Corul Madrigal, Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari anunță evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-institutul-national-al-patrimoniului-si-art-safari-anunta-evenimentele-dedicate-zilei-culturii-nationale/

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Art Safari deschid anul 2024 cu o serie de evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale. Începând cu 13 ianuarie 2024, şapte noi evenimente sunt incluse pe agenda culturală din România.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2024

Pe 15 ianuarie va avea loc Concertul Extraordinar „Despre cultură”, dăruit publicului de Corul Madrigal. Evenimentul este programat să înceapă la ora 19:00, la Palatul Patriarhiei.

Calendarul evenimentelor

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024 | 11:00

Galeriile „Madrigal – Marin Constantin”, Senatul României, Palatul Parlamentului

Expoziția „Muzică și Patrimoniu”

Publicul va avea ocazia să cunoască în avanpremieră noul proiect „Muzică contemporană românească în spații antice universale”, prin care situri antice aflate în patrimoniul UNESCO sunt puse în valoare prin creații muzicale contemporane românești, în interpretarea Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Expoziția este deschisă publicului în intervalul orar 11:00 – 16:00. Accesul este gratuit și se realizează începând cu ora 11:00, pe la intrarea A1 a Palatului Parlamentului.

Sâmbătă, 13 ianuarie 2024 | 12:00

Senatul României, Palatul Parlamentului

Conferința „Importanța educației prin muzică și patrimoniu”, organizată de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” alături de Institutul Național al Patrimoniului, pune pe agenda publică două subiecte esențiale pentru școala românească: educația muzicală și pentru patrimoniu. Conferința va analiza politicile publice existente în domeniu, beneficiile implicării copiilor și tinerilor în mișcarea corală, după modelul de succes al Programului Național Cantus Mundi, precum și impactul programelor educaționale desfășurate de Institutul Național pentru Patrimoniu. Evenimentul este dedicat autorităților și profesioniștilor din domeniu. Accesul se realizează pe bază de invitație.

Duminică, 14 ianuarie 2024 | 11:00 – 14:00

Art Safari, București, Palatul Dacia-România, Atrium

„Șezătoarea de la Ozun – atelier de cusut ii” este un eveniment care aduce tradițiile românești într-o veritabilă șezătoare culturală, organizată alături de membrele Șezătorii la Ozun. Publicul are ocazia să învețe arta cusutului iei românești, recunoscute în patrimoniul UNESCO, de la artiste care continuă acest meșteșug străvechi și în prezent. Accesul publicului la șezătoare este gratuit.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 9:30

Palatul Cesianu-Racoviță (Casa de licitații Artmark)

Institutul Național al Patrimoniului lansează programul RO HAEREDITAS, o serie de conferințe care pun bazele unei conversații la nivel național pentru protejarea, conservarea și punerea în valoare a moștenirii culturale. Programul urmărește să identifice probleme și să aducă soluții prin conversații, schimburi de idei și bune practici în mai multe orașe din țară pentru a identifica provocările pe care autoritățile naționale și locale din domeniu le întâmpină, dar și pentru a trece în revistă ultimele noutăți în materie de restaurare, conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural românesc.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 10:00

Spațiul public

Lansarea Programului „Muzică contemporană românească în spații antice universale”

Corul Madrigal și Institutul Național al Patrimoniului lansează primul episod, „Sarmizegetusa – Flăcări și roți”, o producție video care invită publicul la un exercițiu de arhitectură sonoră. Emblematica piesă „Flăcări și roți” scrisă pentru Madrigal de compozitorului român Corneliu Cezar, reconstruiește prin sunet spațiul unic al sitului dacic Sarmizegetusa Regia, parte a Patrimoniului universal UNESCO, și îi conferă noi semnificații.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 12:00 – 21:00

Art Safari, București, Palatul Dacia-România

Art Safari marchează Ziua Culturii Naționale și își prelungește programul expozițional cu o zi. Publicul este invitat să viziteze toate cele șase expoziții din cadrul Art Safari Stars Edition, iar tururi ghidate sunt oferite la orele 14:00, 16:00, 19:00, 20:00. Accesul se face pe bază de bilet. Biletele sunt disponibile pe platforma Art Safari.

Luni, 15 ianuarie 2024 | 19:00

Palatul Patriarhiei, București

Concertul Extraordinar „Despre Cultură”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, avându-i ca invitați pe actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni. Evenimentul este un omagiu adus compozitorilor români din toate timpurile. Structurat ca un periplu prin creația românească din secolele XVII – XX, repertoriul include o colecție amplă de muzică veche, modernă și contemporană autohtonă, în care sunetul unic al Corului Madrigal se împletește cu emoția și expresivitatea unor lucrări emblematice. Concertul este organizat în co-producție cu Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul este cadoul Corului Madrigal pentru public, de Ziua Culturii Naționale. Accesul la concert este gratuit și se realizează pe bază de rezervare pe platforma Bilete.ro

Evenimentele organizate de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Institutul Național al Patrimoniului și Art Safari, se înscriu în seria manifestărilor Ministerului Culturii, care marchează data de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.