Coproducția „Oameni singuratici”, un nou proiect pe scena Teatrului³
https://www.ziarulmetropolis.ro/coproductia-oameni-singuratici-un-nou-proiect-pe-scena-teatrului%c2%b3/

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Naţional Iaşi, realizat în coproducţie cu FaPt – Fabrica de Artă şi Producţie Teatrală şi Centrul Cultural German Iaşi / Deutsches Kulturzentrum Iaşi; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieşeană de Florin Caracala.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2022

Regizorul semnează atât scenografia, cât și universul sonor al spectacolului. Andrei Cozlac a creat video design-ul producției, coregrafa Alice Veliche a asigurat mișcarea scenică, iar Cezar Ichim, pregătirea muzicală. Asistent regie: Marian Alexandru Chiculiță. Din distribuție fac parte actori ai Naționalului ieșean, studenți și absolvenți ai Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași: Marian Stavarachi, Mălina Lazăr, Tatiana Ionesi, Daniel Busuioc, Răzvan Conțu, Andreea Boboc, Marian Alexandru Chiculiță.

Spectacolul lui Florin Caracala vorbește, așa cum el însuși a mărturisit,

„despre multiplele realități ale fiecăruia dintre noi.
Despre felul în care realitatea fiecăruia dintre noi se ciocnește cu realitatea celuilalt.
Și despre felul în care ne putem pierde pe noi înșine.
Până în punctul în care apare dubiul.
Asupra nouă înșine.
Istoria pe care o trăim în aceste momente aruncă în noi înșine un ochi introspectiv
Ce ne obligă să înlăturăm dubiile.
Să ne asumăm singurătatea și,
În singurătate,
Să căutăm să ne-o petrecem împreună.”

Carmen Grădeanu, Președinte FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală:

„Proiectul început în 2021, odată cu realizarea spectacolului Libertate la Bremen, urmează structura unui diptic teatral, constituit din două spectacole, în regia lui Florin Caracala, diferite, de sine stătătoare, care pot fi vizionate separat. Lupta pentru un ideal și consecvența față de propria ființă, privite din perspective diferite, cea a personajului feminin central în Libertate la Bremen și cea a personajului masculin din Oameni singuratici, este liantul care leagă cele două spectacole.

Ar părea paradoxal să vorbim astăzi despre singurătate, ca maladie globală, în era tehnologiei, a comunicării instante și a conectivității. Cu toate acestea, singurătatea este o problemă majoră a secolului nostru, denumit și Secolul singurătății, care afectează milioane de oameni în întreaga lume.

România este una dintre țările cu cel mai ridicat nivel de singurătate din Europa. Nivelul de singurătate este foarte ridicat la toate grupele de vârstă. În ultimii ani, alt vârf a fost atins în grupa de vârstă de peste 40 de ani. Indicatorii de singurătate sunt diverși: nivelul scăzut de empatie și compasiune, aversiunea generațională față de intimitate, lipsa conexiunilor umane reale pe social media, relațiile superficiale în detrimentul celor profunde, individualismul și egoismul, stilul relaţional deficitar în familie sau cuplu, etc.

De o izbitoare actualitate tematică socio-psihologică, spectacolul Oameni singuratici, în regia lui Florin Caracala, după piesa cu același titlu de Gerhart Hauptmann, vă propune o reflecție pe marginea unei drame familiale, a rutinei domestice, amăgitoare și sterilă, a diferențelor intelectuale, a neînțelegerii și înstrăinării reciproce.”

Despre colaborarea bine închegată și de lungă durată cu instituția ieșeană de teatru, Alexander Rubel, directorul Centrului Cultural German Iași, declară:

„Centrul Cultural German și Teatrul Național „Vasile Alesandri” Iași se bucură de o colaborare îndelungată, dovadă stând spectacolele de teatru captivante, realizate împreună în ultimii ani și care au prezentat o serie de autori germani moderni, inclusiv clasici moderni, ca cel de față, laureat al Premiului Nobel, Gerhart Hauptmann.

Cooperarea teatrală româno – germană este dezvoltată și prin prezența la Iași a unor regizori germani (precum Tilman Hecker, cu o adaptare după lucrările Mașina se oprește de E. M. Forster și Apocalipsa de D.H. Lawrence). De asemenea, merită amintite și coproducțiile Ținuturile joase după un text de Herta Müller, în regia Mihaelei Panaite sau Libertate la Bremen după R.M. Fassbinder (cunoscut nu doar ca dramaturg, dar mai ales ca regizor de teatru și film), în regia lui Florin Caracala.

Centrul Cultural German se bucură să continue colaborarea cu Teatrul Național „Vasile Alesandri”, o instituție culturală atât de remarcabilă pentru orașul Iași, cu atât mai mult cu cât peisajul teatral german modern are încă multe piese și dramaturgi interesanți de oferit!”

Coproducția a fost realizată în cadrul proiectului „UnderAct – Program de rezidențe și mobilitate artistică”, finanțat de Primăria Municipiului Iași, prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din municipiul Iași.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 16 și 17 mai. Biletele se pot procura de la Agenția Teatrală (rezervări la telefon 0232 255999) sau online, de pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro, myticket.ro.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.