Dacă e sâmbătă seară, e Mosfilm. Marile filme ruseşti vin, în această primăvară, la TVR 3
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-e-sambata-seara-e-mosfilm-marile-filme-rusesti-vin-in-aceasta-primavara-la-tvr-3/

Din 24 martie, în cadrul retrospectivei Andrei Tarkovski, la TVR 3 puteţi urmări patru dintre cele mai valoroase producţii ale sale: „Solaris” (24 martie), „Oglinda”(31 martie), „Călăuza” (7 aprilie) şi „Andrei Rubliov” (14 aprilie).

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2018

Considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti ai erei sovietice şi din întreaga istorie a artei cinematografice, Andrei Tarkovski a jucat un rol esenţial în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică şi studiul asupra timpului în film.

Născându-se şi profesând într-un regim opresiv, Tarkovski s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale, care, de altfel, se limitează la doar 7 filme şi câteva scurt-metraje – în 27 de ani.

Pentru mine, Tarkovski este cel mai mare regizor al lumii, inventatorul unui nou limbaj cinematografic, fidel naturii filmului, căci surprinde viaţa ca reflecţie, viaţa ca vis„, declara despre el un alt mare cineast care a marcat secolul XX, Ingmar Bergman.

Retrospectiva Tarkovski va fi urmată, din 21 aprilie, de cele patru părţi ale mega-producţiei „Război şi pace” în viziunea regizorul Serghei Bondarciuk – o operă cinematografică monumentală, recompensată în 1969 cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin şi Globul de Aur.

Filmul lui Vladimir Menşov  „Moscova nu crede în lacrimi” va fi urmat, la finalul lunii mai, de ciclul producţiilor semnate de Karen Şahnazarov: „Oraşul Zero”, „Ziua lunii pline”, „Călăreţul numit moarte”,„Salonul nr.6”.

Foto: Marile filme ruseşti – tvr.ro

 

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.