Concerte de Crăciun la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/concerte-de-craciun-la-ateneul-roman/

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică şi din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

Un articol de Liliana Matei|1 decembrie 2019

„An de an, ele sunt dăruite publicului în semn de apreciere și recunoștință. Melomanii adevărați și statornici le așteaptă cu nerăbdare și încântare. Fastul și magia Sărbătorilor atrag desigur și pe cei mai puțin familiarizați cu repertoriul simfonic, coral și vocal-simfonic. Sperăm că și aceștia, după ce vor fi trecut, poate pentru prima oară, pragul Ateneului Român în zile de sărbătoare, vor reveni din ce în ce mai des și se vor bucura sincer și de celelalte concerte din stagiune”, se arată într-un comunicat de presă.

În tradiționalul Concert de Crăciun, în acest an Corul Filarmonicii condus de Iosif Ion Prunner și Grupul vocal – BUCHAREST SINGERS propun un program interesant, variat și bogat, în care vor sta alături lucrări de muzică românească din repertoriul clasic și piese de mare popularitate din repertoriul internațional. Toți cei care se vor afla în sala de concert, vor trăi intens și profund colindele prelucrate de mari maeștri ai școlii componistice corale românești Ioan D. Chirescu, Sabin Drăgoi, Paul Constantinescu, Tiberiu Brediceanu, Dumitru D. Kiriac, Vinicius Grefiens, Tudor Jarda, Radu Paladi. Repertoriul internațional ales cuprinde șlagăre clasice – printre ele desigur Hallelujah din Oratoriul Messiah de Haendel – dar și piese de foarte mare popularitate, fredonate în întreaga lume și devenite un bun comun al tuturor căci, cel mai adesea, adevărații creatori au rămas aproape necunoscuți – printre acestea Jingle Bells, Let It Snow, Stille Nacht, O, Tannenbaum…

Pentru concertele în abonament cu care Filarmonica „George Enescu”  încheie anul 2019 marcând nu numai Sărbătoarea Nașterii Domnului, ci și împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română (1989), a fost aleasă o lucrare de referință din muzica românească Naşterea Domnului – Oratoriu bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu. Prima audiție a acestei lucrări monumentale a avut loc tot la Ateneul Român, pe 21 decembrie 1947, cu maestru Constantin Silvestri la pupitru.

Oratoriul bizantin de Crăciun se bazează, în principal, pe  Evangheliile după Luca şi Matei, dar și pe alte surse de inspirație și religioase. Părţile Oratoriului bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu sunt: 1. Bine vesteşte pământule bucurie mare; 2. Iar în luna a şasea trimis… 3. Şi a zis Maria; 4. Vitleeme găteşte-te… 5. Evanghelist – În zilele acelea ieşit-a poruncă de la Chesarul August… 6. Nu pricep curata… 7. Evanghelist – Şi a născut pre Fiul… 8. Şi păstorii erau într-aceiaşi lature… 9. Evanghelist – Şi a fost dacă… 10. Evanghelist – Şi au venit degrabă şi au aflat pre Maria; 11. Minune prea mare, o, Maică Fecioară! 12. Evanghelist – Şi s-au întors păstorii; 13. Evanghelist – Iar dacă s-a născut Iisus în Vitleemeul Iudeii… 14. Evanghelist – Şi auzind Irod Împăratul s-a tulburat… 15. Solo bas – Spăimântatu-s-a Irod văzând buna-credinţa Magilor… 16. Evanghelist – Iar ei ascultând pre Împăratul s-au dus… 17. Magii, Împăraţii Perşilor… 18. Evanghelist – Şi, luând înştiinţare prin vis… 19. Hristos se naşte, măriţi-L!  Muzica impresionează profund prin atmosfera arhaică, spirituală, înălțătoare, datorată folosirii melodiilor și armoniilor specifice universului sonor bizantin. În interpretarea Orchestrei simfonice și a Corului Filarmonicii „George Enescu”,  o instituție de cultură fondată în anul 1868  care a ajuns în cei peste 150 de ani de existență un reper în viața muzicală europeană, în celebra Sală Mare a Ateneului Român care numără și ea 130 de ani de tradiție, și sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, strâns înrudit cu marele compozitor și dirijor Constantin Silvestri, această nouă versiune a Oratoriului bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu va marca, cert, unul dintre momentele de vârf ale stagiunii 2019-2020.

Marți 3 decembrie

Corul Filarmonicii “George Enescu”

Dirijor – IOSIF ION PRUNNER

Participă Grupul vocal – BUCHAREST SINGERS

La orgă – SIMONA SĂNDULESCU

Program

Ioan D. Chirescu – Bună dimineaţa la Moş Ajun

Sabin Drăgoi – Coborât-a, coborâtu

Paul Constantinescu – Minune prea mare

Tiberiu Brediceanu – Colindiţa; Ziurel de ziuă

Johann Sebastian Bach – Coralul ” Wir singen dir in deinem Heer” şi corul ”Herrscher des Himmels erhöre das Lallen” din Oratoriul de Crăciun

César Franck – Iisus şi Fecioara Maria

 

BUCHAREST SINGERS:

Viniciu Grefiens – Ici în ceastă curte

Tudor Jarda – Bun gând s-o gânditu

Radu Paladi – Colinda

 

Tiberiu Brediceanu – Doamne, Iisuse Hristoase;Râurel de ploaie;Astăzi Domnul s-a născut; Legănelul lui Iisus;Trei crai ai Pământului; Triptic: Gazde mari, nu mai dormiţi, Sus în vârful muntelui, Iată, vin colindători

Dumitru G. Kiriac – O, ce veste minunată

 

BUCHAREST SINGERS:

John Rutter – Deck the Hall

Ben Parry – Jingle Bells

Eric Richards – Let It Snow

 

Franz Gruber – Stille Nacht

Erns Anschütz – O, Tannenbaum

John Francis Wade – Adeste Fideles

Georg Friedrich Händel – Corurile ”Hoch tut euch auf” şi ”Hallelujah” din Oratoriul Messiah

 

Joi 19 și Vineri, 20 decembrie

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii “George Enescu”

Dirijor – IOSIF ION PRUNNER

Soliști: Veronica Anușca, Antonela  Bârnat, Călin Brătescu, Iustinian Zetea

Program

Paul Constantinescu  Naşterea Domnului – Oratoriu bizantin de Crăciun

 

 

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.

12
/01
/22

Iași, 11 ianuarie 2022 - Cea de-a treia ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 13 - 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași.

23
/12
/21

Nu vă lăsați păcăliți de apariție discretă și micuță a Andreei Mădălina Barbu în afara scenei. Atunci când cântă, Andreea Mădălina se transformă într-o forță a naturii. Vocea ei de soprană de coloratură atinge tonuri foarte înalte „ca de privighetoare” și te poartă în povestea muzicală pe care o interpretează.

22
/12
/21

La TVR 1, Crăciunul vine cu bucurie: colinde, poveşti impresionante, surprize pentru copii şi oameni mari, întâlniri încărcate de emoţie. Ne vom delecta cu programe de sărbătoare pregătite pentru telespectatorii de toate vârstele, pentru toţi cei care ne lăsăm cuprinşi de magia sărbătorilor de iarnă. Semifinala „Vedeta populară”, emisiuni şi ediţii speciale – „Iată, vin colindătorii!”, „Poveşti de Crăciun”, „Exclusiv în România”, „Moş Crăciun ...de împrumut”, animaţii pentru copii, precum şi filme cu tematică de Crăciun sunt câteva dintre programele pe care TVR 1 le oferă telespectatorilor săi în perioada 24-27 decembrie.