„Cruciada copiilor”, o comedie captivantă despre schimbările climatice
https://www.ziarulmetropolis.ro/cruciada-copiilor-o-comedie-captivanta-despre-schimbarile-climatice/

Prezentat la Cannes în secţiunea „Cinema for the Climate”, „Cruciada copiilor / La Croisade”, noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independenţa Film în cinematografe din 12 august, vorbeşte cu umor despre una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm: schimbările climatice şi lumea pe care o lăsăm generaţiilor următoare.

Un articol de Liliana Matei|8 august 2022

Regizorul și actorul Louis Garrel, alături de partenera sa de viață, Laetitia Casta, și Joseph Engel, actorii cu care a lucrat și la lungmetrajul său anterior, Un om fidel / A Faithful Man (2018), revine cu un film descris de reprezentanții festivalului de la Cannes drept „O ficțiune în care copiii preiau inițiativa pentru a proteja planeta. O poveste a anticipării, în egală măsură urgentă, amuzantă și încântătoare. O poveste a înstrăinării adulților  față de preocupările copiilor, care vor să-și salveze viitorul”.

Abel (Louis Garrel), Marianne (Laetitia Casta) și fiul lor Joseph, în vârstă de 13 ani, locuiesc în Paris. Existența lor cotidiană este zguduită atunci când Abel și Marianne descoperă că Joseph a vândut în secret numeroase obiecte de valoare din casă. Ei află în curând că nu doar Joseph a făcut asta, ci mulți alți copii din întreaga lume, pentru a finanţa un misterios proiect verde în Africa. Misiunea lor este să salveze planeta.

https://youtu.be/vFRExol3LBw

Ideea filmului a venit de la Jean-Claude Carrière, scriitor, scenarist și dramaturg, decedat în 2021, cu care Louis Garrel a lucrat și la filmul său anterior, Un om fidel, și alături de care a scris scenariul pentru Cruciada copiilor: „Eram cu Jean-Claude într-un avion care se întorcea de la New York, când mi-a spus că are o idee foarte bună pentru o scenă. Ajunși în Paris, mi-a citit scena, care mai târziu avea să devină prima scenă a filmului. În fine, după ce mi-a citit-o, i-am zis „Dar nu e firesc” … copii pasionați de probleme de mediu? Mi s-a părut genul ăla de idee pe care adulții o plantează în capul copiilor, m-a deranjat, nu părea natural. Evident, am vorbit despre asta cu prietenii, le-am citit scena, iar ei, ca și mine, au spus că nu sună a ceva obișnuit. Jean-Claude s-a supărat puțin, era atât de sigur de el, de ideea lui. Trei luni mai târziu aveam să văd la televizor o adolescentă din Suedia care intrase în greva foamei. Ea a decis să ia atitudine, nemaiputând să suporte faptul că nimeni nu face nimic în ceea ce privește problemele de mediu. Era Greta Thunberg. L-am sunat pe Jean-Claude: „Te uiți la TV?”, l-am întrebat. Încă nu văzuse știrea. I-am zis că practic povestea imaginată de el se întâmplă.”

Cruciada copiilor / La Croisade a fost scris și filmat înainte de pandemie, cu excepția unei singure scene, filmată în timpul primului lockdown. Pentru coloana sonoră a filmului, compozitorul Grégoire Hetzel a colaborat cu Orchestra Simfonică din Praga, cu sesiuni de lucru pe Zoom. Imaginea filmului este semnată de Julien Poupard, care a lucrat și la „Divines” (r. Houda Benyamina, 2016) și „Les Miserables” (r. Ladj Ly, 2019).

Cruciada copiilor / La Croisade va avea premiera în cinematografe din 12 august și  este distribuit de Independența Film.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.