Dacă e sâmbătă seară, e Mosfilm. Marile filme ruseşti vin, în această primăvară, la TVR 3
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-e-sambata-seara-e-mosfilm-marile-filme-rusesti-vin-in-aceasta-primavara-la-tvr-3/

Din 24 martie, în cadrul retrospectivei Andrei Tarkovski, la TVR 3 puteţi urmări patru dintre cele mai valoroase producţii ale sale: „Solaris” (24 martie), „Oglinda”(31 martie), „Călăuza” (7 aprilie) şi „Andrei Rubliov” (14 aprilie).

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2018

Considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti ai erei sovietice şi din întreaga istorie a artei cinematografice, Andrei Tarkovski a jucat un rol esenţial în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică şi studiul asupra timpului în film.

Născându-se şi profesând într-un regim opresiv, Tarkovski s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale, care, de altfel, se limitează la doar 7 filme şi câteva scurt-metraje – în 27 de ani.

Pentru mine, Tarkovski este cel mai mare regizor al lumii, inventatorul unui nou limbaj cinematografic, fidel naturii filmului, căci surprinde viaţa ca reflecţie, viaţa ca vis„, declara despre el un alt mare cineast care a marcat secolul XX, Ingmar Bergman.

Retrospectiva Tarkovski va fi urmată, din 21 aprilie, de cele patru părţi ale mega-producţiei „Război şi pace” în viziunea regizorul Serghei Bondarciuk – o operă cinematografică monumentală, recompensată în 1969 cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin şi Globul de Aur.

Filmul lui Vladimir Menşov  „Moscova nu crede în lacrimi” va fi urmat, la finalul lunii mai, de ciclul producţiilor semnate de Karen Şahnazarov: „Oraşul Zero”, „Ziua lunii pline”, „Călăreţul numit moarte”,„Salonul nr.6”.

Foto: Marile filme ruseşti – tvr.ro

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.