Cristi Puiu, în juriul Festivalului Internațional de Film de la Veneția
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristi-puiu-in-juriul-festivalului-international-de-film-de-la-venetia/

Cineastul Cristi Puiu face parte din juriul internaţional al ediţiei cu numărul 77 a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Veneţia, care se va desfăşura între 2 şi12 septembrie 2020, potrivit organizatorilor evenimentului. Preşedinta juriului este în acest an celebra actriţă Cate Blanchett.

Un articol de Liliana Matei|27 iulie 2020

Regizorul român Cristi Puiu a acceptat invitația directorului Festivalului Internațional de Film de la Veneția, Alberto Barbera și a fost desemnat membru al juriului internațional al prestigiosului eveniment pentru ediția 2020. Anunțul oficial al organizatorilor festivalului a fost făcut public în cursul zilei de duminică, 26 iulie. Alături de Cristi Puiu, din juriu mai fac parte: regizoarele și scenaristele Veronika Franz (Austria) și Joanna Hogg (Marea Britanie), regizorul Christian Petzold (Germania), scriitorul Nicola Lagioia (Italia) și actrița Ludivine Sagnier (Franța). Juriul cunoscutului festival italian este prezidat la ediția din acest an de celebra actriță Cate Blanchett.

Rolul juriului este de a acorda premiile pentru filmele aflate în competiția festivalului italian considerat unul dintre cele mai influente evenimente din domeniul cinematografiei mondiale:  Leul de Aur pentru cel mai bun Film, Leul de Argint – Marele Premiul al Juriului și Premiul pentru cel mai bun Regizor, Coppa Volpi pentru Cel mai bun Actor și Cea mai bună Actriță, precum și premiile pentru Cel mai bun Scenariu și Premiul Marcello Mastroianni pentru Cel mai bun Debut actoricesc.

Festivalul Internațional de Film de la Veneția se va desfășura ținând cont de regulile impuse de pandemia COVID-19.

Cristi Puiu a fost distins chiar în această iarnă cu Premiul pentru cel mai Bun Regizor pentru noul său film, Malmkrog, în cadrul secțiunii Encounters al cunoscutului Festival Internațional de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie). După ce a avut premiera internațională pe marile ecrane franceze în luna iulie, lăudat de critica de specialitate, filmul Malmkrog va rula în avanpremieră extraordinară pentru publicul român în prezența regizorului la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca pe 7 august.

Cristi Puiu a regizat „Marfa și banii” (2001), „Moartea Domnului Lăzărescu” (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internațional de la Cannes, „Aurora” (2010), „Sieranevada” (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

Foto: Ileana Puiu

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.