Matei Arvunescu, de la A la Z
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-arvunescu-de-la-a-la-z/

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecţie de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viaţa ar putea avea un sens şi crede că „revoluţie“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

Un articol de Dan Boicea|12 februarie 2024

A. Abac. Detaliul meu preferat dintr-un film care urmează să apară și care sper să nu cadă la montaj.

B. Box. Nu cutia, sportul.

C. Convenție. De multe ori, acest termen este folosit ca o scuză pentru anumite lipsuri în teatru. Dar cred că înțelegerea și acceptarea adevăratei lui semnificații stă la baza coeziunii unei echipe.

D. Didgeridoo. Poate cel mai interesant sunet pe care îl emite un instrument din cele pe care le am.

E. Echilibru. Sunt Balanță, ce era să aleg? În plus, e ceva către care tind.

F. Fanfaron. Fără să știu neapărat ce înseamnă, eram mic cand l-am auzit prima oară și am avut o criză de râs.

G. Gabriel Garcia Marquez. „Viaţa nu este ce ai trăit, ci ce îţi aminteşti că ai trăit şi cum ţi-o aminteşti pentru a o povesti.”

H. Histrion. Deși o definiție ar fi “măscărici, comediant lipsit de talent”, mie îmi place să-l folosesc drept compliment.

I. “Iris” de la Goo Goo Dolls. Una dintre piesele mele preferate de multă vreme.

J. Jucărie. Am avut o copilărie frumoasă și nici jucăriile nu au lipsit. De la un punct încolo încercam să refac poveștile pe care le vedeam în filmele de acțiune cu Lego și figurine. Câteodată mă apuca “scenarita” și mai divagam de la evenimentele din film și rezolvam singur conflictele. Poate că ceva din perioada respectivă m-a fascinat atât de tare încât am ales drumul ăsta.

K. Katana. Mai mult decât o armă, este considerat un obiect de artă. Într-un documentar despre fabricarea acestei săbii am descoperit cu câtă disciplină tratează poporul japonez fiecare lucru pe care îl are de făcut. Ceva ce altor popoare nu le-ar prinde rău.

L. Lambda. A 11-a literă a alfabetului grecesc. Dar în sistemul de numerație grecesc are valoarea 30, vârsta spre care mă îndrept.

M. Mark Rylance. Fascinant.

N. Nuanță. Prima lecție de actorie pe care am primit-o s-a învârtit în jurul acestui termen. Am avut mare noroc.

O. Oglinda. Mai precis, Oglinda lui Erised din Harry Potter. Ce învățătură importantă chiar și pentru mine, care nu am primit scrisoarea de la Hogwarts.

P. Precizie. O văd ca pe o armă din arsenalul unui actor.

Q. Quantum. Are o sonoritate aparte.

R. Revoluție. Un cuvânt cu greutate. Chiar și pentru mine, care m-am născut după. Dar auzindu-l atât de des, urmărind documentare și reportaje, a căpătat o forță. De curând a căpătat și o nouă valență, odată cu spectacolul de la Teatrul Excelsior, în regia lui Radu Nica. Vă așteptăm să descoperiți de ce litera “R” este între paranteze.

S. Society. Una dintre piesele scrise și interpretate de Eddie Vedder pentru filmul Into the Wild, al lui Sean Penn.

T. Tom Hardy. Profit de ocazie și îi urez pe această cale baftă pe mai departe.

U. Umor. Ce am fi fără el?

V. Vulnerabilitate. A doua mare lecție de actorie.

W. Wolverine. Cred că Hugh Jackman a avut un aport destul de important. Dar era eroul preferat dinainte să apară filmele.

X. Xilofon. Doar ca să nu aleg xerox.

Y. Yacht. Poate cândva, cine știe…

Z. Zest. Coajă de citrice utilizată la prepararea cocktailurilor. Detalii care fac diferența. Și în felul asta pot încheia cu The zest is yet to come.

Unde joacă Matei Arvunescu

Pe Matei Arvunescu îl puteți vedea în spectacolele Teatrului Excelsior, printre care se numără „(R)Evoluţie. Ghid de supravieţuire în secolul XXI“, în regia lui Radu Nica, pentru care Matei Arvunescu a câștigat premiul pentru rol secundar, acordat de revista Rinocerul, dar și în „Punk Rock“ sau „Opera de trei parale“.

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.