Concursul şi Festivalul Naţional al Liedului Românesc 2012, între 25 şi 28 octombrie, la Braşov
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-si-festivalul-national-al-liedului-romanesc-2012-intre-25-si-28-octombrie-la-brasov/

Ediţia din acest an a Concursului şi Festivalului Naţional al Liedului Românesc, manifestări create de soprana Mariana Nicolesco, va avea loc de joi până duminică, la Braşov, informează un comunicat. „În rigoarea desăvârşită pe care o implică, liedul permite, dincolo de constrângerile formale ale stilului, profunzimi şi altitudini ale expresiei de o răscolitoare frumuseţe, de […]

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2012

Ediţia din acest an a Concursului şi Festivalului Naţional al Liedului Românesc, manifestări create de soprana Mariana Nicolesco, va avea loc de joi până duminică, la Braşov, informează un comunicat.

„În rigoarea desăvârşită pe care o implică, liedul permite, dincolo de constrângerile formale ale stilului, profunzimi şi altitudini ale expresiei de o răscolitoare frumuseţe, de o nobleţe absolută”, declară Mariana Nicolesco, creatoarea, în 2003, a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc.

Numeroase au fost revelaţiile generate de acest act de cultură ce pune în valoare, la fiecare nouă ediţie a manifestării, un patrimoniu naţional de mare bogăţie, fondat pe vechiul cântec de dor românesc. Pasionantă s-a dovedit şi perspectiva oferită de raportarea acestui patrimoniu la creaţia europeană: liedul german, şansoneta franceză, canţoneta italiană, liedul maghiar, în care au strălucit şi strălucesc tinerii artişti participanţi la Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc.

Cursurile de măiestrie artistică oferite de soprana Mariana Nicolesco se bucură în acest an de prezenţa, alături de ea, a maeştrilor liedului Carmen Petra Basacopol şi Adrian Pop, precum şi a muzicologului Octavian Lazăr Cosma, personalităţi care vor lucra direct cu tinerii interpreţi.

Laureaţii ediţiilor precedente vor putea fi aplaudaţi duminică, de la orele 19.00, la Cercul Militar Braşov, într-un concert extraordinar dedicat liedului românesc, lui Claude Debussy, de la a cărui naştere se împlinesc 150 de ani, şi lui Jules Massenet, comemorat la 100 de ani de la decesul său.

 

Sursa: Mediafax

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.