Corina Boboc: „Am descoperit cât de vii şi de expresive pot deveni ţinutele pe actori“
https://www.ziarulmetropolis.ro/corina-boboc-am-descoperit-cat-de-vii-si-de-expresive-pot-deveni-tinutele-pe-actori/

După un an şi jumătate de practică la Doina Levintza, în teatru şi modă, Corina Boboc, studentă la Scenografie, Master, în anul 1 UNATC, absolventă UNARTE, secţia Design Vestimentar, a lansat recent cea de-a doua colecţie, NERYA, a cărei prezentare a fost doar cu actriţe.

Un articol de Liliana Matei|21 noiembrie 2016

Evenimentul lansării noii colecții a Corinei Boboc, proaspătă absolventă a Universității de Arte București, secția Design Vestimentar și studentă în anul 1, master, secția Scenografie, UNATC București, a avut loc în studioul fotografului Ionuț Staicu, sub forma unei ședințe foto cu public.

Fotomodelele au fost de data aceasta actrițe : Aylin Cadîr, Alexandra Poiana, Crina Semciuc, Flavia Hojda, Olimpia Melinte, acompaniate de percuționistul Lucian Maxim (Orchestra Națională Radio).

Forma de prezentare originală a acestui eveniment este pusă în slujba energiei, prospețimii și bunului gust cu care își face apariția această colecție. Echipa care s-a adunat în jurul ideii Corinei este formată din artiști cunoscuți din domenii diferite, care au transformat acest performance într-un moment irepetabil.

Aceasta nu este o prezentare de modă, e un manifest pentru a  aduce oamenii mai aproape de procesul de prezentare a colecțiilor, sub forma unui performance.

Corina Boboc

Scopul acestei forme de abordare a venit din dorința de a șterge bariera sofisticată și oficială dintre catwalk și public, prin dinamismul mișcărilor, prin naturalețea actrițelor, demonstrând că hainele elegante pot fi purtate și fără ca femeia să fie ”încorsetată”. Actrițele au purtat câte doua ținute, având fiecare câte un moment de aproximativ 2 minute, în care și-au exprimat personalitatea cu ajutorul ținutelor vestimentare create de Corina Boboc.

Interviu / Corina Boboc

Cum a fost prima ta colecţie?

Anul acesta, în iulie, am lansat prima mea colecţie, Raya. Aceasta a fost lucrarea mea de licenţă, dar şi colecţia mea de debut, în care OP Art-ul se împleteşte cu moda. Prezentarea a avut loc în cadrul Galei Absolventilor UNAB, împreună cu colegii mei de la UNARTE, licenţă si master. Tocmai din acest motiv am ales să nu optez pentru fotomodele, ci pentru actriţe şi dansatoare: Alexandra Poiană, Ada Galeş, Alexandra Fasolă, Galea Bobeicu, Ioana Marchidan, Amy Rotaru şi Flavia Hojda.

Am vrut să rup monotonia prezentării de modă care a durat trei ore şi am organizat un show de 3-4 minute, în care fetele au ales să se exprime liber în functie de starea pe care ţinutele le-au inspirat-o.

RAYA - prima colecţie a Corinei Boboc

RAYA – prima colecţie a Corinei Boboc

Ce ne poţi spune despre colecţia lansată acum?

Nerya am conceput-o plecând de la o dorinţă: aceea ca femeile să se simtă confortabil atunci când merg la un eveniment şi trebuie să fie elegante. De aici s-a născut şi conceptul prezentării: o şedinţă foto cu public, acompaniată de muzica percuţionistului Lucian Maxim, pe care actriţele Aylin Cadir, Alexandra Poiană, Flavia Hojda, Crina Semciuc şi Olimpia Melinte au transformat-o într-un performance, având ca punct de plecare muzica şi starea spirit din acel moment.

Am vrut să dezvălui publicului un lucru ascuns în mod obisnuit şi l-am invitat în studioul unui fotograf, Ionuţ Staicu. Le sunt foarte recunoscătoare pentru că au acceptat propunerea mea.

Cum ai ajuns să lucrezi cu actriţe pentru prezentările de până acum?

Încă de la vârsta de 12 ani am fost înconjurată de persoane din acest domeniu, mai precis, de când sora mea, Andreea Boboc, actriţă la Teatrul Naţional din Iaşi, a intrat la facultate. Am fost fascinată de naturaleţea pe care o capătă o ţinută purtată de un actor în funcţie de problematica pe care o transmite.

Aşa am descoperit cât de vii şi de expresive pot deveni ţinutele pe actori, în comparaţie cu o simplă prezentare cu fotomodele.

Care este următorul proiect?

În acest moment lucrez la un nou spectacol de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Excelsior, unde voi realiza costumele pentru „dans-actori“, aşa cum îi numeste regizorul. Se numeşte „Emojis Play“ şi va avea premiera în luna decembrie.

img_2135 img_2346-0 img_2419 stare5 stare2

INFO

Actrițe: Aylin Cadîr, Alexandra Poiana, Crina Semciuc, Flavia Hojda, Olimpia Melinte

Percuționist: Lucian Maxim

Foto: Ionuț Staicu, Marian Adochiței

Hair: Mihai Badin, George Negrisan

Make-up: Ayfer Cadîr

Pantofi: Musette

Pagina oficială Corina Boboc

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.