Chemarea tribului la Llosa
https://www.ziarulmetropolis.ro/chemarea-tribului-la-llosa/

A fost publicată în acest an la Editura Humanitas Fiction cartea ”Chemarea tribului”, de Mario Vargas Llosa.

Un articol de Andrei Crăciun|3 Decembrie 2019

”Chemarea tribului” este o carte de eseuri în care laureatul Premiului Nobel pentru Literatură de acum zece ani explică, pe înțelesul celor mulți, ce este liberalismul.

Este o carte de istorie a liberalismului, dar și o autobiografie intelectuală, explicând lungul proces de convertire a lui Llosa dintr-un comunist practicant într-un liberal angajat.

Este o lucrare profundă și necesară, mai ales într-o țară de analfabeți politic, așa cum este a noastră. Cum reușește Llosa să scrie această originală istorie a liberalismului?

Răspunsul este acesta: privind către viața și opera unor importanți gânditori din secolele XVIII-XXI, mai exact – Adam Smith, José Ortega y Gasset, Frierdrich August von Hayek, Sir Karl Popper, Raymond Aron, Sir Isaiah Berlin, Jean-François Ravel.

Cartea lui Llosa este o carte în oglindă cu ”To The Finland Station”, de Edmund Wilson, un eseu care înfățișează istoria ideii socialiste.

Llosa este, iată, un romancier profund, care are nu doar capacitatea de a crea imagini, ci și pe aceea de a manipula idei.

Llosa este un gânditor care reflectează în mod autentic la marile teme ale liberalismului.

”Chemarea tribului” este, de aceea, o carte despre libertate, despre democrație, despre mărirea și decăderea unor sisteme economice, despre constituțiile noastre.

Llosa s-a vindecat de tentația totalitarismului citindu-i pe Albert Camus, George Orwell sau Arthur Koestler. Câți oameni se vor mai vindeca astăzi de sirenele amăgitoare ale unei servituți cu beneficii economice? Nu știm, Llosa însuși este sceptic: oamenii citesc tot mai puțin și mai prost, oamenii gândesc tot mai puțin și mai superficial, pe scurt – oamenii au ajuns să trăiască orfani de marile idei de care este în stare mintea omnească.

”Chemarea tribului” este, de aceea, și o încercare disperată de a ne aminti că din triburile noastre primitive, care ne amputează brutal libertatea, ne poate scoate, totuși, numai curajul de a gândi.16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

La 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, vă invităm să-l redescoperim prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

Page 1 of 9912345...102030...Last »