Constantin Codrescu, 85 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-codrescu-85-de-ani/

Supranumit vocea de aur a teatrului radiofonic, actorul, regizorul, scenograful, profesorul şi scriitorul Constantin Codrescu împlineşte, astăzi, 85 de ani! Teatrul Metropolis prezintă pe 27 şi 28 septembrie premiera spectacolului creştin „Brâncoveanu, Ivireanu, iubire de Biserică şi neam”, cu participarea extraordinară a lui Constantin Codrescu.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2016

Constantin Codrescu s-a născut la 5 septembrie 1931, la Huși, județul Vaslui. A absolvit Institutul de Teatru din București în 1951, remarcându-se încă de atunci ca unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale.

Ca profesor, a îndrumat generații de studenți la IATC București, la Institutul de teatru din Târgu-Mureș (1976-1989), iar după 1989 la Universităţi particulare de teatru şi film.

Am încercat, uneori cu mai mari împliniri, alteori cu zădărnicii să le transmit elevilor mei faptul că au o meserie care obligă enorm. Să le spun au șansa de a profesa într-o zonă sfântă – poate că sună prețios -, asemenea amvonului într-o biserică, pentru că exact așa este scena – Constantin Codrescu.

Supranumit vocea de aur a teatrului radiofonic, Constantin Codrescu a avut o carieră prolifică în teatru și film, fiind distribuit in peste 50 de filme şi in zeci de spectacole de teatru.

Constantin Codrescu, in filmul La moara cu noroc (1956)

Constantin Codrescu, in filmul La moara cu noroc (1956)

Ca regizor şi scenograf a pus în scenă numeroase piese din dramaturgia națională și universală.

În film a debutat cu rolul din „Nepoții gornistului” (regia Dinu Negreanu, 1953) și a devenit cunoscut publicului odată cu apariţia în filmul n”La Moara cu noroc”, filmul lui Victor Iliu selecționat la Festivalul de la Cannes în 1957.

În 2009 Constantin Codrescu și-a lansat un roman autobiografic, în două volume, intitulat sugestiv ”Pribeag prin viața mea”.

Baza credinței este dragostea, capacitatea de a primi și de a oferi iubire – Constantin Codrescu.

În martie 2013, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Galei Premiilor Gopo, Constantin Codrescu a fost omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate.

Foto: Constantin Codrescu – clvfilm.wordpress.co

11
/09
/23

Din ce în ce mai curajoase în abordarea stilurilor de animație, ancorate în realitatea zilelor noastre sau desprinse dintr-o lume a fanteziei, cele 15 filme incluse în Competiția Românească la cea de-a 18-a ediție Animest conturează o imagine optimistă asupra viitorului animației autohtone.

11
/09
/23

Ajuns la a șaptea ediție, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din țară dedicat documentarelor muzicale – revine, în perioada 20-24 septembrie, cu o selecție de filme, majoritatea în premieră națională, ce vor fi proiectate în mai multe spații din București: Sala Luceafărul, Cinema Elvire Popesco, Expirat, Control Club și Grădina cu Filme.

11
/09
/23

Cea de-a 14-a ediție a Nopții Albe ale Filmului Românesc va aduce în seara de 15 septembrie în sălile de cinema din București un număr record de filme în avanpremieră, dar și cele mai îndrăgite producții românești ale anului.

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.