Cum să ne educăm copiii inteligent și eficient
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-sa-ne-educam-copiii-inteligent-si-eficient/

O carte există doar dacă aceasta exprimă şi transmite gânduri, emoţii şi sentimente. E bine să citeşti despre forme şi culori, geografie, rime colorate, dar parcă şi mai bine este să le vezi în faţa ochilor în versuri jucăuşe, uşor de reţinut deopotrivă pentru copii şi educatori.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2014

În acest an Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară, ediţia a XII-a, are loc în perioada 17 – 28 septembrie în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piața Universității.

Rasfoind multitudinea de cărți școlare expuse la standuri am descoperit două colecții ale editurii Integral, “Biblioteca Grădiniței” și “Nota 10”, care reprezintă adevărate scrieri creative pentru preșcolari și elevi din clasa pregătitoare și din ciclul primar. Astfel, copiii sunt ghidați cu ușurință în lumea diverselor lumi. Folosite acasă, la grădiniță sau la școală, cele 10 cărticele de activități ale fiecărei colecții ne propun un format original de învățare în joacă și compun un set complet de resurse educaționale auxiliare programei școlare.

Ne-au atras atenţia, în mod special, “Biblioteca Grădiniței” care cuprinde lucrări special scrise și desenate pentru cerințele de învățare specifice grădiniței. Noțiunile elementare sunt învățate în joacă, pe nesimțite, prin poezii simple, agreabile, în care cuvintele relevante sunt subliniate în text.

Iar copiii sunt invitați să își fixeze cunoștințele prin activități de colorare și conturare a desenelor: 1,2,3 pentru prichindei, ABC cu animale, Cel mai mic pieton, Micul explorator, Piccole rime colorate, Micul geograf, Lunile și anotimpurile, Forme și culori, Jocul timpului, Cartea bobocului de grădiniță.

Toate lucrările sunt prezentate în versuri jucăușe, ușor de reținut deopotrivă pentru copii și educatori. Informative, creative și relaxante. Pentru o educație inteligentă și eficientă a copiilor noștri.

„1, 2, 3 pentru prichindei“ de Costel Postolache

Aici este lumea prichindeilor și a prietenilor inteligenți. Copiii sunt învățați să descopere lumea pornind de la imaginația și cuvintele bine ticluite. Îi ghidăm și în lumea cifrelor de la 1 la 10 și a operațiilor elementare, într-un mod informativ, creativ și relaxant. Informațiile sunt memorate cu ușurință, în timp ce amicii lor cei mai buni (motanul năzdrăvan – UNUL, șoriceii veseli – DOI, iepurași zmei – TREI, cățelușii isteți – ZECE, etc), frumos desenați, îi invită prietenos să rețină cuvintele relevante (subliniate în text).

„A B C cu animale“ de Costel Postolache

În lumea prietenilor inteligenți și afectuoși, cu mic, cu mare, copiii sunt chemați să descopere și să iubească animalele într-un spațiu prietenos, al literelor, al imaginilor și al cuvintelor cu tâlc. Astfel, amicii lor cei mai buni (balena-ocean, cangurul-portabil, delfinul-clovn, jaguarul-minister, pantera-joacă, etc) așteaptă jucăuși să fie colorați de către prichindei. Rimele vesele vin în ajutorul micilor cititori cu numeroase informații despre viață și mediul înconjurător, dezvoltându-le imaginația și dorința firească de comunicare.

„Cel mai mic pieton“ de Costel Postolache

Într-o lume în permanentă mișcare, cei mici memorează cu ușurință imagini, cuvinte, sunete, fapte, acțiuni. Versurile jucăușe și cu multe informații utile îi învață prietenos spectacolul zilnic al circulației rutiere – pietoni, călători, pasageri, troleibuze, autobuze, bicicliști, mașini, semafoare, polițist – și cum micul pieton poate ajunge în siguranță la școală și la joacă, evitând pericolele străzii. Un mini-ghid în care cuvintele importante sunt subliniate pentru a fi reținute ușor, în timp ce copiii pot colora personajele preferate.

„Micul explorator“ de Costel Postolache

Țări, ape, popoare, continente, Soare, Luna, Pământ, poli, animale, păsări, peșteri și orașe – într-un cuvânt, spectacolul unic al vieții geografice explicat pas cu pas, pe înțelesul celor mici, într-un limbaj vesel și bogat în informații.

„Piccole rime colorate“ de Mirela Georgescu

„La piccola Giulietta“, „Il piccolo Carleto“, Leonardo, leopardo, numerele, culorile, familia, elefantul, girafa, zebra, fructele fac parte din universal magic al copilăriei în limba italiană. Micuții învață și asociază cu ușurință imagini, cuvinte, emoții, diverse situații de viață. În versuri vesele și rime colorate.

De asemenea, cărțile din Colecția „Biblioteca PISA“ – Cartea Bobocului de Grădiniță și Cartea Bobocului Școlar – își propun să îi pregătească pe preșcolari și pe școlarii mici pentru abordările integrate, multidiciplinare, specifice proiectelor și testelor PISA, integrând cunoștințe și elemente de cunoaștere specifice diferitelor discipline într-un proiect de învățare deopotrivă coerent, instructiv și recreativ.

21
/07
/14

Pe 15 iulie, la Librăria Humanitas Kretzulescu a avut loc lansarea celui de-al patrulea volum de nuvele al scriitorului Eric Emmanuel-Schmitt, tradus din limba franceză de Simona Brînzaru şi intitulat "Cei doi domni din Bruxelles". 

19
/07
/14

Oare ce-ar face Hitler dacă s-ar trezi, viu și nevătămat, în Berlinul anului 2011? Poate că ar deveni... vedetă de televiziune. Acest scenariu este imaginat de Timur Vermes, în romanul „Ia uite cine s-a întors”.

18
/07
/14

Miercuri, 23 iulie, de la ora 19.00, editura Humanitas vă aşteaptă la Librăria sa din Cişmigiu alături de Sandra Ecobescu, Alexandra Rusu, Andreea Răsuceanu şi Radu Paraschivescu pentru a afla povestea vieţii lui Constance, soţia celebrului scriitor englez Oscar Wilde.

17
/07
/14

Luni, 21 iulie, ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu, va avea loc lansarea cărţii Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei, un impresionant volum, reunind acribia academică şi savoarea poveştilor cu corsari, pelerini, comercianţi sau comandanţi de flote, scris de unul dintre specialiştii în istoria Mediteranei, David Abulafia, profesor la Universitea Cambridge.

10
/07
/14

Carlo M. Cipolla, mort în anul 2000, la 78 de ani, a sintetizat în “Legile fundamentale ale imbecilității umane” (Editura Humanitas, 2014) cea mai gravă dintre problemele cu care omenirea se confruntă în prezent.

09
/07
/14

Joi, 10 iulie, de la ora 18.00, la Ceainăria Cărtureşti Verona (Str. Arthur-Verona nr. 13-15, Bucureşti) va avea loc lansarea volumelor Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese de Angelo Mitchievici şi Camera obscură. Vis, imaginaţie şi bandă desenată de Ioan Stanomir, apărute recent la Editura Cartea Românească.

30
/06
/14

Unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani a împlinit 60 de ani. Fost tipograf, salahor, boxeur, ziarist şi, cel mai adesea, liber profesionist, Radu Aldulescu a debutat în 1993 cu romanul “Sonata pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor.

24
/06
/14

Un alt laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a intrat în portofoliul Polirom. Este vorba despre Kenzaburō Ōe (n. 1935), unul dintre marii prozatori japonezi ai secolului XX, din opera căruia Editura Polirom a publicat romanele Stîrpiţi răul de la rădăcină, împuşcaţi copiii şi 17.

21
/06
/14

Scriitoarea, jurnalista şi profesoara Ana Maria Sireteanu, director al postului Radio România Cultural în perioada 1996 - 2002, a murit vineri, la vârsta de 69 de ani, după o lungă şi grea suferinţă.

13
/06
/14

Volumul ,,Născut în URSS” de Vasile Ernu, apărut la Editura Polirom în patru ediţii de succes – în 2006, ediţia a II-a, cu CD, în 2007, ediţia III-a în 2010 şi ediţia a IV-a în 2013 –, a fost publicat de curînd în Polonia, la editura Claroscuro, în traducerea de Radosław Biniarz, cu titlul ,,Urodzony w ZSRR”.

11
/06
/14

"Broaşte", un nou roman tradus în limba română al laureatului premiului Nobel pentru Literatura în 2012, scriitorul chinez Mo Yan, recent apărut în colecţia "Raftul Denisei" a editurii Humanitas Fiction va fi prezentat publicului miercuri, 11 iunie, ora 19.00 in Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr.38).

10
/06
/14

Asociația Ortodoxă pentru o Lume Nouă și Librăria Cărturești (de la Muzeul Țăranului Român) vă invită la o conferință cu tema ECHILIBRU, suținută de criticul literar Dan C. Mihăilescu, pe 12 iunie, de la ora 19:00. Intrarea este liberă.