Cosmina Stratan, noul Shooting Star românesc – în 7 ipostaze berlinale
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosmina-stratan-noul-shooting-star-romanesc-in-7-ipostaze-berlinale/

“Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă”, a declarat actriţa Cosmina Stratan, la întoarcerea de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cosmina a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns acum la ediţia a 17-a.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

“Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă”, a declarat actriţa Cosmina Stratan, la întoarcerea de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cosmina a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns la ediţia a 17-a.

Cosmina Stratan îşi explică “furia” prin faptul că de fiecare dată când a ajuns la Berlin, a fost cu treabă. “Nu mi-am făcut niciodată vacanţa aici, iar de câte ori am fost, aveam mereu prea multe de făcut. Sunt sedusă de curţile interioare ale Berlinului, ticsite cu cafenele şi de terase cu câte două mese, cel mult.

Cosmina Stratan

Ultima dată am reuşit să fac cel mai neconvenţional tur al oraşului: de pe bancheta din spate a unui taxi. Ne-am plimbat de-a lungul rămăşiţelor Zidului şi mi-au rămas foarte clar întipărite câteva imagini.

A fost singura variantă care s-a potrivit programului”, spune Cosmina, cea care în urmă cu doi ani primea la Cannes premiul pentru “Cea mai bună interpretare feminină” pentru rolul din După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu.

Cosmina Stratan

Programul Shooting Stars se adresează tinerilor actori și nu este deloc unul uşor. Anul acesta, din 27 de nominalizaţi, au fost selectaţi cei 10, printre care şi Cosmina.

Aşadar, o concurenţă de aproape trei pe un loc. “A fost cel mai aglomerat festival la care am participat”, povesteşte actriţa. Alergam  dintr-o parte în alta cu bigudiuri în cap, treceam de la un jurnalist la altul, de la un fotograf la altul, de la o maşină la alta. Aveam impresia că n-o să ajungem să le facem pe toate într-o zi”.

Cosmina Stratan

Cel mai emoţionant moment? Repetiţia pentru gală, consideră Cosmina Stratan. “Ne uitam fiecare la filmuleţele de prezentare ale celorlalţi în timp ce rulau pe eranul de pe scenă şi eram deja mândri.

Plus că s-a mers până la capăt cu repetiţia: ni s-a dat chiar şi câte o sticlă de apă plată în loc de trofeu. Şi făceam fiecare câte o plecăciune ciudată, pe care n-am avut curaj s-o mai facem şi cu sala plină.”

Cosmina Stratan

Programul intensiv de trei zile a culminat cu ceremonia de decernare a Premiilor Shooting Stars de la Berlinale Palast.

Cele 10 tinere talente au fost introduse pe scenă de Stellan Skarsgård și Bruno Ganz, protagoniștii filmului Kraftidioten – In Order of Disappearance, aflat în competiţie. (Pelicula va ajunge anul acesta şi în cinematografele din România, distribuită de Independenţa Film).

Cosmina Stratan=

Shooting Stars este şi un bun prilej pentru tinerii actori europeni de a cunoaşte personalităţi din domeniul cinematografic. “Am cunoscut foarte multă lume la Berlin şi cu siguranţă asta îmi va fi de folos.

Poate vor apărea contracte noi şi colaborări cu regizori străini, însă un lucru rămâne sigur: zece tineri actori nu vor uita Berlinul de anul acesta”, spune Cosmina Stratan la revenirea în ţară.

Cosmina Stratan

Foto: Cosmina Stratan – Oana Popa/ICR Berlin.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.