„Cruciada copiilor”, o comedie captivantă despre schimbările climatice
https://www.ziarulmetropolis.ro/cruciada-copiilor-o-comedie-captivanta-despre-schimbarile-climatice/

Prezentat la Cannes în secţiunea „Cinema for the Climate”, „Cruciada copiilor / La Croisade”, noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independenţa Film în cinematografe din 12 august, vorbeşte cu umor despre una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm: schimbările climatice şi lumea pe care o lăsăm generaţiilor următoare.

Un articol de Liliana Matei|8 august 2022

Regizorul și actorul Louis Garrel, alături de partenera sa de viață, Laetitia Casta, și Joseph Engel, actorii cu care a lucrat și la lungmetrajul său anterior, Un om fidel / A Faithful Man (2018), revine cu un film descris de reprezentanții festivalului de la Cannes drept „O ficțiune în care copiii preiau inițiativa pentru a proteja planeta. O poveste a anticipării, în egală măsură urgentă, amuzantă și încântătoare. O poveste a înstrăinării adulților  față de preocupările copiilor, care vor să-și salveze viitorul”.

Abel (Louis Garrel), Marianne (Laetitia Casta) și fiul lor Joseph, în vârstă de 13 ani, locuiesc în Paris. Existența lor cotidiană este zguduită atunci când Abel și Marianne descoperă că Joseph a vândut în secret numeroase obiecte de valoare din casă. Ei află în curând că nu doar Joseph a făcut asta, ci mulți alți copii din întreaga lume, pentru a finanţa un misterios proiect verde în Africa. Misiunea lor este să salveze planeta.

https://youtu.be/vFRExol3LBw

Ideea filmului a venit de la Jean-Claude Carrière, scriitor, scenarist și dramaturg, decedat în 2021, cu care Louis Garrel a lucrat și la filmul său anterior, Un om fidel, și alături de care a scris scenariul pentru Cruciada copiilor: „Eram cu Jean-Claude într-un avion care se întorcea de la New York, când mi-a spus că are o idee foarte bună pentru o scenă. Ajunși în Paris, mi-a citit scena, care mai târziu avea să devină prima scenă a filmului. În fine, după ce mi-a citit-o, i-am zis „Dar nu e firesc” … copii pasionați de probleme de mediu? Mi s-a părut genul ăla de idee pe care adulții o plantează în capul copiilor, m-a deranjat, nu părea natural. Evident, am vorbit despre asta cu prietenii, le-am citit scena, iar ei, ca și mine, au spus că nu sună a ceva obișnuit. Jean-Claude s-a supărat puțin, era atât de sigur de el, de ideea lui. Trei luni mai târziu aveam să văd la televizor o adolescentă din Suedia care intrase în greva foamei. Ea a decis să ia atitudine, nemaiputând să suporte faptul că nimeni nu face nimic în ceea ce privește problemele de mediu. Era Greta Thunberg. L-am sunat pe Jean-Claude: „Te uiți la TV?”, l-am întrebat. Încă nu văzuse știrea. I-am zis că practic povestea imaginată de el se întâmplă.”

Cruciada copiilor / La Croisade a fost scris și filmat înainte de pandemie, cu excepția unei singure scene, filmată în timpul primului lockdown. Pentru coloana sonoră a filmului, compozitorul Grégoire Hetzel a colaborat cu Orchestra Simfonică din Praga, cu sesiuni de lucru pe Zoom. Imaginea filmului este semnată de Julien Poupard, care a lucrat și la „Divines” (r. Houda Benyamina, 2016) și „Les Miserables” (r. Ladj Ly, 2019).

Cruciada copiilor / La Croisade va avea premiera în cinematografe din 12 august și  este distribuit de Independența Film.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.