Conferințele FITS 2019. O montare franceză inedită a „Traviatei”, între teatru și operă
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-o-montare-franceza-inedita-a-traviatei-intre-teatru-si-opera/

Théâtre des Bouffes du Nord din Paris a adus la FITS 2019 o montare a Traviatei care împleteşte original teatrul şi opera. Un spectacol provocator pentru tradiţionalişti, atractiv pentru publicul neobişnuit cu opera, despre care Paul Escobar (care co-semnează direcţia muzicală) a vorbit la Conferinţa FITS de la Librăria Habitus.

Un articol de Cristina Enescu Aky|20 iunie 2019

Traviata teatrului francez are subtitlul subtitlul „You deserve a better future”/ „Meriți un viitor mai bun”, un extras din scrisoarea lui Giorgio Germont către Violetta. Moderatorul Octavian Saiu a început discuția cu Paul Escobar cu întrebarea în ce măsură poate fi rescrisă o capodoperă cu o istorie atât de bogată și cunoscută, precum Traviata? „Verdi însuși a scris opera pornind de la o adaptare a celebrului roman al lui Alexandre Dumas. Ni s-a părut interesant să îmbinăm teatrul cu opera și să aducem în scenă și povestea reală din spate. E un spectacol deopotrivă clasic și contemporan, cu o originalitate particulară. Am adăugat elemente muzicale contemporane și momente teatrale originale, dar muzica lui Verdi rămâne totuși în centru” a spus Paul Escobar. „O altă diferență față de montările clasice e că aici muzicienii devin aici și actori, și cântăreți, toată lumea se află pe scenă, sunt vizibili și parte din spectacol, iar asta ne-a permis să întrepătrundem foarte fluid teatrul și opera.”

Spectacolul are potențialul de a ridica sprâncenele criticilor de muzică și ale celor care aprobă exclusiv montările clasice în operă. „Înțeleg perfect această poziție, știu că există o ofertă enormă privind versiunile tradiționale ale Traviatei, e poate cea mai jucată operă la nivel mondial. Propunerea noastră e însă diferită de producțiile clasice. Nu avem același public, de fapt.”

Această Traviata cu siguranță va stârni interesul pentru operă al unor oameni care, înainte de vizionarea spectacolului, nu erau interesați de acest univers muzical. „A fost aproape o motivație pedagogică să facem accesibil acest domeniu, al operei clasice, într-o o manieră mai intimă. Nu ne-am adresat criticilor clasici de operă, ci am dorit să atingem și să atragem un public ce nu merge în mod obișnuit la operă. Spectacolul a fost în mare parte și un succes de critică, mai ales din partea criticilor de teatru.”

Relația dintre regia de teatru și opera din zilele noastre e una dinamică și uneori provocatoare „E o dificultate esențială pentru regizorii contemporani să propună lucruri noi, contemporane, fără însă a se atinge de opera inițială, muzicală, și de tehnica vocală. Mi se pare foarte greu să propui ceva pur vizual fără să intervii muzical. Noi propunem ceva care, credem, se pliază bine pe așteptările spectatorului de teatru.”

Cum au acceptat interpreții această abordare nonconformistă? „Au fost entuziasmați, e o echipă care vine din zone diferite – unii sunt muzicieni clasici care au devenit pentru prima dată actori vizibili pe scenă, alții și-au dezvăluit capacitățile muzicale odată cu acest spectacol” a spus Paul Escobar, devoalând unu dintre cele numeroasele elemente inovatoare interesante din acest spectacol.

*

Traviata – You deserve a better future
Regia: Benjamin Lazar
Concept: Benjamin Lazar, Florent Hubert and Judith Chemla
Aranjament și direcție muzicală: Florent Hubert and Paul Escobar
Vocal direction: Alphonse Cemin
Decor: Adeline Caron
Costume: Julia Brochier
Lumini: Maël Iger
Machiaj și păr: Mathilde Benmoussa
Asistent regie: Juliette Séjourné
Asistent decor: Nicolas Brias and Fanny Commare

Théâtre des Bouffes du Nord

www.bouffesdunord.com/en/la-saison/traviata

www.sibfest.ro/evenimente-2019/traviata



28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).