COMPLET NOU. COMPLET ALB
https://www.ziarulmetropolis.ro/complet-nou-complet-alb/

Asociaţia ARTES, în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor, filiala Iaşi, având sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, anunţă o dublă premieră: pentru prima oară la noi în ţară este pus în scenă un spectacol cu un scenariu după José Saramago.

Un articol de Liliana Matei|26 ianuarie 2017

În plus, pentru ca universul ficțiunii din romanul „Eseu despre orbire” să ajungă cât mai bine la public, artiștii din proiectul COMPLET ALB au decis ca spectacolul să fie o experiență singulară, bazată pe senzorialitate.

Povestea unor oameni care orbesc pe neașteptate este redată publicului nu doar prin văz, prin imagine, ci și prin sunet, miros, atingere, spectatorii putând experimenta ei înșiși, legați la ochi, întâmplările inițiatice ale personajelor orbite de lumină. COMPLET ALB spune istoria unor oameni, ca noi toţi, care aleargă de colo-colo, preocupaţi, stresaţi, presaţi de iluzii; oameni care vieţuiesc, întinşi între amintiri şi proiecţia himerei de mâine. Ei bine, acestor oameni li se oferă darul orbirii, altfel spus, libertatea de a fi (cu) ei înşişi. Au şansa de a trăi în sfârşit, nu de a supravieţui, de a fi în prezent, responsabili 100%, perfect conştienţi. Iar ei… veţi vedea. Este o poveste spusă altfel decât în teatrul obişnuit, o poveste cu foi albe, dar nu complet!, pe care fiecare e invitat să-nceapă să-şi scrie prezentul, cu lumina vederii interioare.

Afis presaProiectul COMPLET ALB este beneficiar al fondurilor nerambursabile oferite de Primăria Municipiului Iași și a primit această finanțare grație singularității sale pe plan național. Premiera va fi precedată de o conferință despre „(Ne)vedere și libertate”, susținută de conf. univ. dr. Ana-Maria Nistor de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, iar după spectacol vor avea loc discuții cu publicul.

În cadrul proiectului, care se desfășoară până în 28 februarie a.c., vor avea loc mai multe reprezentații, una dintre acestea fiind la Penitenciarul Iași, tocmai pentru a sublinia, o dată în plus, că adevărata libertate, chiar în constrângere, este o opțiune personală.

Premiera națională oficială a spectacolului „Complet alb” va avea loc în zilele de 27 și 28 ianuarie 2017, ora 19.00, la Iași, în Sala Mare a Consiliului Local (Palatul Roznovanu, imobil de importanță istorică pentru orașul Iași, care astăzi găzduiește sediul administrativ al municipalității).

COMPLET ALB

scenariu de Ana-Maria Nistor după José Saramago

concept și regie: Octavian Jighirgiu

distribuția: Andreea Darie, Alexandru Dobynciuc, Andreea Enciu, Ancuța Gutui, Ovidiu Ivan, Theodor Ivan, Cătălin Ștefan Mândru, Daniel Onoae

Muzică și sound design: Ana Teodora Popa, Teodor Maxim

Regie tehnică: Alexandru Amargheoalei

Concept video: Andrei Cozlac

Asistență video: Marian-Mina Mihai

Identitate vizuală: Rică Asanache

Fotografie: Vladimir Negru

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă, destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.