Copilăria unui lider, cu Bérénice Bejo și Robert Pattinson, închide Cinepolitica 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/copilaria-unui-lider-cu-berenice-bejo-si-robert-pattinson-inchide-cinepolitica-2016/

Inspirat de copilăria multor dictatori ai secolului XX, Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader este un portret ameninţător al Răului în devenire. Scenariul este inspirat de o nuvelă a lui Jean-Paul Sarte, “L’Enfance d’un chef”, publicată în 1939. Copilăria unui lider, filmul de debut al actorului Brady Corbet va închide cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, Bucureşti, Cinema Elvira Popescu).

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2016

“Debutul regizoral al lui Brady Corbet este extrem de ambițios și înnebunitor, dar este o nebunie de bun augur” – Variety

Cu mult curaj creativ, regizorul american Brady Corbet țese într-o manieră unică, pe fundalul Tratatului de Pace de la Versailles, o poveste ce își propune să fie o adevarată psihanaliză a personajului principal, un băiețel chinuit de demonii vremurilor care îl vor transforma într-un viitor dictator.

Filmul, o coproducție Marea Britanie-Ungaria-Franța, dublu premiată în cadrul Festivalul de Film de la Veneția în 2015, a stârnit multe controverse prin abordarea sa nemaîntâlnită,  iar privitorul are nevoie de curaj.

Copilăria unui lider este o lucrare cu multe elemente experimentale și cu o coloană sonoră puternică și disonantă a legendarului și controversatului muzician Scott Walker.

Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), un film despre condamnarea celui de-al treilea Reich, va deschide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica.

În competiția festivalului au fost selectate 7 filme noi, cu mesaje puternice, pe teme politice actuale:

Prostul/ Durak (r. Yuriy Bykov, Rusia),

Fratele Dejan/ Brat Deyan (r. Bakur Bakuradze, Rusia – Serbia),

Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin,

The Last Day (r. Amos Gitai, Israel-Franța),

Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief, Franța),

Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse, Belgia, Franța, 2015),

Noapte de miere/ Medena nok (r. Ivo Trajkov, Macedonia) și

Memoria vântului/ Memories of the Wind (r.Özcan Alper, Turcia-Germania-Franța-Georgia).

Foto: Cinepolitica 2016 –  cinepolitica.ro

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.

31
/10
/21

Nu se poate spune că regizorul Gaspar Noé a avut vreodată o viziune luminoasă asupra vieţii. Dimpotrivă – cinema-ul său s-a inspirat întotdeauna din cele mai tulburătoare pulsiuni umane, pe care le-a transformat într-un combustibil extrem de inflamabil. Însă „Vortex”, prezentat anul acesta la Cannes în afara competiţiei, este probabil cel mai întunecat film al său, oricât de ciudat ar suna asta.

30
/10
/21

Întâmplarea a făcut să văd în aceeaşi zi de la „Les Films de Cannes a Bucarest” două titluri din Rusia, ambele incluse în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a evenimentului de pe Croazetă - „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, şi House Arest”, de Aleksei Gherman Jr.

29
/10
/21

CRONICĂ DE FILM În a doua parte a relatărilor despre Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” vă propunem să descoperiţi filmul câştigător al Premiului Juriului pe Croazetă, fascinantul „Memoria” al thailandezului Apichatpong Weerasethakul.

27
/10
/21

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” - câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

27
/10
/21

După o lungă perioadă de așteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, sub umbrela UNATC PRESS, își lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la București, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) și include două proiecții conexe.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.