în 16 limbi, va beneficia de un tiraj total de 5 milioane de exemplare. De la înființarea seriei, în 1959, peste 370 de milioane de albume din seria "Asterix" au fost vândute pe plan mondial.