Concertmaestrul Filarmonicii din Viena revine pe scenele din București și Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/concertmaestrul-filarmonicii-din-viena-revine-pe-scenele-din-bucuresti-si-timisoara/

Săptămâna Luminată aduce o dată în plus bucurie melomanilor, căci Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, şi pianista Cătălina Butcaru, revin la Bucureşti şi Timişoara cu două recitaluri şi un concert, cuprinse într-un program mai amplu, desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2018

Volkhard Steude, cel care a putut fi ascultat în calitate de concertmaestru al Filarmonicii din Viena și la celebrul concert de Anul Nou 2018, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius, care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Primul recital va avea loc pe scena Sălii Radio din București, joi, 12 aprilie 2018, de la ora 19.00 și al doilea la Timișoara, în cadrul Festivalului Timișoara Muzicală,  pe 14 aprilie, la Sala Capitol, ora 19.00.

Programul de anul acesta propune un itinerariu al sonorităților încărcate de melancolie, pasiune, mister, reverie, cuprinzând sonate de Beethoven, Schumann, Brahms și poemul de Chausson. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

De România mă leagă multe amintiri frumoase. Este întotdeauna un sentiment special să cânți un concert în orașe pline de farmec cum sunt Sibiul, Timișoara sau Bucureștiul. Cătălina Butcaru este o pianistă minunată, o parteneră muzicală sensibilă, care inspiră. Mă bucur că vom fi prezenți în România pentru a treia oară și sperăm că muzica noastră iși va croi drum către inimile ascultătorilor. – Volkhard Steude

De asemenea, cei doi vor fi soliștii dublului concert pentru vioară, pian și orchestră de coarde de Mendelssohn, vineri, 13 aprilie, la Sala Radio, în cadrul concertului Orchestrei Naționale Radio, dirijată de Cristian Lupeş.

‘’Suntem onorați de invitația Radio România de a interpreta anul acesta și la București, împreună cu Orchestra Națională Radio, Dublul Concert în re minor pentru vioară și pian  de Mendelssohn. Dublul concert este un experiment interesant de muzică de cameră cu expunere solistică, o raritate muzicală care merită atenția publicului bucureștean. Este o lucrare plină de elan și prospețime, dar și de o siguranță retorică uimitoare pentru vârsta de 14 ani, când a fost compus de Mendelssohn.’’

Itinerariul muzical din acest an face parte din proiectul Vienna Meets Romania, care facilitează contactul direct al membrilor Filarmonicii Banatul din Timișoara  cu membri ai Filarmonicii din Viena prin workshop-uri, sesiuni de lucru comune, concerte și recitaluri. Proiectul se desfășoară până în 2021, când Timișoara va deveni Capitală Europeană, cu sprijinul BCR ca sponsor principal și al societății Austro- Române din Viena.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Stradivarius  din 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa și Japonia, dar și impresionanta discografie, conturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum și publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanța și stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obținut diploma de solist. In 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra și doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conține lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris in cronica

sa: „…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… ” Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

RECITALURI

Joi, 12 aprilie 2018, ora 19.00, Sala Radio, București

Sâmbătă, 14 aprilie 2018, ora 19.00, Sala Capitol, Timișoara

L. van Beethoven: Sonata nr.10 în sol major, op. 96

R. Schumann:       Sonata nr.1 în la minor, op.105

E. Chausson:          Poème, op. 25

J. Brahms:               Sonata nr. 3 în re minor, op.108

CONCERT

Vineri, 13 aprilie 2018, ora 19.00, Sala Radio, București

ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, dirijor: Cristian Lupeş

F. Mendelssohn: Dublul concert în re minor pentru vioară, pian și orchestră de Coarde, MWV 04

Foto: Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena – facebook

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu