,,Copilăria lui Beethoven” – concert pentru copii, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/copilaria-lui-beethoven-concert-pentru-copii-la-ateneul-roman/

Duminică, 7 iunie (ora 11.00), la Ateneul Român, va avea loc concertul-spectacol ,,Copilăria lui Beethoven”, din cadrul seriei educative ,,Clasic e fantastic”.

Un articol de Liliana Matei|21 mai 2015

Interpretează: Filip Ristovski, Valeria Cristia, Sabrina Iaschievici, Alexandra Badea, Monica Ciuta, Alexandru Unguru, Monica Bustean si Raluca Ouatu. Cu participarea Cvartetului Virtuoso. Comentează: Cristina Sârbu

Ludwig van Beethoven a fost şi el considerat copil minune asemenea lui Wolfgang Amadeus Mozart. Sub atenta şi neândurătoarea supraveghere a tatălui său, Ludwig era obligat să execute ore întregi la pian, chinuitoare exerciţii de degete. Dar, de câte ori putea, copilul prefera să încerce să redea prin sunete, prin improvizaţii inspirate, sentimentele omeneşti, bucuria, pasiunea, tristeţea, deznădejdea…..folosind din ce în ce mai multe note, armonii tot mai bogate şi nuanţe cât mai diverse de la piano ( foarte încet) la fortissimo ( foarte tare). În casa Beethoven pianul se auzea zi şi noapte spre disperarea şoriceilor care nu reuşesc să mai doarmă nicio clipă. Greu de făcut liniște într-o casă de muzicieni în care copiii, tatăl și mai înainte bunicul au trăit din muzică! Lola nu pare să sufere prea mult căci, se ştie, pisicilor le place întunericul, ele văd noaptea la fel de bine ca şi ziua.

Ludwig van Beethoven avea 10 ani cand i s-a publicat prima compoziţie: o Temă cu variaţiuni. Aşa a început drumul care a dus mereu în sus, pană la celebra Simfonie nr. 9 al cărei final, Oda bucuriei este astăzi imnul Uniunii Europene.
Sică, Rică şi Lola au rămas mulţi ani alături de compozitor, l-au însoţit în călătoriile lui prin Europa, au învăţat lucruri minunate despre muzică şi povestesc, povestesc, povestesc….

INFO

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Ateneului Român începând cu miercuri 27 mai, ora 12
Program:Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervări grupuri şcolare : [email protected], înainte de data în care se pun biletele în vânzare.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.

07
/07
/15

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste așteptări, au anunțat organizatorii festivalului.

07
/07
/15

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.