Chemarea tribului la Llosa
https://www.ziarulmetropolis.ro/chemarea-tribului-la-llosa/

A fost publicată în acest an la Editura Humanitas Fiction cartea ”Chemarea tribului”, de Mario Vargas Llosa.

Un articol de Andrei Crăciun|3 decembrie 2019

”Chemarea tribului” este o carte de eseuri în care laureatul Premiului Nobel pentru Literatură de acum zece ani explică, pe înțelesul celor mulți, ce este liberalismul.

Este o carte de istorie a liberalismului, dar și o autobiografie intelectuală, explicând lungul proces de convertire a lui Llosa dintr-un comunist practicant într-un liberal angajat.

Este o lucrare profundă și necesară, mai ales într-o țară de analfabeți politic, așa cum este a noastră. Cum reușește Llosa să scrie această originală istorie a liberalismului?

Răspunsul este acesta: privind către viața și opera unor importanți gânditori din secolele XVIII-XXI, mai exact – Adam Smith, José Ortega y Gasset, Frierdrich August von Hayek, Sir Karl Popper, Raymond Aron, Sir Isaiah Berlin, Jean-François Ravel.

Cartea lui Llosa este o carte în oglindă cu ”To The Finland Station”, de Edmund Wilson, un eseu care înfățișează istoria ideii socialiste.

Llosa este, iată, un romancier profund, care are nu doar capacitatea de a crea imagini, ci și pe aceea de a manipula idei.

Llosa este un gânditor care reflectează în mod autentic la marile teme ale liberalismului.

”Chemarea tribului” este, de aceea, o carte despre libertate, despre democrație, despre mărirea și decăderea unor sisteme economice, despre constituțiile noastre.

Llosa s-a vindecat de tentația totalitarismului citindu-i pe Albert Camus, George Orwell sau Arthur Koestler. Câți oameni se vor mai vindeca astăzi de sirenele amăgitoare ale unei servituți cu beneficii economice? Nu știm, Llosa însuși este sceptic: oamenii citesc tot mai puțin și mai prost, oamenii gândesc tot mai puțin și mai superficial, pe scurt – oamenii au ajuns să trăiască orfani de marile idei de care este în stare mintea omnească.

”Chemarea tribului” este, de aceea, și o încercare disperată de a ne aminti că din triburile noastre primitive, care ne amputează brutal libertatea, ne poate scoate, totuși, numai curajul de a gândi.



12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.