Coperta unei cărți – Poveştile lui Dede’s
https://www.ziarulmetropolis.ro/coperta-unei-carti-povestile-lui-dedes/

De-a lungul anilor, în momentele de relaxare am organizat, pe imensa arenă a imaginaţiei, numeroase partide de fotbal, unde invitam fotbalişti din echipe şi epoci diferite să joace exclusiv pentru mine. Ieşeau partide memorabile, dar trebuie să spun că mai mereu aveam grijă să câştige echipa în care jucau constant Dobay, Baratki, Di Stefano, Eusebio, Ionică Bogdan, Iaşin, Dobrin, Cruyff, Kempes, Puşkaş, Socrates, într-un sistem de joc perfect, unu în poartă zece în faţă.

Un articol de Petre Ivan|25 martie 2016

Cum pe majoritatea nu-i văzusem jucând, era foarte ușor să-i înzestrez cu toate calitățile pe care îmi închipuiam că trebuie să le aibă un fotbalist, care joacă pentru spectacol și nu pentru bani.

Pe fotbalistul Johan Cruyff l-am cunoscut la câțiva ani după ce se lăsase de fotbal și până în 1990 nu am văzut nicio imagine în mișcare cu el. Declicul s-a produs după ce am observat o fotografie pe coperta unei cărți de Ioan Chirilă. M-a atras numărul 14. De ce să pui o fotografie cu numărul 14 pe o copertă într-o perioadă în care îmi închipuiam că fotbaliștii care contează poartă pe spate numere de la 1 la 11?

Din litere, cuvinte, fraze, articole și cărți am început să reconstruiesc în minte cariera unui jucător despre care microbiștii mai bătrâni ai familiei îmi spuneau că fost „mare, mare de tot”. Cu antrenorul Cruyff și celebrele sale replici m-am intersectat mai des și am fost cucerit de ceea ce gândea și spunea. Venea dintr-o altă lume și poate și de aceea a renunțat atât de repede la cariera de antrenor.

Chiar și într-o lume în care banul este venerat grețos, încă mai este important ce lași în urmă, fără legătură cu conturile și imobilele.  Cruyff ne-a lăsat niște driblinguri, niște pase și niște vorbe despre ceea ce înseamnă cu adevărat fotbalul. Este evident că există câteva zeci de fotbaliști olandezi care au câștigat financiar mai mult decât Cruyff, dar de câți dintrei ei își va aminti peste ani un fost copil.

Se fac multe topuri, mai mult sau mai puțin contestate, dar nu cred că există dubii în privința unui lucru: Cruyff a fost cel mai bun număr 14 din istoria acestui sport!

Mai multe poveşti marca Dede’s găsiţi pe blogul său personal – dedes.ro

Foto: Povestile lui Dede’s

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.

11
/02
/17

"Bine v-am regăsit ca să vă spun rămas bun! (...) Resursele mele de luptă cu inerţia, cu rutina, cu rugina, cu vârsta, cu plictisul, cu faptul că nu reuşesc să interacţionez cu dumneavoastră, toate acestea m-au determinat să mă retrag. (…) Sunt prea bătrân, sunt depăşit pentru uriaşele dumneavoastră aşteptări (…)” - Dan C. Mihailescu. Cunoscutul critic literar a renunțat la "Cartea de la ora 5", acesta făcând anunțul în ultima apariţie online a proiectului.

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.