Concertul de vara de la Palatul Schönbrunn, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/concertul-de-vara-de-la-palatul-schonbrunn-la-tvr/

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Un articol de Petre Ivan|16 iulie 2015

Filarmonica din Viena demonstrează an de an că, pe lângă concertele serioase din stagiune, ştie să se distreze ca nicio altă orchestra din lume, fie în sala Musikverein din Viena (Concertul de Anul Nou), fie în aer liber, în impresionanta grădină a Palatului Schönbrunn (Sommernachtskonzert).

Anul acesta, în ambele concerte, şeful orchestrei a fost Zubin Mehta, unul dintre dirijorii cei mai iubiţi ai lumii. TVR difuzează concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

I

În prima parte a concertului, în grila TVR în această sâmbătă, telespectatorii pătrund în atmosfera de la Schönbrunn pe acordurile Wiener Philharmoniker Fanfare op.109, un opus compus de Richard Strauss pentru primul bal oferit de Filarmonica vieneză, în 1924.

Urmează uvertura operei Maskarade a lui Carl Nielsen şi Concertul pentru pian şi orchestră în la minor, op 16, a lui Edvard Grieg – solist Rudolf Buchbinder.

În încheierea acestei părţi, aplauzele publicului sunt recompensate cu un bis – Soirée de Vienne, semnată de Alfred Grünfeld.

IIConcertul de vara

Cea de-a doua parte, ce va putea fi urmărită de telespectatorii TVR pe 25 iulie, cuprinde lucrări de Christian Sinding – Frühlingsrauschen (Zgomot de primăvară) op. 32, nr. 3, Edvard Grieg – Suita Peer Gynt nr. 1 op 46, Jean Sibelius – Finlandia, op. 26/7, iar în final, Hans Christian Lumbye – Copenhagener Eisenbahn Dampf Galopp şi Johann Strauss fiul – Sânge vienez.

Din 2004, Orchestra Filarmonică din Viena oferă melomanilor gratuit, în fiecare vară, concertul din grădinile Palatului Schönbrunn.

Concertul este produs de televiziunea naţională austriacă, ORF, şi transmis live sau înregistrat în mai mult de 80 de ţări din întreaga lume.

Concertul de vara, Concertul de vara palat, Concertul de vara palatul Schonbrunn, Concertul de vara tvr, Concertul de vara zubin mehta

Anul acesta, concertul se desfăşoară pentru a doua oară sub bagheta lui Zubin Mehta.

Concertul poate fi văzut la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

 

Foto: Concertul de vara – tvr.ro

15
/09
/16

“Nu poţi educa publicul printr-un concert sau prin cinci. Este nevoie de acţiuni complexe şi constante.” - Alexandru Tomescu. Cel mai bine vândut și mai căutat instrumentist din România, violonistul Alexandru Tomescu împlinește, astăzi, 40 de ani. Este suficient ca numele său să apară pe un afiş pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv.

14
/09
/16

Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, în vârsta de 17 ani, a câștigat Premiul I al Secțiunii Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei finale cu ovații, în care a interpretat, la Ateneul Român, Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch.

14
/09
/16

Vineri, 23 septembrie, începe prima ediție DokStation Music Documentary Film Festival și se va desfășura timp de trei zile (23-25 septembrie), în câteva cartiere din București. Festivalul va fi deschis de filmul Nick Cave &The Bad Seeds: One More Time With Feeling (2016), regizat de Andrew Dominik, prezentat în premieră în România.

08
/09
/16

Doi muzicieni excepţionali, un instrument istoric pe care a cântat în trecut însuşi George Enescu, entuziasm, energie şi dorinţa de a duce muzica mai departe, aceastea ar putea fi pe scurt cuvintele ce definesc Turneul Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, în perioada 9 septembrie-1 octombrie 2016.

08
/09
/16

„Dan Spătaru era fermecător, semăna cu Alain Delon, în plus, avea un timbru deosebit, dar, în vremurile acelea, cultul personalităţii era practic inexistent. El îşi vedea de meserie şi privea succesul extraordinar de care se bucura, ca pe o recompensă firească a muncii lui. Tot ce cânta el devenea şlagăr (...)” - Margareta Pâslaru.

05
/09
/16

Interpreta jazz Eivør, originară din Insulele Feroe, va concerta în premieră la Sala Radio din Bucureşti, pe 13 noiembrie, ocazie cu care îşi va prezenta şi cel mai recent material discografic, ”Slør”

05
/09
/16

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. Artistul născut în Zanzibar, considerat unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică rock din istorie, ar fi împlinit astăzi 70 de ani. O vârstă la care Freddie Mercury, liderul formației britanice Queen, nu şi-ar fi dorit să ajungă: „Nu mă aştept să ajung la bătrâneţe. Mi-e totuna ce va fi. Ar fi plicticos să trăiesc până la şaptezeci de ani”.

02
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" se va deschide sâmbătă, la Ateneul Român, cu un Concert de gală, avându-i ca soliști invitați pe Anna Tifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian), laureați ai altor ediții ale competiției.

31
/08
/16

La început de toamnă, pe 14 septembrie, de la orele 19:00, Fundația Calea Victoriei vă invită la Sala Radio, la concertul de gală „Royal Musical Journey” - o călătorie savuroasă și ritmată în Europa cochetă a secolelor XVII și XVIII.

30
/08
/16

Despre modestia, simplitatea, umanitatea cuceritoare și discursul la primirea în Academia Română a celui mai mare pianist, compozitor și dirijor român, George Enescu.

29
/08
/16

Beyonce a devenit, oficial, artista cu cele mai multe premii VMA (Video Music Awards) din istoria premiilor. Artista americană a câştigat, duminică seara, opt premii, inclusiv trofeul suprem - videoclipul anului. Beyonce a batut, astfel, recordul celor mai multe premii MTV Video Music Awards, cumulând, de-a lungul anilor, 21 de trofee, cu unul mai mult Madonna.

25
/08
/16

Unul dintre evenimentele cu tradiție organizate de Primăria Municipiului București prin ARCUB, dă întâlnire fanilor muzicii clasice într-o nouă locație, și într-o nouă perioadă. După ce, timp de zece ani, Bucharest Music Film Festival a umplut Piața George Enescu cu sute de artiști și mii de spectatori, anul acesta, festivalul muzicii clasice se aude, între 9 și 18 septembrie, în Piața Universității.

23
/08
/16

Compozitorul și organistul german din perioada barocă, Johann Sebastian Bach, este unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Familia și muzica au fost universul vieții lui.

19
/08
/16

Compozitorul Adrian Enescu a încetat din viață vineri, au confirmat reprezentanți ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR). La Gala Premiilor UNITER, eveniment care a avut loc anul acesta, la Teatrul “Regina Maria” din Oradea, Adrian Enescu a fost recompensat cu Premiul Special pentru Muzică de Teatru.