Creatori de minuni și drame din 10 țări sosesc la București la „Museums Meet Museums 2019”
https://www.ziarulmetropolis.ro/creatori-de-minuni-si-drame-din-10-tari-sosesc-la-bucuresti-la-museums-meet-museums-2019/

În zilele de 11 şi 12 octombrie, 15 experţi de marcă în domeniul muzeelor din 10 ţări sosesc la Bucureşti în cadrul unui eveniment cu dezbateri, ateliere de lucru şi prezentări sub egida „Museums Meet Museums”.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2019

Evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și a Institutului Cultural Român și va avea loc la Nod Maker Space, Sala Mater (Splaiul Unirii 160).

În cadrul „Museums Meet Museums 2019”, timp de două zile, participanții vor interacționa pe o temă inedită cu și despre „Creatorii de minuni și drame”.

Vorbitori inspiraționali – reprezentând muzee iconice, vizionare sau controversate din Belgia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Franța, Germania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Spania și România – vor coordona și susține nu mai puțin de 10 workshop-uri și prezentări în care vor explora, împreună cu audiența, ultimele abordări curatoriale din lumea muzeală internațională, cele mai spectaculoase și inteligente moduri de atragere a publicului, precum și relația de colaborare cu mediul creativ, ca partener esențial pentru viitorul muzeelor.

La „Museums Meet Museums 2019”, Sophie Walter, directoarea Departamentului de dezvoltare publică și loialitate de la Muzeul Louvre, va coordona atelierul dedicat identificării modalităților în care poate fi personalizată relația cu vizitatorii muzeelor, în timp ce Peter Gorgels, directorul de produse digitale al celebrului Rijksmuseum, ne va prezenta lecțiile învățate după implementarea Rijksstudio – nu mai puțin celebrul proiect online interactiv, lansat în 2013.

Unul dintre cele mai așteptate workshop-uri ale întâlnirii va fi Sound & Vision – immersive exhibitions at the V&A” unde Victoria Broackes și Geoffrey Marsh, de la Departamentul de Teatru și Spectacole – Victoria and Albert Museum, vin cu istorii despre fascinantele expoziții dedicate lui David Bowie sau fenomenului Pink Floyd, dar și cu exemple, provocări și concluzii din propriile lor experiențe curatoriale.

Seria de prezențe importante la „Museums Meet Museums 2019” va fi completată cu atelierele susținute de reprezentatele a două dintre cele mai în vogă muzee de artă contemporană – Michelle Cotton, de la MUDAM Luxembourg și Tonina Cerdà, de la Museu d’Art Contemporani de Barcelona. De asemenea, House of European History din Bruxelles – muzeul Parlamentului European – va participa la eveniment prin directorul său de creație, Taja Vovk van Gaal.

Pe lângă marile muzee europene, vor fi sosi la București și două muzee de nișă, dar foarte premiate în ultimii trei ani pentru inovația adusă în zona curatorială – Childhood War Museum, Sarajevo (singurul muzeu din lume concentrat exclusiv pe experiența copilăriei afectate de război), prin Jasminko Halilović și Museum of Broken Relationships, Zagreb (dedicat dramelelor-clișeu din relațiile umane), prin co-fondatorul său, Olinka Vištica.

Nu în ultimul rând, unul din atelierele „Museums Meet Museums 2019” – „Creatorii de minuni și drame”  este dedicat unui apreciat model curatorial autohton, cel al Studioului de Arhitectură Zeppelin, care, prin Constantin Goagea, va prezenta proiectul noului Muzeu Anton Pann din București. Prezentările vor fi întregite cu cea a grupului de cinci muzeografi români, care vor descrie împreună experiența de învățare unică pe care au trăit-o ca participanți ai uneia dintre prestigioasele tabere muzeale internaționale, coordonate de Nina Simon, în California, SUA.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul seminarului internațional „Museums Meet Museums 2019”, este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor din țara noastră, având peste 76 de muzee membre. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte culturale dezvoltate de RMNR este Noaptea Muzeelor, eveniment de mare impact la scară națională, care a atras în ultimii ani sute de mii de vizitatori, fiind unul dintre cele mai de succes programe culturale din România.

Informații despre cei 15 guest-speakeri și despre agenda evenimentului sunt disponibile pe https://museumsmeetmuseums.ro/

„Museums Meet Museums” este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și a Institutului Cultural Român.

Organizator: Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Co-organizator: Nod Maker Space

Parteneri internaționali: Network of European Museum Organisation, Institut français de Roumanie, British Council

Foto: Creatori de minuni și drame, Museums Meet Museums 2019 – facebook

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

12
/11
/16

Muzeul Național de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziție-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

10
/10
/16

Tabloul “Nickelodeon”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna trecută la Londra, de casa de licitaţii Christie’s, fiind vorba de un record absolut pentru pictorul român. Tabloul ictat în 2008 a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.