Corul Madrigal transformă Parcul Ateneului într-o replică a Grădinii Ghetsimani
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-transforma-parcul-ateneului-intr-o-replica-a-gradinii-ghetsimani/

Cu ocazia Concertului Extraordinar de Paşte, Corul Naţional Madrigal va tranforma Parcul Ateneului Român într-o replică a Grădinii Ghetsimani

Un articol de Petre Ivan|11 aprilie 2019

Concertul tradițional programat în Duminica Floriilor la Ateneul Român de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este deja sold-out, chiar înainte ca organizatorii să dezvăluie marea surpriză cu care vor fi întâmpinați cei care au achiziționat bilete la acest eveniment.

Pentru prima oară, parcul Ateneului Român va fi transformat în veritabila Grădină Ghetsimani, iconicul spațiu cu măslini unde Iisus s-a retras să se roage, împreună cu ucenicii Săi, după Cina cea de taină. Practic, experiența artistică a publicului va începe dinaintea pășirii sub cupola Ateneului Român, prin spectacolul sonor asigurat de ansamblurile corale din Programul Național Cantus Mundi și prin impactul vizual al măslinilor ce vor alcătui decorul acestui periplu muzical unic în România dar și prin expoziția de fotografie semnată de Gabriel Crișan. Epuizarea atât de rapidă a biletelor pentru 21 aprilie a condus la decizia de a dubla evenimentul, un nou concert fiind scos astăzi la vânzare pentru data de 20 aprilie. Biletele pot fi achiziționate on-line de pe platforma www.bilete.ro

Ghetsimani, grădina de la poalele muntelui Eleonului și locul de rugăciune pe care Iisus l-a iubit cel mai mult, va prinde viață în fața clădirii legendare a Ateneului Român, unde reprezentațiile artistice ale corurilor de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi vor începe încă de la ora 16.00, cu accesul liber al publicului. De la ora 18.00 posesorii de bilete vor putea să prelungească experiența artistică în sala Ateneului, alături de celebrul Cor Madrigal, unul dintre cele mai apreciate ansambluri corale din lume.

Ghetsimani

Corul Național Madrigal este mereu deschizător de drumuri artistice. Am realizat primele concerte de Crăciun și de Paște în vremea comunismului, când un astfel de demers dovedea un curaj aflat la limita nebuniei. Am pornit primul program național de integrare socială prin muzică și astăzi avem 43.000 de copii pe toată întinderea României. Acum aducem în inima Bucureștiului Drumul Crucii și Grădina Ghetsimani, simboluri creștine de mare însemnătate, într-un proiect muzical și scenografic unic” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Ca în fiecare an, repertoriul selectat de Anna Ungureanu – dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – va cuprinde o serie de compoziții remarcabile din istoria corală, redând emoția specifică Sărbătorilor Pascale. În program, va fi inclus și emblematicul „Florilegiu Bizantin”, o suită de lucrări ortodoxe non-canonice, cu tonalități originale de la Muntele Athos și din mânăstirile românești, colecție structurată de maestrul Marin Constantin la începutul anilor ‘80. Pentru această lucrare muzicală s-au realizat și înregistrări video speciale, pentru ca vestea Învierii Domnului să ajungă prin intermediul sonorității inconfundabile a Corului Madrigal către toți românii. Lansarea oficială a acestui proiect artistic va avea loc pe 20 aprilie pe conturile de social media –  Corul Madrigal și Cantus Mundi România și pe posturi naționale și locale de televiziuni și radiouri din România.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

Cantus Mundi

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin activitatea  membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.200 de coruri. 43.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Concertul de Paște va fi difuzat integral în perioada Sărbătorilor Pascale pe postul de televiziune Digi 24.

Foto: Madrigal – facebook

 

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.

21
/07
/20

Seara de deschidere cu Violoncellissimo a inaugurat cu succes pe 15 iulie Festivalul Internațional "Vara Magică", care a pus deja în vânzare biletele pentru toate concertele ce se vor desfăşura în fiecare miercuri şi joi, în Curtea Ateneului Român, până pe 27 august. În caz de condiţii meteo nefavorabile, concertele de miercuri şi joi vor fi reprogramate în cursul serii de vineri.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

16
/07
/20

Trupa byron revine la Sibiu pe 18 iulie pentru un concert acustic pe terasa Joyme Pub (Calea Dumbrăvii, 28-32). Se vor auzi atât piese de pe cel mai recent album al trupei – „Nouă”, lansat în toamna lui 2019 – dar și cântece pe care n-o să te abții să le fredonezi: „Cu capul în nori”, „Granița-n raniță”, „Masa pentru doi”, „Anima” sau ”Perfect”.

16
/07
/20

Opera Națională București, instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” au din nou onoarea și bucuria de a fi alături de publicul drag printr-o serie de concerte în aer liber intitulate „Seri de Operă Estivale”. Accesul la concerte se va realiza cu minim o oră înaintea evenimentului, în condiții de siguranță și respectând normele în vigoare în contextul actual al pandemiei cu virusul COVID-19.