Costume populare de sarbatoare expuse de Muzeul Tarii Crisurilor in Serbia
https://www.ziarulmetropolis.ro/costume-populare-de-sarbatoare-expuse-de-muzeul-tarii-crisurilor-in-serbia/

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea va prezenta cele mai frumoase costume populare de sărbătoare în localitatea Vrsac, unde trăieşte a doua cea mai mare comunitate de români din Serbia, într-o expoziţie ce va fi vernisată luni, 3 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Potrivit comunicatului muzeului, expoziţia „Costume populare româneşti de sărbătoare din Ţara […]

Un articol de Andrada Văsii|3 decembrie 2012

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea va prezenta cele mai frumoase costume populare de sărbătoare în localitatea Vrsac, unde trăieşte a doua cea mai mare comunitate de români din Serbia, într-o expoziţie ce va fi vernisată luni, 3 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Potrivit comunicatului muzeului, expoziţia „Costume populare româneşti de sărbătoare din Ţara Crişurilor-România”, ce prezintă costume şi podoabe de sărbătoare ce provin din patru zone etnografice importante – Crişul Alb, Crişul Negru, Crişul Repede şi Crasna-Barcău – va fi expusă la Muzeul oraşului Vršac, fiind dusă şi în Italia, la Castello Reale din Moncalieri – Torino.

Muzeul Ţării Crişurilor a mai anunţat că în oraşul din Serbia va fi vernisată şi expoziţia colectivă „Confluenţe”, la care vor expune 14 profesori de la Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii din Oradea, ale căror lucrări (pictură, sculptură, arte decorative, artă video, instalaţii) ilustrează preocupările acestora. Ambele expoziţii vor fi deschise publicului până pe 3 februarie 2013.

La vernisaj, Corul de Cameră Fiat Lux din Oradea, dirijat de Antonia Nica, va susţine un recital cu prelucrări folclorice şi colinde.

Evenimentul cultural este organizat de Complexul Muzeul Ţării Crişurilor în colaborare cu Universitatea din Oradea, cu participarea Primăriei oraşului Vršac, Muzeul oraşului Vršac şi sub patronajul Consulatului General al României din Serbia, Consiliului Judeţean Bihor şi Primăriei Municipiului Oradea.

Sursa: Agerpres

25
/03
/17

Realizat de Radu Mocanu și Mihai Dragolea și disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, „Roboțelul de aur” a fost unul dintre cele mai de succes documentare românești din 2015. Povestea emoționantă a boxeriței Steluța Duță, crescută la orfelinat.

24
/03
/17

“Nu sunt sigur dacă sunt un actor care participă la curse de maşini sau un şofer de curse care face actorie.” - Steve McQueen. Într-o zi de 24 martie (1930) se năștea unul dintre cei mai îndrăgiți actori americani. Numit „King of Cool” pentru modul nonşalant în care şi-a interpretat personajele, Steve McQueen a debutat în 1956 cu un rol în „Cineva acolo sus mă iubeşte”.

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

23
/03
/17

„Faust”, unul dintre cele mai așteptate spectacole produse de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, revine la Fabrica de Cultură, cu primele reprezentații din acest an, programate în 8 și 9 aprilie. Spectacolul a avut până acum 160 de reprezentații, vizionate de aproximativ 57.600 de spectatori.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

22
/03
/17

Despre cum „Sieranevada”, „Câini” și „Inimi cicatrizate” și-au împărțit cele mai multe trofee Gopo. Despre cele mai inspirate și mai puțin inspirate momente ale galei. Și despre refuzul unor regizori precum Cristian Mungiu de a fi asociați cu Premiile Gopo.

22
/03
/17

Joi, 23 martie, de la ora 19:00, la Café Verona, Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucureşti, jurnalistul Adrian Georgescu va vorbi despre Exitus, cel mai nou roman al său, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librăriile din ţară şi în format electronic.

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.