Cristian Mandeal dirijează Royal Philharmonic Orchestra la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mandeal-dirijeaza-royal-philharmonic-orchestra-la-londra/

Pe 10 octombrie 2018, Cristian Mandeal revine la Londra, la pupitrul Royal Philharmonic Orchestra cu un concert festiv dedicat centenarului încheierii Primul război mondial ce va cuprinde lucrări extrem diverse compuse în ultimul secol şi nu numai.

Un articol de Petre Ivan|5 octombrie 2018

Dintre acestea amintim Şostakovici – Uvertura festivă, Ceaikovski – Marş slav pentru acordeon şi orchestră, Scriabin – Concertul pentru pian şi orchestră, Walton – Spitfire Prelude and Fugue, Vaughan Willliams – The Lark Ascending, Rachmaninov – Vocalise, Ceaikovski – Aria lui Lenski din Evgheni Oneghin, Gorecki – Simfonia nr. 3 pentru soprană şi orchestră (partea lentă), George Lloyd – Symphony nr. 4 – Arctic (finalul), Parry – Jerusalem.

Sub bagheta lui Cristian Mandeal vor evolua ca solişti în acest concert Ian Fountain (pian, Marea Britanie), Srdjan Vukasinovic (acordeon, Serbia),Friederike Krum (mezzo-soprană, Germania), Telman Guzhevsky (tenor, Israel).

Relaţia profesională a lui Cristian Mandeal cu Marea Britanie are o istorie semnificativă, marcată de faptul că în 2002 a semnat premiera britanică a operei Oedipe de Enescu la Festivalul de la Edinburgh cu BBC Scottish Symphony Orchestra.

Cristian Mandeal declara de curând : „Revin cu mare plăcere de fiecare dată la oricare orchestră din Marea Britanie. Multiplele colaborări avute în decursul a celor peste 20 de ani de când frecventez acest spațiu cultural m-au încredințat pe deplin de înaltul lor profesionalism dublat de o deschidere și un spirit pozitiv neobișnuit în relația cu dirijorul. La fel ca și cu Orchestra Hallé din Manchester, concertele mele cu Orchestra Filarmonicii Regale (RPO) s-au definit mereu a fi autentice momente de grație.“.

Un alt concert excepţional susţinut de dirijorul Cristian Mandeal chiar la pupitrul Royal Philharmonic Orchestra a avut loc în deschiderea stagiunii 2014-2015, cu un program Beethoven, Brahms, Franck, solistă fiind violinista Tianwa Yang. Concertul lui Cristian Mandeal de la Cadogan Hall cu Royal Philharmonic Orchestra din 2014 a fost considerat de revista Classical and Opera unul dintre cele două cel mai bune evenimente simfonice ale anului, alături de concertul dirijat de Charles Dutoit cu aceeaşi orchestră la Royal Festival Hall.

Criticul britanic Colin Anderson afirma atunci : „Cristian Mandeal (a cărui revenire la Londra ar fi trebuit să se petreacă mai demult) împreună cu o Orchestră Filarmonică Regală foarte sensibilă a conferit simfoniei lui Franck o interpretare splendidă.” Revista Gramophone consideră discul cu Simfonia a IX-a de Bruckner cu Orchestra Hallé Manchester dirijată de Cristian Mandeal la începutul anilor 2000 drept cea mai bună versiune a acestei lucrări făcută vreodată de o orchestră britanică.

În ultima perioadă, Cristian Mandeal a mai dirijat la Londra Royal Philharmonic Orchestra în noiembrie 2017, într-un concert de gală susţinut cu sprijinul ICR Londra, şi dedicat unei triple celebrări: Ziua Naţională a României, 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti şi începutul Anului Centenarului Marii Uniri, pe scenă urcând şi pianista Alexandra Dăriescu, una dintre cele mai cunoscute muziciene române pe plan mondial, cu un program Enescu, Grieg, Dinu Lipatti şi Ceaikovski.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

Foto: Cristian Mandeal – facebook

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

13
/02
/24

CRONICĂ DE FILM “Zona de interes” (2023), de Jonathan Glazer, este un film aproape conceptual, a cărui forţă e dată de contrastul dintre ce vedem în prim-plan, de o parte, şi ce se întâmplă în plan îndepărtat şi ce auzim pe coloana sonoră, de cealaltă parte.

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.