Cultura în vremea pandemiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cultura-in-vremea-pandemiei/

Radio România Cultural organizează, miercuri, 13 mai, de la ora 13.00, o dezbatere naţională dedicată impactului major pe care criza COVID 19 îl are asupra culturii.

Un articol de Liliana Matei|10 mai 2020

Dezbatere națională despre starea culturii va avea loc în FM și  live video pe canalul Youtube și pe pagina de Facebook ale Radio România Cultural.

Managerii și organizatorii marilor evenimente culturale din România vor dezbate situația actuală a culturii și vor căuta soluții pentru ca acest domeniu vulnerabil să poată supraviețui.

Sălile de spectacole s-au închis, festivalurile și târgurile s-au anulat, piața de carte a scăzut, cea de artă este în declin, educația se face online, oamenii de știință s-au împărțit în diverse tabere.

Ce se va întâmpla cu domeniul cultural după ce se relaxează restricțiile? Care sunt soluțiile guvernanților? Dar ale artiștilor independenți?

Jurnaliștii Georgiana Petrache și George Gîlea vor adresa toate aceste întrebări managerilor și organizatorilor marilor evenimente culturale printre care se vor număra: Ion Caramitru – director al Teatrului Național din București și președinte UNITER, Tudor Giurgiu – președinte TIFF, Constantin Chiriac – președinte FITS, Lidia Bodea – Directorul General al Editurii Humanitas, Ioana Chereji  – director de comunicare al Festivalurilor Untold și Neversea, Mihai Constantinescu  – director Artexim, organizator al Festivalului Internațional George Enescu, Alexandru Tomescu – violonist, Simona Neumann – director al Asociației Timișoara 2021, Ciprian Ștefan – director al Rețelei Naționale a Muzeelor din România și Călin Dan – director al MNAC București.

Dezbaterea va fi transmisă, miercuri, 13 mai, de la ora 13.00, în direct pe canalul Youtube și pe pagina de Facebook ale Radio România Cultural și înregistrat, începând cu ora 17.10, pe toate frecvențele FM ale RRC. Producător: Adina Dragomir.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

28
/03
/14

Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti“ din București lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian performant care să facă să strălucească adevărata performanță a tinerilor pianiști.

27
/03
/14

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă duminică, 13 aprilie, ora 19:00, spectacolul „Asteptandu-l pe Godot” de Samuel Beckett, în regia lui Silviu Purcărete. Luna aprilie aduce pe scena TNRS nu mai puțin de 25 de spectacole, împărțite în 2.335 de minute de teatru.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

27
/03
/14

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

26
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 martie (1827) a încetat din viaţă Ludwig van Beethoven? Familia Beethoven a avut şapte copii, însă doar cei trei băieţi au supravieţuit copilăriei, Ludwig fiind cel mai în vârstă. Încă din copilarie, viitorul compozitor îşi dovedeşte pasiunea pentru muzică, sub îndrumarea tatălui său, care la întoarcere de la carciumă sau de la Curte îşi găseşte întotdeauna timp şi pentru Ludwig. Începând cu anul 1801 auzul lui Beethoven slăbeşte într-un ritm îngrijorător. Compozitorul ştie că în curând va surzi definitiv şi încearcă să folosească din plin timpul care i-a mai rămas. Compune cu repeziciunea celui care nu mai are mult de trait, folosind fiecare moment liber, neglijând somnul, mâncarea şi prietenii.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

25
/03
/14

„Părerea mea proprie și personală este că politicienii își mint proprii alegători, fiindcă promit multe și duc la îndeplinire decât puține lucruri.” Sună familiar? Nu e un citat exact, ci mai degrabă un colaj din mai multe exprimări „degajate” din studiourile de televiziune.

25
/03
/14

Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” desfăşurat la Sibiu în perioada 5 – 6 aprilie sub egida asociaţiei culturale BIS aduce pe scena culturală sibiană conceptul de teatru comunitar într-un spectacol de comedie inedit. Actorii joacă teatru, câinii latră şi sibienii aplaudă spectacolul, dragostea şi simţul civic într-o iniţiativă de conştientizare a faptului că “Măretia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi judecate după felul în care tratează animalele."

25
/03
/14

Joi, 27 martie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, balerinii Corina Dumitrescu şi Călin Rădulescu reînvie romanul lui Tolstoi, Anna Karenina. Spectacolul, în regia şi coregrafia lui Ioan Tugearu, a făcut istorie în repertoriul ONB, prin montarea sa originală prezentată în premieră absolută pe 8 noiembrie 1998, producţia fiind reluată în 2009.