Concert în amintirea prieteniei dintre Brâncuși și Joyce
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-in-amintirea-prieteniei-dintre-brancusi-si-joyce/

Inspirată de prietenia dintre Constantin Brâncuşi şi James Joyce, pianista Ana Silvestru a pus în scenă un concert de muzică clasică. Acesta va avea loc la Sala Radio de la Bucureşti chiar de ziua lui Constantin Brâncuşi, pe 19 februarie, de la ora 19:00.

Un articol de Liliana Matei|18 februarie 2022

Constantin Brâncuși, sculptorul român considerat unul din primii mari creatori ai artei moderne, a fost prieten cu multe personalități remarcabile. James Joyce, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, l-a vizitat pe în atelierul său din Paris, iar artistul român i-a desenat „portretul-spirală”, o lucrare stilizată și abstractă, considerată un adevărat simbol al lui Joyce.

„Invit publicul din România să ne fie alături pentru o seară specială, în care să ne bucurăm împreună de muzică bună. Sunt extrem de fericită că am avut ocazia să pun în scenă un concert care celebrează două personalități atât de mari, care sunt o inspirație continuă pentru orice artist, indiferent de domeniul în care activează”, a declarat Ana Silvestru.

„Concertul prieteniei dintre James Joyce și Constantin Brâncuși” are loc în contextul în care anul acesta se împlinește un secol de la publicarea celebrului roman „Ulise” și 140 de ani de la nașterea lui James Joyce (2 februarie 1882), iar Ana Silvestru și invitații săi doresc să aducă un omagiu muzicalității remarcabile a lui Constantin Brâncuși, precum și unor teme importante din creația celor doi mari artiști: exilul, patria lăsată în urmă, dar care le-a rămas aproape, în suflet, tragedia războiului, fluiditatea și evoluția infinită a operei de artă.

Alături de Ana Silvestru, pe scena de la Sala Radio vor fi artiștii Paul Handschke – violoncelist al Orchestrei Tonhalle Zürich, violonistul Cosmin Bănică – concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, violonistul Rafael Butaru – concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu” din București și clarinetistul Emil Vișenescu – solo clarinetist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”.

Concertul va începe cu Sonata a III-a „în caracter popular românesc” pentru vioară și pian a lui George Enescu – o emblemă a culturii române, în care, la fel ca în „Coloana Recunoștintei fără sfârșit“, arta țărănească este ridicată la sublim.

Va urma Trio Contraste de Béla Bartók, o lucrare cu care Brâncuși, rafinat meloman, era familiarizat. Prin alăturarea Sonatei a III-a de George Enescu cu Trio Contraste publicul va putea admira două abordări diferite ale aceleiași culturi de către doi dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX.

Apoi va fi interpretată Sonata pentru violoncel și pian de Claude Debussy, una dintre capodoperele compuse în timpul Marelui Război, perioadă pe care James Joyce a petrecut-o la Zürich, unde a frecventat Cabaretul Voltaire și unde i-a cunoscut pe Tristan Tzara și Marcel Iancu.

Seara se va încheia cu Trio pentru pian, vioară și violoncel pe teme populare irlandeze de Frank Martin, una dintre cele mai iubite lucrări inspirate de folclorul irlandez.

„Concertul prieteniei dintre James Joyce și Constantin Brâncuși” este organizat de Asociația „Ana Silvestru Classics din Zürich”, co-produs de Radio România Muzical și se va desfășura în conformitate cu toate prevederile în vigoare referitoare la organizarea spectacolelor.

Biletele pot fi achiziționate de pe www.iabilet.ro.

03
/12
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită miercuri, 4 decembrie, ora 19.00, la lansarea volumului bilingv Opere scelte / Opere alese de Ugo Foscolo, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția „Biblioteca Italiană“, în traducerea Smarandei Bratu Elian şi a lui Cornel Mihai Ionescu, cu o prefaţă de Giulio Ferroni.

29
/11
/19

La 8 ani după primul volum, Bucătăria Hoinară se întoarce într-un nou album de fotografie savuros, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu. Evenimentul de lansare va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, la JW Marriott București, în sala Grand Ballroom.

27
/11
/19

Joi, 28 noiembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei 45), va avea loc o întâlnire cu scriitoarea Ana Maria Sandu, cu prilejul lansării volumului „Mama îmi spune că am o viață frumoasă”, apărut de curând în colecția „Ego-grafii” a Editurii Polirom. Invitați, alături de autoare, vor fi Marius Chivu și Maurice Munteanu.

25
/11
/19

În marginea cărții „Tot ce este”, de James Salter, publicată recent la editura Humanitas Fiction, în traducerea lui Radu Paraschivescu.

22
/11
/19

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 14.30, Gaudeamul 2019 găzduiește, la standul editurilor Brumar&Hyperliteratura (standul 127), lansarea volumului „In.Fuzion#Ispita”, în prezența scriitorilor și artiștilor care au participat la acest proiect inovator.

20
/11
/19

Editura Litera vă așteaptă, între 20 și 24 noiembrie, în cadrul unei noi ediții a Târgului de carte Gaudeamus, la Pavilionul B2 Romexpo.