Cristian Mungiu, nominalizat la premiile Academiei de Film Europene 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-nominalizat-la-premiile-academiei-de-film-europene-2012/

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei. Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a […]

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2012

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei.

Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a 25-a gală EFA 2012 va avea loc pe 1 decembrie, în Malta.

Cristian Mungiu a fost nominalizat la categoria „cel mai bun scenariu” cu filmul său „După dealuri”. Cineastul român va concura la această categorie cu Michael Haneke („Amour”), Tobias Lindholm şi Thomas Vinterberg („Jagten/ The Hunt”), Olivier Nakache şi Eric Toledano („Invincibilii/ Intouchables”) şi Roman Polanski şi Yasmina Reza („Doamne… ce măcel!/ Carnage”).

Pentru filmul „După dealuri”, Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

„După dealuri” spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

 Recent, lungmetrajul „După dealuri” a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, „După dealuri” a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru).

Pe de altă parte, şi pelicula românească „Superman, Spiderman sau Batman”, regizată de Tudor Giurgiu, a fost nominalizată la categoria „cel mai bun scurtmetraj al anului” a premiilor Academiei de Film Europene 2012.

Recent, scurtmetrajul „Superman, Spiderman sau Batman”, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost premiat la ediţia 2012 a Manhattan Short, unde a primit medalia de aur. Totodată, pelicula a fost premiată şi în cadrul festivalului Kaliber 35 Munich International Film Festival. Pe de altă parte, în aprilie 2012, „Superman, Spiderman sau Batman” a câştigat premiul pentru „cel mai bun scurtmetraj” la Aspen Shortfest, premiu ce îi garantează un loc pe lista lungă a nominalizărilor la Premiile Oscar, la categoria „cel mai bun scurtmetraj ficţiune”.

„Superman Spiderman sau Batman” spune povestea lui Aron, un băieţel de cinci ani, care, împreună cu tatăl său acoperit de griji, porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă.

Pe de altă parte, la aceeaşi categorie – „cel mai bun scurtmetraj al anului” – a premiilor Academiei de Film Europene 2012, alături de „Superman Spiderman sau Batman” au mai fost selecţionate scurtmetrajele „Demain, ca sera bien”, de Pauline Gay, „Two Hearts”, de Darren Thornton, „Miten Marjoja Poimitaan”, de Elina Talvensaari, „L’Ambassadeur et moi”, de Jan Czarlewski, „Im Freien”, de Albert Sackl, „Csicska”, de Attila Till, „Villa Antropoff”, de Vladimir Leschiov şi Kaspar Jancis, „Sessiz”, de Rezan Yeşilbaş, „Manha de Santo Antonio”, de Joao Pedro Rodrigues, „Back of Beyond”, de Michael Lennox, „Titloi Telous”, de Yorgos Zois şi „Einspruch VI”, de Rolando Colla.

La categoria „cel mai bun film european al anului” au fost nominalizate lungmetrajele „Amour”, de Michael Haneke, „Barbara”, de Christian Petzold, „Cesare deve morire”, de Paolo şi Vittorio Taviani, „Intouchables”, de Olivier Nakache şi Eric Toledano, „Jagten/ The Hunt”, de Thomas Vinterberg, şi „Shame”, de Steve McQueen.

La categoria „cel mai bun regizor european al anului” vor concura cineaştii Nuri Bilge Ceylan („Bir Zamanlar Anadolu’Da/ Once Upon a Time in Anatolia”), Michael Haneke („Amour”), Steve McQueen („Shame”), Paolo şi Vittorio Taviani („Cesare deve morire”) şi Thomas Vinterberg („Jagten/ The Hunt”).

Actriţele Emilie Duquenne („A Perdre la Raison”), Nina Hoss („Barbara”), Emmanuelle Riva („Amour”), Margarethe Tiesel („Paradise: Liebe”) şi Kate Winslet („Carnage”) au fost nominalizate la categoria „cea mai bună actriţă europeană a anului”.

La categoria „cel mai bun actor european al anului” au fost nominalizaţi Francois Cluzet şi Omar Sy („Intouchables”), Michael Fassbender („Shame”), Mads Mikkelsen („Jagten/ The Hunt”), Gary Oldman („Tinker Tailor Soldier Spy”) şi Jean-Louis Trintignant („Amour”).

La categoria „cel mai bun lungmetraj de animaţie” vor concura peliculele „Alois Nebel”, de Tomas Lunak, „Arrugas”, de Ignacio Ferreras, şi „The Pirates! In An Adventure With Scientists”, de Peter Lord.

Trofeul Carlo Di Palma, decernat în cadrul categoriei „European Cinematographer Award 2012”, va fi disputat între cineaştii Sean Bobbitt („Shame”), Bruno Delbonnel („Faust”), Darius Khondji („Amour”), Gokhan Tiryaki („Once Upon a Time in Anatolia”) şi Hoyte Van Hoytema („Tinker Tailor Soldier Spy).

La categoria „cel mai bun editor de film al anului” vor concura Janus Billeskov Jansen şi Anne Osterud („Jagten/ The Hunt”), Roberto Perpignani („Cesare deve morire”) şi Joe Walker („Shame”).

La categoria „cel mai bun designer de producţie” au fost nominalizaţi Maria Djurkovic („Tinker Tailor Soldier Spy”), Niels Sejer (A Royal Affair”) şi „Elena Zhukova („Faust”).

Premiul decernat în cadrul categoriei „cel mai bun compozitor de muzică de film” va fi disputat între Cyrille Aufort şi Gabriel Yared („A Royal Affair”), Francois Couturier („Io Sono Li”), George Fenton (The Angels’ Share”) şi Alberto Iglesias („Tinker Tailor Soldier Spy”).

 

Sursa: Mediafax

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.