Copilăria unui lider, cu Bérénice Bejo și Robert Pattinson, închide Cinepolitica 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/copilaria-unui-lider-cu-berenice-bejo-si-robert-pattinson-inchide-cinepolitica-2016/

Inspirat de copilăria multor dictatori ai secolului XX, Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader este un portret ameninţător al Răului în devenire. Scenariul este inspirat de o nuvelă a lui Jean-Paul Sarte, “L’Enfance d’un chef”, publicată în 1939. Copilăria unui lider, filmul de debut al actorului Brady Corbet va închide cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, Bucureşti, Cinema Elvira Popescu).

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2016

“Debutul regizoral al lui Brady Corbet este extrem de ambițios și înnebunitor, dar este o nebunie de bun augur” – Variety

Cu mult curaj creativ, regizorul american Brady Corbet țese într-o manieră unică, pe fundalul Tratatului de Pace de la Versailles, o poveste ce își propune să fie o adevarată psihanaliză a personajului principal, un băiețel chinuit de demonii vremurilor care îl vor transforma într-un viitor dictator.

Filmul, o coproducție Marea Britanie-Ungaria-Franța, dublu premiată în cadrul Festivalul de Film de la Veneția în 2015, a stârnit multe controverse prin abordarea sa nemaîntâlnită,  iar privitorul are nevoie de curaj.

Copilăria unui lider este o lucrare cu multe elemente experimentale și cu o coloană sonoră puternică și disonantă a legendarului și controversatului muzician Scott Walker.

Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), un film despre condamnarea celui de-al treilea Reich, va deschide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica.

În competiția festivalului au fost selectate 7 filme noi, cu mesaje puternice, pe teme politice actuale:

Prostul/ Durak (r. Yuriy Bykov, Rusia),

Fratele Dejan/ Brat Deyan (r. Bakur Bakuradze, Rusia – Serbia),

Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin,

The Last Day (r. Amos Gitai, Israel-Franța),

Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief, Franța),

Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse, Belgia, Franța, 2015),

Noapte de miere/ Medena nok (r. Ivo Trajkov, Macedonia) și

Memoria vântului/ Memories of the Wind (r.Özcan Alper, Turcia-Germania-Franța-Georgia).

Foto: Cinepolitica 2016 –  cinepolitica.ro

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.