Controversa de la Valladolid, în regia lui Radu Jude, pe scena Naționalului timișorean
https://www.ziarulmetropolis.ro/controversa-de-la-valladolid-in-regia-lui-radu-jude-pe-scena-nationalului-timisorean/

Cine decide cine trăieşte şi cine moare? Cine stabileşte superioritatea, inferioritatea sau dreptul la viaţă al unui om, al unei etnii, al unui popor? De-a lungul istoriei, oamenii au ales mereu să ucidă şi au făcut-o justificându-se cu cele mai pure concepte: binele suprem, evoluţia etc. Sâmbătă, 4 martie şi duminică, 5 martie, de la ora 19.00, la Sala 2 a Teatrului Naţional vor avea loc primele două reprezentaţii ale spectacolului “Controversa de la Valladolid” de Jean-Claude Carrière, în regia lui Radu Jude.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2017

Întunecatul ev mediu al cruciaților, pogromurile, masacrele de la Katyn, Auschwitz, Birkenau, Odessa, Srebrenica, Alep, genocidul din Rwanda, și multe altele desenează în istorie o uriașă hartă a terorii extreme. Astăzi, când discriminarea și rasismul  sunt tehnici de manevrare si atitudini acceptate de o parte tot mai mare a umanității, Teatrul Național din Timișoara propune un spectacol care fotografiază mecanismul acestui fenomen.

Textul celebrului autor francez (o adaptare a romanului omonim), repune în discuție subiectul, la fel de acut astăzi ca atunci când s-a petrecut. Teroarea și genocidul au fost și continuă să fie efecte și rezultate cu care umanitatea se confruntă și față de care conștiința este în alertă maximă, pe fondul discursului agresiv, instigator și discriminatoriu.

Spectacolul Naționalului timișorean reprezintă întocmai o astfel de reacție.

Spectacolul oferă partituri de compoziție actorilor Ion Rizea, Cătălin Ursu și Claudia Ieremia, Alina Ilea, Victor Manovici, Cristina Dumitru și Florin Ruicu.

Controversa de la Valladolid reprezintă cea de-a doua colaborare a Teatrului Național cu Radu Jude, după ce în anul 2016 monta pe aceeași scenă primul său spectacol de teatru,  Scene dintr-o căsnicie de Ingmar Bergman.

Regizorul înscrie acest  spectacol în tematica angajantă a filmelor sale de investigare a realității prin artă – Aferim! (2015) sau Inimi cicatrizate (2016).

Decorul și costumele sunt semnate de Iuliana Vîlsan, un artist vizual complex, care se exprimă atât prin scenografie, cât și prin pictură, grafică și instalații, iar light designul este creat Marius Panduru, operator şi director de imagine al unora dintre cele mai importante filme româneşti ale ultimilor ani (Aferim!, De ce eu?, Polițist adjectiv etc.), multiplu laureat al premiilor Gopo.

Biletele se pot achiziționa la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), orar marți-duminică, orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com.

10_resize 14_resize 18_resize 16935875_1399932893397351_1657745663_o Controversa de la Valladolid

Fotografii: Controversa de la Valladolid – Adrian Pîclișan / TNTm

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.