Costumul, în regia lui Peter Brook, la Opera Naţională Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/costumul-avanpremiera-spectacolului-muzical-viata-e-frumoasa/

„Costumul” (The Suit), o producţie a Teatrului Bouffes du Nord din Paris în regia, adaptarea şi muzica lui Peter Brook, Marie-Hélène Estienne şi Frank Krawczyk se va juca la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” duminică, 22 septembrie, şi luni, 23 septembrie a.c.

Un articol de Andrada Văsii|8 septembrie 2013

„Costumul” (The Suit), o producţie a Teatrului Bouffes du Nord din Paris în regia, adaptarea şi muzica lui Peter Brook, Marie-Hélène Estienne şi Frank Krawczyk se va juca la Opera Naţională Bucureşti duminică, 22 septembrie, şi luni, 23 septembrie.

Spectacolul ,,Costumul’’ se desfăşoară în avanpremiera Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”, desfăşurat anul acesta între 7 şi 17 noiembrie.

Festivalul va reuni o serie de spectacole, concerte, gale şi activităţi conexe (lansări de carte, seri muzicale tradiţionale, workshopuri) de înalt prestigiu, continuând tradiţia iniţiată de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” în noiembrie 2008, o dată cu lansarea conceptului şi organizarea primei ediţii a Festivalului.

Costumul – o poveste plină de umor

Adaptat după nuvela cu acelaşi titlu a lui Can Themba, un scriitor sud-african de culoare, spectacolul „Costumul„, montat inițial în limba franceză, a revenit, în 2012, la Theatre des Bouffes du Nord, teatrul parizian pe care Peter Brook l-a făcut celebru şi pe care l-a și condus mai bine de 30 de ani. Noua montare este realizată în limba originală (engleză) și se află, conform celor doi regizori, „undeva între limba vorbită şi cea cântată”.

Spectacolul, care face parte din stagiunea curentă a teatrului francez, este o poveste plină de umor despre „costumul” lăsat în urmă de un amant fugar în casa iubitei sale, costum care devine personajul central al poveștii.

Costumul

Acțiunea este plasată în Africa de Sud a anilor ’50 și include melodiile de jazz ale vremii, interpretate live de un grup de patru actori, alături de o mică orchestră.

Un spectacol care merită rejucat

Peter Brook şi Marie Helene Estienne au vorbit despre acest spectacol în anul 2011, în revista Yorick, ca despre un eveniment plin de imprevizibil: ,,Ce ne împinge să ne întoarcem la Costumul, un spectacol în limba franceză, care a străbătut întreaga lume de-a lungul anilor? Faptul că în teatru nimic nu e niciodată bătut în cuie, fără îndoială – unele teme se epuizează, iar altele, dimpotrivă, îşi schimbă înfăţişarea şi stârnesc nevoia de a reveni la ele. (…)”.

Cei doi au recunoscut că au simţit o dorinţă personală de a reface acest spectacol: ,,Pe-atunci am simţit nevoia de a folosi muzică în spectacol şi am recurs la muzică înregistrată. Acum, fireşte, am dorit să ne întoarcem la această aventură şi s-o prezentăm în engleză, limba originară a piesei, alături de o mică orchestră pe scenă, într-o versiune aflată undeva între limba vorbită şi cea cântată”.

Info:

Biletele sunt disponibile în reţeaua Eventim, la magazinele partenere (lista completă poate fi accesată pe www.opereta.ro) şi la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Foto credit: Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“

 

 

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.