Concerte de Crăciun la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/concerte-de-craciun-la-ateneul-roman/

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică şi din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

Un articol de Liliana Matei|1 decembrie 2019

„An de an, ele sunt dăruite publicului în semn de apreciere și recunoștință. Melomanii adevărați și statornici le așteaptă cu nerăbdare și încântare. Fastul și magia Sărbătorilor atrag desigur și pe cei mai puțin familiarizați cu repertoriul simfonic, coral și vocal-simfonic. Sperăm că și aceștia, după ce vor fi trecut, poate pentru prima oară, pragul Ateneului Român în zile de sărbătoare, vor reveni din ce în ce mai des și se vor bucura sincer și de celelalte concerte din stagiune”, se arată într-un comunicat de presă.

În tradiționalul Concert de Crăciun, în acest an Corul Filarmonicii condus de Iosif Ion Prunner și Grupul vocal – BUCHAREST SINGERS propun un program interesant, variat și bogat, în care vor sta alături lucrări de muzică românească din repertoriul clasic și piese de mare popularitate din repertoriul internațional. Toți cei care se vor afla în sala de concert, vor trăi intens și profund colindele prelucrate de mari maeștri ai școlii componistice corale românești Ioan D. Chirescu, Sabin Drăgoi, Paul Constantinescu, Tiberiu Brediceanu, Dumitru D. Kiriac, Vinicius Grefiens, Tudor Jarda, Radu Paladi. Repertoriul internațional ales cuprinde șlagăre clasice – printre ele desigur Hallelujah din Oratoriul Messiah de Haendel – dar și piese de foarte mare popularitate, fredonate în întreaga lume și devenite un bun comun al tuturor căci, cel mai adesea, adevărații creatori au rămas aproape necunoscuți – printre acestea Jingle Bells, Let It Snow, Stille Nacht, O, Tannenbaum…

Pentru concertele în abonament cu care Filarmonica „George Enescu”  încheie anul 2019 marcând nu numai Sărbătoarea Nașterii Domnului, ci și împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română (1989), a fost aleasă o lucrare de referință din muzica românească Naşterea Domnului – Oratoriu bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu. Prima audiție a acestei lucrări monumentale a avut loc tot la Ateneul Român, pe 21 decembrie 1947, cu maestru Constantin Silvestri la pupitru.

Oratoriul bizantin de Crăciun se bazează, în principal, pe  Evangheliile după Luca şi Matei, dar și pe alte surse de inspirație și religioase. Părţile Oratoriului bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu sunt: 1. Bine vesteşte pământule bucurie mare; 2. Iar în luna a şasea trimis… 3. Şi a zis Maria; 4. Vitleeme găteşte-te… 5. Evanghelist – În zilele acelea ieşit-a poruncă de la Chesarul August… 6. Nu pricep curata… 7. Evanghelist – Şi a născut pre Fiul… 8. Şi păstorii erau într-aceiaşi lature… 9. Evanghelist – Şi a fost dacă… 10. Evanghelist – Şi au venit degrabă şi au aflat pre Maria; 11. Minune prea mare, o, Maică Fecioară! 12. Evanghelist – Şi s-au întors păstorii; 13. Evanghelist – Iar dacă s-a născut Iisus în Vitleemeul Iudeii… 14. Evanghelist – Şi auzind Irod Împăratul s-a tulburat… 15. Solo bas – Spăimântatu-s-a Irod văzând buna-credinţa Magilor… 16. Evanghelist – Iar ei ascultând pre Împăratul s-au dus… 17. Magii, Împăraţii Perşilor… 18. Evanghelist – Şi, luând înştiinţare prin vis… 19. Hristos se naşte, măriţi-L!  Muzica impresionează profund prin atmosfera arhaică, spirituală, înălțătoare, datorată folosirii melodiilor și armoniilor specifice universului sonor bizantin. În interpretarea Orchestrei simfonice și a Corului Filarmonicii „George Enescu”,  o instituție de cultură fondată în anul 1868  care a ajuns în cei peste 150 de ani de existență un reper în viața muzicală europeană, în celebra Sală Mare a Ateneului Român care numără și ea 130 de ani de tradiție, și sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, strâns înrudit cu marele compozitor și dirijor Constantin Silvestri, această nouă versiune a Oratoriului bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu va marca, cert, unul dintre momentele de vârf ale stagiunii 2019-2020.

Marți 3 decembrie

Corul Filarmonicii “George Enescu”

Dirijor – IOSIF ION PRUNNER

Participă Grupul vocal – BUCHAREST SINGERS

La orgă – SIMONA SĂNDULESCU

Program

Ioan D. Chirescu – Bună dimineaţa la Moş Ajun

Sabin Drăgoi – Coborât-a, coborâtu

Paul Constantinescu – Minune prea mare

Tiberiu Brediceanu – Colindiţa; Ziurel de ziuă

Johann Sebastian Bach – Coralul ” Wir singen dir in deinem Heer” şi corul ”Herrscher des Himmels erhöre das Lallen” din Oratoriul de Crăciun

César Franck – Iisus şi Fecioara Maria

 

BUCHAREST SINGERS:

Viniciu Grefiens – Ici în ceastă curte

Tudor Jarda – Bun gând s-o gânditu

Radu Paladi – Colinda

 

Tiberiu Brediceanu – Doamne, Iisuse Hristoase;Râurel de ploaie;Astăzi Domnul s-a născut; Legănelul lui Iisus;Trei crai ai Pământului; Triptic: Gazde mari, nu mai dormiţi, Sus în vârful muntelui, Iată, vin colindători

Dumitru G. Kiriac – O, ce veste minunată

 

BUCHAREST SINGERS:

John Rutter – Deck the Hall

Ben Parry – Jingle Bells

Eric Richards – Let It Snow

 

Franz Gruber – Stille Nacht

Erns Anschütz – O, Tannenbaum

John Francis Wade – Adeste Fideles

Georg Friedrich Händel – Corurile ”Hoch tut euch auf” şi ”Hallelujah” din Oratoriul Messiah

 

Joi 19 și Vineri, 20 decembrie

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii “George Enescu”

Dirijor – IOSIF ION PRUNNER

Soliști: Veronica Anușca, Antonela  Bârnat, Călin Brătescu, Iustinian Zetea

Program

Paul Constantinescu  Naşterea Domnului – Oratoriu bizantin de Crăciun

 

 

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

Pagina 1 din 15212345...102030...Ultima »