Cosmina Stratan, noul Shooting Star românesc – în 7 ipostaze berlinale
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosmina-stratan-noul-shooting-star-romanesc-in-7-ipostaze-berlinale/

“Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă”, a declarat actriţa Cosmina Stratan, la întoarcerea de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cosmina a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns acum la ediţia a 17-a.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

“Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă”, a declarat actriţa Cosmina Stratan, la întoarcerea de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cosmina a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns la ediţia a 17-a.

Cosmina Stratan îşi explică “furia” prin faptul că de fiecare dată când a ajuns la Berlin, a fost cu treabă. “Nu mi-am făcut niciodată vacanţa aici, iar de câte ori am fost, aveam mereu prea multe de făcut. Sunt sedusă de curţile interioare ale Berlinului, ticsite cu cafenele şi de terase cu câte două mese, cel mult.

Cosmina Stratan

Ultima dată am reuşit să fac cel mai neconvenţional tur al oraşului: de pe bancheta din spate a unui taxi. Ne-am plimbat de-a lungul rămăşiţelor Zidului şi mi-au rămas foarte clar întipărite câteva imagini.

A fost singura variantă care s-a potrivit programului”, spune Cosmina, cea care în urmă cu doi ani primea la Cannes premiul pentru “Cea mai bună interpretare feminină” pentru rolul din După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu.

Cosmina Stratan

Programul Shooting Stars se adresează tinerilor actori și nu este deloc unul uşor. Anul acesta, din 27 de nominalizaţi, au fost selectaţi cei 10, printre care şi Cosmina.

Aşadar, o concurenţă de aproape trei pe un loc. “A fost cel mai aglomerat festival la care am participat”, povesteşte actriţa. Alergam  dintr-o parte în alta cu bigudiuri în cap, treceam de la un jurnalist la altul, de la un fotograf la altul, de la o maşină la alta. Aveam impresia că n-o să ajungem să le facem pe toate într-o zi”.

Cosmina Stratan

Cel mai emoţionant moment? Repetiţia pentru gală, consideră Cosmina Stratan. “Ne uitam fiecare la filmuleţele de prezentare ale celorlalţi în timp ce rulau pe eranul de pe scenă şi eram deja mândri.

Plus că s-a mers până la capăt cu repetiţia: ni s-a dat chiar şi câte o sticlă de apă plată în loc de trofeu. Şi făceam fiecare câte o plecăciune ciudată, pe care n-am avut curaj s-o mai facem şi cu sala plină.”

Cosmina Stratan

Programul intensiv de trei zile a culminat cu ceremonia de decernare a Premiilor Shooting Stars de la Berlinale Palast.

Cele 10 tinere talente au fost introduse pe scenă de Stellan Skarsgård și Bruno Ganz, protagoniștii filmului Kraftidioten – In Order of Disappearance, aflat în competiţie. (Pelicula va ajunge anul acesta şi în cinematografele din România, distribuită de Independenţa Film).

Cosmina Stratan=

Shooting Stars este şi un bun prilej pentru tinerii actori europeni de a cunoaşte personalităţi din domeniul cinematografic. “Am cunoscut foarte multă lume la Berlin şi cu siguranţă asta îmi va fi de folos.

Poate vor apărea contracte noi şi colaborări cu regizori străini, însă un lucru rămâne sigur: zece tineri actori nu vor uita Berlinul de anul acesta”, spune Cosmina Stratan la revenirea în ţară.

Cosmina Stratan

Foto: Cosmina Stratan – Oana Popa/ICR Berlin.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.

12
/12
/16

Lucasfilm prezintă primul film din seria de filme de sine stătătoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o nouă aventură epică. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.

12
/12
/16

“Astăzi sunt 33 de ani de când tata a plecat puțin... A iubit România din tot sufletul lui. A iubit și a crezut în acest popor. Tare a vrut ca acest neam să fie liber, sănătos, prosper și fericit! Fie ca într o zi dorința lui să se îndeplinească. Mulțumesc tuturor ce vor înălța un gând pentru sufletul lui.” – Oana Pellea.

09
/12
/16

Cineastul olandez Paul Verhoeven, regizorul unor producții precum "Robocop" (1987) sau "Basic Instinct" (1992), va fi președintele juriului celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin ( 9-19 februarie 2017). Verhoeven îi urmează în fruntea juriului Berlinalei actriței Meryl Streep.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

05
/12
/16

Cinefilii pot vedea, în această noapte, la FILMUL de ARTĂ, de pe TVR 2, excelenta animație Iluzionistul (L'ILLUSIONNISTE-Franţa, 2010), în regia lui Sylvain Chomet. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar, în 2011, pentru cel mai bun film de animaţie, fiind răsplătit în același an cu un Premiul Cesar.

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.