Competiția de lungmetraj ANONIMUL IIFF 2021 și proiecții speciale în afara competiției
https://www.ziarulmetropolis.ro/competitia-de-lungmetraj-anonimul-iiff-2021-si-proiectii-speciale-in-afara-competitiei/

Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc în perioada 9-15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, reuneşte în competiţie cinci filme de lungmetraj, internaţionale şi româneşti, selecţionate de Ludmila Cvikova.

Un articol de Liliana Matei|27 iulie 2021

KALA AZAR (r. Janis Rafa, Olanda-Grecia), LOOKING FOR VENERA (r. Norika Sefa, Kosovo), NEIDENTIFICAT (r. Bogdan George Apetri, România), ONLY HUMAN (r. Igor Ivanov, Macedonia de Nord, Serbia, Bulgaria, Kosovo, Slovenia) și YELLOW CAT (r. Adilkhan Yerzhanov, Kazahstan, Franța) sunt cele cinci filme care vor concura pentru Trofeul ANONIMUL.

La 10 ani de la prezentarea debutului său, Bogdan George Apetri revine la ANONIMUL IIFF, în competiție, cu NEIDENTIFICAT, cel de-al doilea film al său, un thriller polițist care îi are în rolurile principale pe actorii Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru, laureați cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Varșovia. Din distribuție mai fac parte Vasile Muraru, Emanuel Pârvu, Kira Hagi și Andrei Aradits.

FILME ROMÂNEȘTI ÎN AFARA COMPETIȚIEI

Alături de ÎNTREGALDE, fimul lui Radu Muntean, prezentat la Cannes, și CÂMP DE MACI, lungmetrajul de debut al lui Eugen Jebeleanu, alte cinci filme românești vor fi prezentate la ANONIMUL IIFF, în afara competiției.

LEBENSDORF (foto sus), în regia lui Vali Hotea, avându-i ca protagoniști pe Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora, este o reprezentare socio-culturală a unei generaţii aflate la răscruce. Lungmetrajul îl are în centru pe Ducu Dobrescu, un scriitor care trece prin criza vârstei mijlocii şi este în pană de creaţie. În încercarea de a-şi reface viaţa şi de a-şi termina noul roman, el pendulează între două ţări (România şi Germania) şi două femei (Andra – soţia şi Giulia – fosta lui mare iubire).

MIA ÎȘI RATEAZĂ RĂZBUNAREA, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Bogdan Theodor Olteanu, ale cărui protagoniste sunt  Ioana Bugarin, Maria Popistaşu, Ana-Maria Guran și Silvana Mihai, va rula de asemenea în afara competiției. Mia este o tânără actriță, hotărâtă să se răzbune pe fostul iubit, de care s-a despărțit într-un mod violent. Filmul a avut premiera internațională în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, unde a obținut o Mențiune specială a juriului.

OTTO BARBARUL, debutul în lungmetraj al Ruxandrei Ghițescu, surprinde momentul din viața unui adolescent punk în care acesta se confruntă cu pierderea iubitei sale. Din distribuție fac parte Marc Titieni, Ana Radu și Iulian Postelnicu. Filmul a avut premiera internațională în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo.

Un alt debut în lungmetraj din programul ANONIMUL IIFF este #DOGPOOPGIRL, în regia lui Andrei Huțuleac, produs de Dan Chișu, și inspirat de fapte reale petrecute în Coreea de Sud în 2005. Filmul spune povestea unei tinere care devine peste noapte persona non-grata după ce câinele ei defechează în metrou. #DOGPOOPGIRL a făcut parte din selecția Festivalului de Film de la Moscova, unde a câștigat trei premii, inclusiv Marele Premiu.

Prezentat în cadrul festivalului de la Moscova, DUPĂ 40 DE ZILE, în regia lui  Andrei Gruzsniczki, se regăsește în programul ANONIMUL IIFF. O poveste despre prietenie și iubire, filmul are în centru relația de prietenie dintre Emil, un bătrân care nu crede în spirite și a cărui soție a murit, și Titi, prietenul lui de o viață, profund afectat de moartea Smarandei, soția prietenului său.

Proiecțiile din cadrul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL vor avea loc în cinematograful din Green Village Resort, precum și în aer liber în Green Dolphin Camping.

Accesul în spaţiile de proiecție este condiționat de deţinerea unui certificat de vaccinare sau a unei dovezi de testare anti-covid, conform reglementărilor în vigoare, precum și de deţinerea unui bilet cu valoare 0. Locurile pot fi rezervate prin achiziționarea unui bilet cu valoare 0 lei de pe platforma Eventbook.ro, cu 24 de ore înaintea începerii proiecțiilor.

Programul ANONIMUL 2021 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraj, precum și proiecții de film de lungmetraj și scurtmetraj în afara competițiilor, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.

Mai multe detalii, precum și programul festivalului, vor fi comunicate în curând aici.

Detalii pe: Website | Facebook | Instagram

***

OTP BANK și KAUFLAND prezintă ediția a 18-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Proiect cultural co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Tulcea și Dacin Sara.

Partener principal: Birra Moretti

Partener: IT Bright Solutions, Synek

Cu sprijinul: Groupama România, Green Village, Green Dolphin Camping, Navrom Delta, Novotel, iCover, Evergreen Concept, Film Festival, Memento Bus, 360 Revolution, Coca-Cola, Costa Coffee, The Famous Grouse, Eventbook.ro

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Libertatea, News.ro, Spotmedia, IQAds, Smark, Urban.ro, A List Magazine, ViceFilms in Frame, Ziarul Metropolis, Munteanu

Foto: Vlad Basca

 

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.