Conferințele FITS 2019: Teatrul de stradă e viu, democratic, incluziv (Jordi L. Vidal)
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-teatrul-de-strada-e-viu-democratic-incluziv-jordi-l-vidal/

Conferinţa FITS de astăzi, 19 iunie, l-a adus la discuţia cu Octavian Saiu pe Jordi L. Vidal, fondatorul unei companii de dans care împleteşte mai multe arte performative în spectacole extrem de vizuale, cu o conexiune specială cu publicul stradal.

Un articol de Cristina Enescu Aky|19 iunie 2019

Așa cum se auto-descrie, compania de dans Cia Jordi L. Vidal propune spectacole care combină „teatrul și călătoria sa prin timp, circul și călătoria sa prin momentul prezent, dansul și călătoria sa prin vis.” Aceste spectacole îmbină o mulțime de arte performative, de la dans la marionete, acrobații, teatru fizic, circ și altele. La Festivalul de la Sibiu, compania a adus „An Encounter” („O întâlnire”), care îmbină performanțele fizice dinamice cu o poveste deopotrivă pasională și emoțională, muzică și creații video speciale și s-a jucat în spațiul deschis al Pieței Habermann.

Jordi L. Vidal a vorbit despre provocările spectacolelor în aer liber, în fața unui public inevitabil imprevizibil în acest context și care e substanțial altfel decât în sălile de spectacole. „E important de înțeles la aceste spectacole proximitatea, și faptul că publicul e la același nivel cu tine, performerul. Iubesc spectacolele în aer liber pentru că îi pot primi pe toți, e democratic. Nu tot teatru e așa incluziv. Teatrul în aer liber ne permite să ne adresăm cam tuturor, celor care nu sunt obișnuiți cu disciplina si contextul teatrului claasic. În plus sunt spectacole gratuite, nu trebuie doar decât ca publicul să vină și să se bucure de ce se întâmplă. Și poate așa, mulți vor fi mai deschiși pe viitor să experimenteze teatrul, în diferite forme”.

„De fiecare dată când faci un spectacol nou pot apărea surprize, dar e important să îți asumi faptul că poate vei face greșeli și din cauza asta poate lumea pleacă, sau pleacă pur și simplu pentru că îi pierd interesul față de ceea ce faci, iar asta e normal și trebuie să observi asta. Publicul îți oferă astfel o oglindă foarte clară că ceea ce faci acolo nu prea funcționează, sau că modul în care comunici ce vrei nu e chiar ok. Teatrul de stradă e ceva extrem de viu, în fiecare zi vei juca și va fi altfel.”

Cum interacționează performerii de teatru stradal cu mediul în continuă mișcare și schimbare din jur? „Performerii trebuie să fie foarte atenți la conexiunea cu publicul, la reacțiile sale. Un element, totuși, e important pentru noi: să avem în spatele spațiului de joc un perete sau ceva similar, ca să putem sta față în față cu publicul. E ceva practic aici, dar și romantic, acest contact vizual direct.”

http://www.sibfest.ro/events-2019/an-encounter

http://www.jordilvidal.net/

 



25
/08
/15

Misterul zâmbetului celebru al Mona Lisei a fost descifrat de o echipă de cercetători din Marea Britanie. Aceştia au analizat o altă pictură realizată de Leonardo da Vinci şi au ajuns la concluzia că maestrul renascentist s-a folosit de o iluzie optică.

25
/08
/15

În perioada 1-5 septembrie are loc prima ediție a Festivalului Ambasadelor, unde bucureştenii vor avea ocazia de-a face înconjurul lumii în doar câteva zile, luând parte la o sărbătoare a diversității internaționale, o aventură menită să arate Bucureştiul drept o capitală multiculturală, promotoare a dialogului intercultural.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Woody Allen aduce pe marile ecrane povestea unui profesor de filozofie plin de îndoieli, care îşi regăseşte pofta de viaţă după ce comite un act existenţial. Filmul, scris şi regizat de cineastul în vârstă de 79 de ani, cu Joaquin Phoenix şi Emma Stone în distribuţie, va avea premiera în cinematografe pe 28 august.

24
/08
/15

„Filmul poate salva viaţa”, crede Răzvan Georgescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de documentare. Mărturiseşte că lucrul la „Testimonial” (2008) şi, mai apoi, la „Paşaport de Germania” (2014) l-a ajutat în lupta împotriva tumorii cerebrale maligne cu care a fost diagnosticat în urmă cu câţiva ani.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

24
/08
/15

Astăzi, 24 august, se joacă în cadrul festivalului de teatru independent (de orice) – Undercloud primul spectacol din secțiunea „Focus Moldova“ – „Nekrotitanium“, în regia Luminiței Țîcu. În zilele următoare, sunt programate celelalte două spectacole din Focus Moldova: „Sex & Perestroika“

23
/08
/15

Am douăzeci de ani și învăț istoria politică a diferite țări din Europa la Universitatea din București. Am de scris o lucrare de semestru. Trebuie să aleg un stat pe care să îl studiez. Fără absolut niciun motiv, aleg Suedia. Nu am nicio șansă să ajung vreodată în Suedia, cu atât mai mult cu cât nici nu îmi doresc așa ceva.

22
/08
/15

Cea de-a 25-a ediţie a festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce va avea loc luni, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Mühlgasse 30, 1040 Viena), va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.