Concert Beethoven/ Mendelssohn la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-beethoven-mendelssohn-la-sala-radio/

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven şi Mendelssohn.

Un articol de Liliana Matei|19 noiembrie 2015

Veți asculta unul dintre cele mai apreciate concerte beethoveniene – Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră – partitură la a cărei premieră absolută la Viena, în 1795, compozitorul însuși a ocupat poziția solistică! În evenimentul de la Sala Radio, îl veți aprecia în ipostază solistică pe pianistul Toma Popovici (foto sus).

Seara se va deschide cu partitura lui Mendelssohn – Povestea frumoasei Melusine, partitură concepută în jurul personajului legendar feminin din folclorul european de sec. XIV, jumătate om, jumătate creatură a apei, apropiată sirenelor, a cărei dragoste pentru un nobil se află sub un blestem care o face să rămână sirenă pentru eternitate. Povestea a inspirat mulți artiști de-a lungul timpului, care au redat legenda în literatură sau în muzică, printre care: Goethe, Marcel Proust sau Claude Debussy.

Concertul se va încheia cu o altă partitură semnată de Mendelssohn: Simfonia nr. 4 în la major – Italiana. La fel ca alte creații ale compozitorului, această simfonie a fost concepută ca urmare a unei ample călătorii în întreaga Europa, întreprinsă de acesta între 1829 și 1831.

Mendelssohn și-a găsit inspirația în atmosfera plină de viață a Italiei, așa cum mărturisea în scrisorile către familia sa: „Aceasta este Italia! Și acum am început să simt ceea ce consider că este suprema bucurie a vieții. (…) Simfonia Italiană face progrese. Va fi cea mai veselă lucrare pe care am compus-o vreodată, mai ales ultima parte a sa.(…)” Premiera absolută a avut loc la Londra, la London Philharmonic Society, în 1833, chiar sub bagheta dirijorală a lui Mendelssohn.

Prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti, dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian – Bucureşti şi invitat al multor alte filarmonici din ţară, dirijorul TIBERIU OPREA este un „pionier” în domeniul muzical: în 2007 a contribuit la înfiinţarea Filarmonicii Piteşti (al cărei director artistic a fost până în 2010) şi este iniţiator al orchestrei Universităţii Piteşti. Tiberiu Oprea a debutat ca dirijor la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureştean, la Sala Parlamentului.

Ulterior a fost invitat să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franţa, 1997. Este invitat la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din Bacău, Ploieşti, Craiova, Târgovişte, Râmnicu-Vâlcea, Botoşani ş.a. Tiberiu Oprea a colaborat cu artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Horia Maxim, Mihai Ungureanu, André Parfenov (Germania), Alexander Scherbakov (Rusia), Ladislau Csendes. De asemenea, a dirijat concerte în care au evoluat artişti vocali de marcă: Felicia Filip, Pompeiu Hărăşteanu, Mediana Vlad, Alfredo Pascu ş.a.

Pianistul TOMA POPOVICI a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, după care a urmat cursurile de master la College of Fine Arts din cadrul Universităţii din Boston, unde a studiat cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum şi Tong-Il Han. Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional George Enescu – 1998 şi 2011, la Rockport Chamber Music Festival – 2007, Kneisel Hall Festival – 2001 şi 2002, Yale University Norfolk Festival – 2003, Bucharest Music and Film Festival – 2008, 2009 şi 2011, precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor din Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.