Cristian Teodorescu și Varujan Vosganian, nominalizați la Premiul Angelus 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-teodorescu-si-varujan-vosganian-nominalizati-la-premiul-angelus-2016/

Cristian Teodorescu, autorul romanului „Medgidia, oraşul de apoi”, şi Varujan Vosganian (romanul „Cartea şoaptelor”) sunt scriitorii români selectaţi printre semifinaliştii din acest an ai prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2016

Din 70 de romane înscrise în competiția pentru marele premiu, juriul a selectat 14 titluri, printre care și romanele „Medgidia, orașul de apoi/ Medgidia, miasto u kresu”, traducere de Radoslawa Janowska-Lascar, și „Cartea șoaptelor/ Ksiega szeptow”, traducere de Joanna Kornas-Warwas.

La începutul lunii septembrie, juriul va anunța lista scurtă cu cei 7 finaliști nominalizați pentru marele premiu, urmând ca Gala de decernare să aibă loc pe 15 octombrie la Wroclaw.

Câștigătorul va fi recompensat cu un premiu în valoare de 150.000 de zloți polonezi și o statuetă realizată de artista Ewa Rossano. Premiul „Angelus” este cea mai importantă distincție în domeniul creației de proză pentru un volum tradus în limba polonă.

De la prima ediție a premiului, în 2006, România a obținut o primă nominalizare pe lista scurtă în 2010 — Norman Manea pentru romanul „Întoarcerea huliganului” (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011)—, iar în 2015 — Lucian Dan Teodorovici, finalist cu romanul „Matei Brunul” (Polirom, 2011, 2014), a obținut Premiul „Natalia Gorbaniewska”, acordat în memoria primului președinte al juriului, pentru romanul care a primit cele mai multe voturi din partea publicului.

Foto: Cristian Teodorescu și Varujan Vosganian – facebook

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.