#creativ. De la Academia Yehudi Menuhin, în podul Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/creativ-de-la-academia-yehudi-menuhin-in-podul-ateneului-roman/

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

Un articol de Petre Ivan|6 octombrie 2017

 „În acest prim episod al noului sezon #creativ vreau să le arăt telespectatorilor că muzica clasică, dacă este făcută de muzicieni foarte buni, pasionaţi şi deştepţi, poate fi extrem de atractivă. L-am filmat pe Vlad la Ateneul Român, dar nu în sala de concert, ci în locuri neconvenţionale, pentru că aşa este şi muzica lui, plină de atracţii ascunse, dar am mers şi la Braşov, locul unde Vlad a fondat un festival de muzică de cameră foarte îndrăgit deja”, spune Claudia Spătărescu, realizatoarea emisiunii, care sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 23.00, la TVR1 şi TVR+, ne face cunoştinţă cu unul dintre cei mai importanţi compozitori şi violonişti ai generaţiei noastre tinere de muzicieni.

Vlad Maistorovici este un muzician care a studiat de la 16 ani la Londra, la Academia Yehudi Menuhin. În 2003, la doar 17 ani, pe când era încă autodidact, a câştigat marele premiu de compoziţie la Concursul International George Enescu. A studiat mai apoi compoziţie la Royal College of Music, Londra, cu compozitori aclamaţi ai zilelor noastre, precum Marc Anthony Turnage şi Jonathan Cole. A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence.

Tot Vlad Maistorovici este membru fondator al „Mercury Quartet”, un ansamblu cu care cântă muzică clasică, dar şi adaptări pornind de la anumite piese celebre, mai ales din repertoriul Queen. În 2015 a fondat propriul său festival la Braşov, Vibrate, un festival care creşte de la an la an şi care are din ce în ce mai mulţi fani, fiind desfăşurat şi în spaţii neconvenţionale, precum Tenis Arena sau Bastionul Ţesătorilor.

Primul episod din noul sezon #creativ este filmat în cel mai spectaculos loc cu putinţă, un spaţiu în care foarte puţini oameni au acces: podul Ateneului Român. „Deşi a fost construit în 1888, podul Ateneului arată ca o instalaţie de artă contemporană, e incredibil, superb!” este de părere Claudia Spătărescu, realizatoarea emisiunii.

Pe lângă imaginile filmate în locuri neconvenţionale, telespectatorii TVR 1 vor putea asculta în acest episod atât muzica lui Vlad, cât şi aranjamente după piese din repertoriul Queen. Vlad chiar dă o lecţie de măiestrie, transformând hitul verii 2017 în variaţiuni specifice unor anumite perioade din istoria muzicii.

„Montajul este realizat de Robert Kallos cu extrem de multă agilitate, fiecare fragment de interviu fiind filmat din mai multe unghiuri şi, desigur, o parte din emisiune a fost filmată cu telefonul mobil, surprinzând, astfel, momente autentice”, mai adaugă Claudia Spătărescu.

Imagine: Andrei Lupu, Dan Constantinescu Jr, Silviu Andrei, Doru Iacovescu, Alexandru Bengescu; Asistent imagine: Dan Clopot

Sunet: Valentin Bartolomeu

Post-procesare sunet: Mihnea Ciulei, Ilustrator muzical: Camelia Vasile

Montaj: Robert Kallos

Producător: Alina Amza

Realizator: Claudia Spătărescu

Despre #creativ

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar, dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscuţi încă de publicul larg. Sunt oameni complecşi, sinceri, direcţi în exprimare şi asumaţi, având pasiuni puternice şi în afara meseriilor lor. O generaţie autentică, ce merită prezentată autentic. Realizatoarea TVR Claudia Spătărescu face portretul câtorva dintre tinerii energici ai zilelor noastre la #creativÎn fiecare sâmbătă, de la 23.00, la TVR 1 şi TVR+.

Foto: #creativ – tvr.ro

26
/11
/15

„Ofranda Muzicală” a lui J.S. Bach încheie cea de a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio.

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.

26
/11
/15

La un secol şi jumătate de la lansare, "Alice în țara minunilor" este transformată într-un spectaculos music-hall plasat sub semnul digitalului, cu ajutorul rockerului Damon Albarn. Inspirat din capodopera lui Lewis Carroll, spectacolul de aproape două ore și jumătate, intitulat "wonder.land", în stilul unui e-mail, se joacă de la începutul săptămânii la National Theatre din Londra, urmând să fie prezentat și pe scena Theatre du Chatelet din Paris, în iunie 2016

25
/11
/15

Sâmbătă 28 noiembrie, Mariana Nicolesco va împlini 67 de ani, prilej pentru marea noastră soprană să prezinte, pentru prima oară în Bucureşti, un florilegiu extraordinar de lieduri enesciene.

25
/11
/15

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalități o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital și un simpozion de muzicologie.

24
/11
/15

Marți, 24 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit în premieră sunetul unic al Violei organista. Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existența lui fiind, în sine, un act artistic. Recuperat din schițele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la condiția de proiecție teoretică și adus la cea de realitate „consumabilă”.

23
/11
/15

Vineri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio prezintă Concertul dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Printre aceştia se vor număra dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, violonistul RAFAEL BUTARU, pianista REBECA OMORDIA şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

20
/11
/15

Actriţa americană Gwyneth Paltrow a înregistrat un single cu fostul ei soţ, Chris Martin, care va fi inclus pe următorul album al trupei acestuia, Coldplay. Vedeta hollywoodiană a făcut backing vocals pentru single-ul "Everglow", care va fi inclus pe noul album al trupei Coldplay, intitulat "A Head Full of Dreams".

20
/11
/15

Atentatele teroriste de la Paris au transformat "La Marseillaise", poate cel mai cunoscut şi admirat imn din lume, într-un imn al solidarităţii lumii civilizate împotriva terorismului. Marseieza a fost intonată de un înteg stadion, zilele trecute, la meciul amical Anglia - Franţa, de pe Wembley, şi va fi cântat înaintea tuturor meciurilor din prima ligă engleză din acest weekend. În Premier League evoluează un număr de 72 de jucători francezi.

20
/11
/15

Cu prilejul conferinței de toamnă a rețelei internaționale Opera Europa care se desfășoară la București în perioada 18 - 21 noiembrie 2015, pe scena Operei Naționale București va avea loc, pe 20 noiembrie, premiera spectacolului ,,Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco.

19
/11
/15

Soprana Angela Gheorghiu va susține un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de îndrăgita soprană pe scenă se vor afla Corul și Orchestra Filarmonică "George Enescu", sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

19
/11
/15

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn.