Conferințele FITS 2019: O Frida Kahlo impresionantă, fragmentată – și grecească
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-o-frida-kahlo-impresionanta-fragmentata-si-greceasca/

Spectacolul FRIDA KI ALLO, creat de Katerina Damvoglou şi Robin Beer de la Fly Theatre, a fost prezentat la FITS pe 18 iunie, iar a doua zi creatorii săi au vorbit la conferinţa FITS despre icon-ul Frida din realitate şi cea din spectacol.

Un articol de Cristina Enescu Aky|19 iunie 2019

Cei doi au acceptat să vină la conferința de presă numai cu rugămintea ca moderatorul conferinței FITS, Octavian Saiu, să vadă înainte spectacolul.  „Un semn de demnitate profesională, pentru că dacă nu vezi ceva e dificil sau chiar imposibil să vorbești despre acel spectacol sau să îl descrii.”

Cei doi artiști, el englez iar ea grecoaică, fac teatru împreună și sunt și căsătoriți, lucru ce explică, poate, o chimie specială în spectacolul creat de ei. Acest spectacol spune multe despre Frida Kahlo, dar și despre artiștii care au creat spectacolul. „Pentru noi, spectacolul este o experiență în care trebuie să te scufunzi ca să o înțelegi, pentru că e atât de complex, nu e simplu de pus în cuvinte ce se întâmplă acolo, exact ca și personajul care a fost Frida Kahlo. Motivul principal pentru care am făcut spectacolul este că încă din copilărie mi s-a spus că semăn cu Frida, și niciodată nu am spus ‘mulțumesc’ pentru asta, pentru că nu mă simțeam frumoasă, eram brunetă și băiețoasă. Apoi mama mi-a arătat prima poză cu Frida Kahlo și mi-a spus că uite, e un simbol de feminitate și în același timp – am descoperit apoi- e un simbol al culturii fast food. La un moment dat am încetat să port haine care îmi plăceau și am abordat stilul goth, ca să nu mi se mai spună că semăn cu ea. Ulterior am acceptat situația și am început să mulțumesc când lumea observa asemănarea, și să le explic – da, Frida a fost un personaj real, nu doar unul interpretat de Salma Hayek în filmul deja celebru.

Frida a murit în 1954 dar continuă să fie un simbol foarte puternic. Intenția noastră cu spectacolul a fost să explorăm ce știu și ce vor să știe oamenii despre Frida. Ea a atins în posteritate obiectivul pe care și l-a dorit, anume să aibă o imagine care rezistă. Imaginea ei este foarte fragmentată și asta a și intenționat, din cauza accidentului ei era fragmentată și în sens fizic. Din personalitatea ei și de asemenea din spectacolul nostru fiecare poate alege ce aspect ia cu sine, ce înțelege” a spus Katerina Damvoglou, interpreta Fridei din spectacol, generând o undă de regret în publicul conferinței printre cei care nu au apucat să vadă spectacolul, și indirect evidențiind uriașa problemă irezolvabilă, pentru public, a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, de 26 de ani încoace: imposibilitatea ubicuității și simultaneității la toate spectacolele.

https://www.facebook.com/pg/Fridakiallo/posts/

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/frida-kahlo

FRIDA Ki Allo

De: Katerina Damvoglou

Regia: Fly Theatre (Katerina Damvoglou și Robin Beer)

Dramaturgia: Miranda Batikioti

Scenografia: Ermina Apostolaki

Light design: Christina Thanasoula

Sunet și video: Robin Beer

În distribuţie: Katerina Damvoglou și Robin Beer



25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.